Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ziņas

Aicina pētīt preču cenas

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) 2023. gada nogalē veica pārtikas produktu monitoringu, vērtējot mērvienības cenu norādīšanu dažādiem iepakojumiem un pievēršot uzmanību tam, vai, piedāvājot vizuāli līdzīga izmēra iepakojumu, kurā fasēts atšķirīgs produkcijas daudzums, patērētājiem nerodas maldīgs priekšstats par produkta patieso daudzumu un izdevīgumu.

Aizvadīts vētrains gads © DIENA

2022. gadā divi galvenie apdrošinātāju izaicinājumi bija atlīdzību inflācijas lēciens un vērtspapīru pārvērtēšanas zaudējumi naudas cenas pieauguma dēļ, bet 2023. gadā atlīdzību inflācijai kā vienam no lielākajiem izaicinājumiem pievienojas nekontrolējams aspekts – dabas kaprīzes jeb vētras. Papildus pagājušā gada spēcīgākajai vētrai 7. augustā, saistībā ar kuru atlīdzību izmaksu summa sasniedz 4,4 miljonus eiro, piedzīvojām vēl trīs vētras, par kurām izmaksu apjoms veido pusmiljonu eiro vai pat vairāk.

Par vadlīnijām apsaimniekošanā © DIENA

Valstij pieder vairāk nekā 15 tūkstoši dažādu nekustamo īpašumu, par kuriem ikdienā rūpējas vismaz septiņi specializētie uzņēmumi. Nozare ir sadrumstalota. Darba efektivitāti mazina arī fakts, ka tajā strādājošie apsaimniekotāji neizmanto vienotus vai vismaz līdzīgus pakalpojumu sniegšanas standartus

Riski jāizvērtē rūpīgi © DIENA

Aizvadītais gads ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē finanšu sektoram ir bijis izaicinājumiem pilns, bet vienlaikus arī pieredzes un iespējām bagāts periods.

Mājokļu tirgus prognozes © DIENA

Pagājušā, 2023. gada otrā puse bija unikāla, jo grūti atsaukt atmiņā vēl otru tādu periodu, izņemot varbūt lielo dižķibeli 2009. gadā, kad attīstītāji ar dažādām akcijām un īpašajiem piedāvājumiem būtu tik ļoti veicinājuši jauno mājokļu pieejamību.

Bez plānošanas neiztikt © DIENA

Patlaban mēs dzīvojam algoritmu un mākslīgā intelekta laikmetā, kad intuīcija un veiksme tiek izslēgtas no lēmumu pieņemšanas.

Par taisnīgu atalgojumu © DIENA

Aizvadītā gada pavasarī tika apstiprināta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva (EU Pay Transparency Directive), kas paredz stiprināt juridisko regulējumu attiecībā uz taisnīgu atalgojumu Eiropas Savienībā. Direktīva nosaka konkrētus instrumentus, lai nodrošinātu, ka darba devēji ievēro taisnīga atalgojuma principu līdzīgas vērtības darbam. Uzņēmumiem nav daudz laika, lai sagatavotos, jo jaunie noteikumi stāsies spēkā 2026. gada jūnijā.

FOTO: Investējot 3,3 miljonus eiro, Olainfarm teritorijā top viens no Latvijā lielākajiem saules paneļu parkiem uzņēmumos

Investējot 3,3 miljonus eiro, viens no Baltijā vadošajiem farmācijas uzņēmumiem AS Olainfarm sācis saules paneļu parka būvniecību uzņēmuma teritorijā Olainē. Projekta mērķis ir turpināt investīcijas uzņēmuma ilgtspējā, attīstot zaļās enerģijas izmantošanu uzņēmuma energoapgādē. Saules paneļu parka kopējā jauda būs 3,2MW, ļaujot nodrošināt līdz pat 40% no uzņēmuma kopējā elektroenerģijas patēriņa gadā. Tas būs viens no lielākajiem saules paneļu parkiem Latvijā, ko pašpatēriņam attīsta ražošanas uzņēmums.