Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Finanses

Aicina apzināties sankciju riskus © DIENA

Eiropas Savienības (ES) un ASV definētās "finanšu sankcijas pret Baltkrieviju ir vienas no stingrākajām, kas vērstas pret kādu Eiropas valsti", akcentē banka Citadele.

Ar akcijām krīzē © DIENA

Septembris ir mēnesis, kas finanšu tirgos ne reizi vien nesis dažādus satricinājumus, un pat tiek uzskatīts par investoriem vissliktāko mēnesi visā gadā.

Eiropu pārņem inflācija © DIENA

Dažāda veida pasaules tautsaimniecības stimulēšanas ietekmē pieaugušās izejvielu cenas pasaules biržās komplektā ar ekonomiskās aktivitātes pieaugumu izraisījušas strauju inflācijas kāpumu, kurš daudzās Eiropas valstīs turpina pieņemties spēkā. Tiesa, uzreiz ir jāvērš uzmanība, ka inflācijas rādītāji dažādās Eiropas valstīs ir visai atšķirīgi, ko var skaidrot ar ekonomikas struktūru un konkrētu tautsaimniecības nozaru sniegumu, ar to, cik daudz iepriekš ekonomika bija cietusi vīrusa ietekmē, ar izmaksāto pabalstu apmēriem mājsaimniecībām un korporatīvajam sektoram līdz pat mazumtirdzniecības niansēm.

Mainīgu nodokļu laiks © DIENA

Latvijas nodokļu sistēma pastāv tikai trīsdesmit gadu, kas, salīdzinot ar tā sauktajām vecajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, ir īss termiņš. Pastāvīgi dzīvojam reformu režīmā, lai nepārtraukti attīstītos un noķertu citu valstu vēsturisko izaugsmi, nodrošinot labākus dzīves apstākļus, tostarp stabilāku sociālo sistēmu, kas tieši skar mazāk aizsargātās sabiedrības grupas. Mums nav iespējas paņemt kādas citas attīstītākas ekonomikas nodokļu režīmus un pārcelt tos uz Latviju, jo katrs no tiem ir atšķirīgs un individuāli pielāgots

Pārkaršana var izpalikt © DIENA

Pasaules valdību un centrālo banku ar finanšu injekcijām atbalstītie ekonomikas stimulēšanas pasākumi ir palīdzējuši globālajai tautsaimniecībai atgūties. Tomēr šo pasākumu ēnas puse ir strauji augošās resursu cenas un inflācijas lēciens, kas galu galā var radīt jautājumus par ekonomikas pārkaršanu.

Censties iegūt ilgtermiņā © DIENA

Pēdējās nedēļas pasaules akciju tirgos ir bijušas trauksmes pilnas, tomēr, neraugoties uz signāliem par iespējamo negatīvo akciju cenu korekciju, vismaz atsevišķi lielie pasaules biržas indeksi spēja sasniegt jaunus vēsturiskos maksimumus.

Biznesa finansēšana nav apstājusies © DIENA

Covid-19 pandēmija nav atstājusi būtisku ietekmi uz uzņēmumu spēju piesaistīt finansējumu, un apmēram pusei uzņēmumu ir labs kredītreitings, turklāt arī finansējuma atteikumu īpatsvars nav palielinājies, rāda bankas Citadele statistika par vidējo un mazo uzņēmumu kredītspēju.