Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Finanses

Vai netīrās naudas uzvara? © DIENA(18)

Nespējot vienoties savā starpā, Eiropas Savienība (ES) faktiski ir kļuvusi par ievērojamas daļas pasaules naudas atmazgātāju paradīzi. ES turpina vērsties plašumā naudas atmazgāšanas skandāli, saistīti ar bijušās PSRS valstīs, galvenokārt Krievijā, nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu.

Putniņš: Ir bankas, kuras vērtē iespēju atstāt Latvijas tirgu(37)

Starp ārvalstu klientus līdz šim apkalpojošajām bankām ir bankas, kuras vērtē iespēju atstāt Latvijas tirgu un iegūt licenci kādā citā valstī, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš, neminot banku skaitu, kas apsver šādu iespēju.

Drīzumā patēriņu cenu inflācija Latvijā varētu atkal pārsniegt 3%

Neskatoties uz straujo darba algu kāpumu un arvien zemāko bezdarba līmeni, Latvijā turpinās mērens un pietiekami sabalansēts patēriņa cenu pieaugums bez izteiktiem iekšējiem vai ārējiem cenu spiedieniem. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, martā patēriņa cenas Latvijā augušas par 2,8% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, ko veidojas pakalpojumu cenu kāpums par 2,9%, pārtikas cenu par 2,6%, kā arī nepārtikas preču cenu par 2,4%. Savukārt vislielākais cenu pieaugums cēlonis Latvijā šobrīd ir saistīts ar administratīvi regulējamo cenu izmaiņām, kā arī patēriņu nodokļu palielinājumiem.

Ekonomists ieskicē nepatīkamu prognozi par pensiju apmēriem nākotnē(26)

Sabiedrības novecošanos un citu faktoru ietekmē pensiju apmērs attiecībā pret vidējo algu valstī nākotnē saruks, un 2050.-2060. gadā varētu noslīdēt līdz 24%, pirmdien Latvijas Bankas ekspertu diskusijā Pensiju sistēma Latvijā - vai bumba ar laika degli? sacīja Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Tkačevs.

Swedbank vadītājs Latvijā: Swedbank vietā varēja būt jebkura reģiona banka(14)

Swedbank dara visu iespējamo, lai naudas atmazgāšana netiktu pieļauta, aģentūrai LETA pauda bankas valdes priekšsēdētājs Latvijā Reinis Rubenis. Cita starpa viņš atzīst - skandālā ierautās Swedbank vietā varēja būt jebkura cita reģiona banka, kas apkalpo uzņēmumus, kuriem ir norēķini ar NVS valstīm. Viņš arī norādīja, ka 2018. gadā Swedbank Latvijā izpildīja 372 miljonus naudas pārskaitījumu, un 760 gadījumos informācija par aizdomīgu darījumu nodota atbildīgajām iestādēm.

Apstākļi kļuvuši labvēlīgāki lielākam pensiju plānu ienesīgumam © DIENA(5)

Pagājušā gada izskaņā pensiju otrā līmeņa plānu ienesīguma rādītāji visai ievērojami pavājinājās pēc tam, kad pasaules vērtspapīru tirgos bija pasliktinājies investīciju mikroklimats. Rezultātā pagājušā gada beigās neviens no pensiju otrā līmeņa plāniem nespēja uzrādīt pozitīvu pēdējo 12 mēnešu ienesīgumu.

FKTK: Amatpersonu nomaiņa Swedbank darbību Latvijā neietekmē(4)

Swedbank Latvijā strādā ikdienas režīmā un amatpersonu nomaiņa mātesbankā tās darbību neietekmē, aģentūrai LETA sacīja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja. Viņa norādīja, ka Latvijas Swedbank ir banka ar Latvijā izsniegtu licenci un darbojas atbilstoši Latvijas likumiem kredītiestāžu darbības jomā, kā arī eirozonas banku kopīgajam normatīvajam ietvaram.

Sākotnējā izmeklēšana: Swedbank 2017. gadā pārtraukusi attiecības ar aizdomīgajiem klientiem(1)

Swedbank ne vēlāk kā 2017. gada maijā pārtraukusi attiecības ar klientiem, caur kuru kontiem notikušas transakcijas, kas izraisījušas aizdomas par naudas atmazgāšanu, par ko ziņoja Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT, sākotnējā izmeklēšanā secinājusi finanšu izmeklēšanas un datu analīzes kompānija Forensic Risk Alliance, kurai Swedbank uzticēja veikt izmeklēšanu par šīm aizdomām.

Investori no Danske Bank vēlas piedzīt 475 miljonus dolāru

Dānijas banku grupas Danske Bank institucionālie akcionāri tiesā iesūdzējuši banku, lai no tās piedzītu 475 miljonus dolāru (418,2 miljonus eiro) par naudas atmazgāšanas skandāla radītajiem zaudējumiem, liecina otrdien atklātībā nonākusi informācija.

Luminor prognozē pakāpenisku izaugsmes bremzēšanos

Par spīti ekspertu prognozēm, arī 2018. gadā IKP pieaugums Latvijā paātrinājās un Latvijas IKP pēc pirktspējas paritātes uz vienu iedzīvotāju pērn apsteidza Grieķijas rādītāju. Šī ir pirmā ES-15 valsts, kuru apdzenam. Tomēr ārējā ekonomiskā vide 2019. gadā būs mazāk labvēlīga, ir risks, ka tā tālāk pasliktināsies arī 2020. gadā. Sagaidāms, ka izaugsme Latvijā katrā no šiem gadiem samazināsies apmēram par procentpunktu, liecina bankas Luminor Ekonomikas pārskata prognozes.

Jūtamāk palielinās pirktspēja © DIENA(33)

Labklājība ir visai stiepjams jēdziens, sevišķi jau Latvijā, kur liela daļa sabiedrības ierasti ir noskaņota paust viedokli, ka esam nabadzīgi un nekāda dižā progresa labākas dzīves sasniegšanā nav un nebūs.

Bankas transformējas un ir ceļā uz jaunām nišām © DIENA(4)

Latvijas tirgus ar nepilniem diviem miljoniem iedzīvotāju ir vērtējams kā mazs, turklāt iedzīvotāju skaits samazinās, un tas likumsakarīgi liek uzdot jautājumu, vai viena banka (vai ārvalstu bankas filiāle) uz nedaudz vairāk par 100 000 iedzīvotāju ir daudz vai maz. Turklāt zināmā mērā par finanšu pakalpojumu sniedzēju var uzskatīt arī valsts finanšu institūciju ALTUM, kā arī dažādus finanšu jomā strādājošus nebanku uzņēmumus.

Pēc aizdomu izskanēšanas Swedbank akciju vērtība turpina lejupslīdi © DIENA(13)

Baltijas tirgus līderes Swedbank akciju vērtība ceturtdien samazinājusies vēl par 7,2% salīdzinājumā ar trešdienu, bet trešdien kritums bija divtik liels - 14% -, kas ieskicē lielāko akciju vērtības sarukumu vienas dienas ietvaros kopš finanšu krīzes, vēsta Reuters. Notikušais saistāms ar nupat izskanējušām aizdomām, ka Swedbank varētu būt saistīta ar naudas atmazgāšanas skandāla skartās Danske Bank klientiem, par ko ceturtdien vēstīja arī laikraksts Diena.

Lēmums par kredītu ikvienam jāpieņem racionāli © DIENA(1)

Strauji augošā ekonomika, kas veicinājusi arī vidējās statistiskās algas pieaugumu vismaz daļai sabiedrības, radījusi lielāku drošības izjūtu par rītdienu. Tas savukārt ir veicinošs apstāklis, lai bankas kļūtu atvērtākas lielākai aizdevumu izsniegšanai gan uzņēmumiem, gan privātpersonām, turklāt arī paši iedzīvotāji vairāk uzdrošinās veikt lielākus pirkumus, kas nereti ir iespējams tikai ar ilgtermiņa aizdevumu palīdzību.

FKTK un Kontroles dienests konceptuāli saskaņo ABLV kreditoru pārbaužu metodoloģiju(2)

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests) konceptuāli saskaņojuši likvidējamās ABLV Bank kreditoru pārbaužu metodoloģiju, bet nedēļas laikā tiks izstrādāts gala materiāls, trešdien pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Bezkontakta karte un virtuālā saziņa ar banku © DIENA(8)

Eiropas Savienības dalībvalstīs moderno tehnoloģiju ienākšana finanšu sektorā norit visai atšķirīgos tempos. Piemēram, Skandināvijas valsts Zviedrija jau ir kļuvusi starptautiski slavena ar to, ka tur sistemātiski tiek īstenota pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem, un gan valsts galvaspilsētā Stokholmā, gan citviet visai ierasta ir tāda situācija, ka samaksāt par pirkumu var ar maksājumu karti, bet maksāt skaidrā naudā ar zviedru kronu banknotēm un monētām vispār nav iespējams. Savukārt Dienvideiropā, piemēram, Portugālē, var gadīties piedzīvot pretēju situāciju – par pirkumu iespējams norēķināties vien skaidrā naudā ar eiro banknotēm un monētām, bet maksājumu kartes ne vienmēr un ne visur tiek pieņemtas.

Biržā atkal pērk zeltu © DIENA(5)

Pagājušajā gadā pasaules investīciju vidē vērojamā konjunktūra nav metusi līkumu arī zelta tirgum. Pēc tam, kad gadiem ilgi dzeltenais metāls nebaudīja pasaules finanšu tirgus labvēlību, pagājušā gada rudenī finanšu tirgus noskaņojums strauji mainījās, un kopš novembra vidus zelta cena ir pieaugusi par 8–9%, ceturtdien, 7. janvārī, atrodoties pie 1320 ASV dolāru (ap 1165 eiro) atzīmes par Trojas unci, tā sasniedzot augstāko līmeni kopš pagājušā gada jūnija.