Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Situācijā, kad nepieciešami brīvi naudas līdzekļi, iedzīvotāji visbiežāk lūdz palīdzību ģimenei vai izmanto uzkrājumus

Situācijā, kad iedzīvotājiem steidzami nepieciešami papildus naudas līdzekļi, primāri 89% no iedzīvotājiem lūgtu palīdzību ģimenei, bet kā otro iespēju 85% iedzīvotāju izmantotu uzkrājumus nebaltām dienām. Savukārt 59% iedzīvotāju kā vienu no finanšu risinājumiem izmantotu lombarda aizdevumu pakalpojumu, droši ieķīlājot sev piederošu mantu. Latvijas finanšu nozares koncerna AS DelfinGroup pārstāvētā zīmola Banknote un pētījumu aģentūras Norstat aptaujā secināts, ka katrs ceturtais jeb 25% iedzīvotāju lombardu novērtē kā mūsdienīgu un ērtu finanšu risinājumu drošai naudas saņemšanai.

"Pēdējo gadu laikā mēs esam mērķtiecīgi strādājuši pie pakalpojuma modernizēšanas saskaņā ar labāko pasaules praksi, nodrošinot klientu vajadzībām piemērotākos risinājumus. Piemēram, Zviedrijā, Vācijā, Austrijā un daudzās citās valstīs ar augstu dzīves līmeni lombardu pakalpojumus ik dienu izmanto miljoniem klientu un tā ir neatņemama ekonomikas attīstības sastāvdaļa. Savukārt Latvijā, jāsaka, ka mūsu darbs rezultējas ar mērenu, bet stabilu pakalpojumu popularitātes augšanu. Situācijā, kad nepieciešamas papildu finanses un nav vēlēšanās uzņemties ilgtermiņa saistības, ne vienmēr uzreiz vajag ķerties pie ģimenes uzkrājuma tērēšanas vai palīdzības lūgšanas radiem un draugiem. Daudz ērtāk apdomīgi izmantot to, kas pašam pieder, ieķīlājot vai pārdodot sev piederošu mantu, kas vairs nav nepieciešama vai netiek izmantota,” norāda DelfinGroup lombarda aizdevumu vadītājs Jānis Antonovičs.

Aptaujā secināts, ka katrs trešais jeb 31% iedzīvotāju uzskata, ka lombards ir finanšu risinājums, kas ļauj operatīvi atrisināt finanšu grūtības, nevēršoties bankā un neuzņemoties papildu ilgtermiņa finanšu saistības, jo lombarda pakalpojums ir nauda pret ķīlu, kur galvenais riska nodrošinājums ir pati prece bez papildus saistībām. Lombarda pakalpojumam kā nodrošinājums visbiežāk kalpo juvelierizstrādājumi un elektrotehnika, kas tiek novērtēta klātienē vai attālināti, taču par nodrošinājumu var kļūt gandrīz jebkura manta, kurai ir vērtība.

"Visbiežāk lombarda aizdevumu kā finanšu risinājumu iedzīvotāji izmanto, lai segtu pirmās nepieciešamības vajadzības, kā arī veiktu mazākus un lielākus pirkumus vai pat ieguldītu biznesā un nākotnes investīcijās. 95% gadījumu tie ir patstāvīgie klienti, kas izmanto iespēju operatīvi saņemt brīvos finanšu līdzekļus savu vajadzību segšanai," skaidro J. Antonovičs.

Katrs sestais aptaujātais ir atzinis, ka lombards ir droša vieta, kur izdevīgi iegādāties dažādas preces. To apliecina tas, ka filiāļu tīkls Banknote ir kļuvis par vienu no vadošajiem lietoto un pārbaudīto preču tirdzniecības kanāliem Latvijā, bet interneta veikals par vienu no visstraujāk augošo lietotu, mazlietotu un jaunu preču tirdzniecības platformām Latvijā.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvija, uzrunājot 1010 respondentus visā Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta tiešsaistes formā 2022. gada oktobrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses