Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Intervijas

Uz viena soliņa ar zvaigznēm. Saruna ar Teodoru Bļugeru © DIENA

Tīrasiņu centra uzbrucējs Teodors Bļugers Nacionālajā Hokeja līgā (NHL) Pitsburgas Penguins rindās spēlē vienā pozīcijā ar nākamo Slavas zāles iemītnieku Sidniju Krosbiju un divus Stenlija kausus ieguvušo Džefu Kārteru. Aiz šādām zvaigznēm Bļugeram atvēlēta pretinieku līderu neitralizēšanas loma un savā arodā viņš ir viens no labākajiem visā līgā, turklāt neaizmirst arī par punktu gūšanu. Kaut gan NHL Tedijs ir nostiprinājies, apstāties nedrīkst, jo cīņa par vietas saglabāšanu turpinās katru dienu. Lai to paveiktu, vasarā spēlētājs pat iet uz boksa treniņiem, bet atslodzes brīžos ar komandas biedriem pārbauda spēku šahā. Olimpiskās kvalifikācijas turnīra kapteinis ir gatavs jau pavisam drīz gaidāmajām Pekinas spēlēm un vēlas Krosbijam atgādināt par Latvijas spēli pret Kanādu Sočos.

Komerciāli pievilcīgais šahs. Intervija ar FIDE prezidentu Arkādiju Dvorkoviču © DIENA

Jebkurā krīzē ir gan zaudētāji, gan ieguvēji. Šādi noticis arī Covid-19 pandēmijas laikā, jo dažas nozares pamanījušās strauji uzplaukt. Kaut gan daudzus turnīrus nācās atcelt vai pārcelt, savu labumu guvusi arī šaha pasaule. Mājsēdes periodā cilvēkiem vairāk pievēršoties vēsturiskajai šaha spēlei, turklāt bez tiešas šahistu iesaistes tapa un par īstu hitu kļuva straumēšanas servisa Netflix miniseriāls Dāmas gambīts. Šajās nedēļās Rīga uzņēma sacensības Grand Swiss ar daudzu pasaules vadošo spēlētāju līdzdalību, bet Sporta Avīze tikās ar Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidentu Arkādiju Dvorkoviču.

Starp Latviju un Igauniju. Saruna ar septiņcīņnieci Lauru Ikaunieci © DIENA

Divreiz par Latvijas labāko sportisti nosauktā Laura Ikauniece, neskatoties uz to, ka pērn, lai savestu kārtībā ceļgalu, pārcieta trīs operācijas, rokas nenolaiž un arvien straujāk tuvojas brīdim, kad varēs atsākt pilnvērtīgi trenēties. Tokijas olimpiskās spēles Laurai, tāpat kā viņas dzīvesbiedram Magnusam Kirtam, kurš divreiz atzīts par Igaunijas Gada atlētu, nācās izlaist, un vienā no savām retajām intervijām Latvijas vieglatlētikas zvaigzne prognozē, ka ilgāk par 2024. gada spēlēm Parīzē varētu arī nestartēt.

Man jābūt NBA! Saruna ar basketbolistu Anžeju Pasečņiku © DIENA

Gaidīšanas režīmā šobrīd atrodas viens no spilgtākajiem Latvijas basketbolistiem Anžejs Pasečņiks. Gada sākumā 217 centimetru slaido centru atbrīvoja Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) klubs Vašingtonas Wizards, un šoruden latvietis Rīgā gaida labu piedāvājumu no Eiropas. Tomēr mērķis Anžejam ir viens, ko viņš pārliecinoši uzsver arī sarunā ar Sporta Avīzi: "Man jābūt NBA!"

Spēlēt ārpus rāmjiem. Intervija ar hokeja izlases galveno treneri Hariju Vītoliņu © DIENA

Četru gadu laikā Bobs Hārtlijs pie mums bija ieguvis teju mesijas tēlu, kaut cerētie panākumi ar Latvijas izlasi izpalika. Pēdējā laikā kanādietis lielāko uzmanību veltīja Kontinentālās Hokeja līgas (KHL) klubam Omskas Avangard un jūlijā valstsvienības galvenā trenera amatu negaidīti atstāja. Viņa vietā stājās Krievijas pusē lielus panākumus guvušais kādreizējais mūsu izlases kapteinis Harijs Vītoliņš, kurš jau savā pirmajā turnīrā parūpējās, lai tiekam uz Pekinas olimpiskajām spēlēm, turklāt valstsvienības sniegumā bija vērojamas svaigas un patīkamas vēsmas.

Elektriskās dzīves priekšvakarā. Saruna ar autosportistu Jāni Baumani © DIENA

Vēl tikai 2019. gadā latviešu rallijkrosa braucējs Jānis Baumanis divreiz kāpa uz goda pjedestāla pasaules čempionāta posmos, turklāt pirms pagājušās sezonas noslēdza ļoti izdevīgu līgumu ar spēcīgu un ambiciozu komandu, bet Covid-19 krīze apturēja viņa atbalstītājus un lika šo vietu zaudēt. Šomēnes Biķerniekos atkal pulcēsies pasaules spēcīgākie rallijkrosa braucēji, bet meistarsacīkšu nākotne ir neskaidra, jo jau nākamajā sezonā trasē būtu jādodas tikai elektromašīnām. Vai tiešām Latvijā populārais čempionāts piedzīvo savu gulbja dziesmu?

Turpmāk bez Kovalčikas. Intervija ar Latvijas vadošo slēpotāju Patrīciju Eiduku © DIENA

2020. gada Latvijas labākajai sportistei Patrīcijai Eidukai iepriekšējā sezona principā ilga tikai mēnesi, jo pēc vairāku mūsu valsts vēsturē augstāko rezultātu sasniegšanas jau janvāra vidū jaunajai slēpotājai spēki izbeidzās. Kaut arī pašlaik viņa turpina trenēties ar Polijas izlasi, sportistes trenere vairs nav slavenā Justina Kovalčika, kas arī radījis izmaiņas treniņu plānā. Nākamajā sezonā galvenais būs panākt, lai sportiskā forma saglabājas līdz pat tās beigām, jo februārī gaidāmas Pekinas olimpiskās spēles un tajās, pateicoties Patrīcijas sasniegtajiem rezultātiem, Latvijas dāmām būs iespēja pirmoreiz vēsturē sacensties ar stafetes komandu.

Nestrādāt ne minūti © DIENA

No Aiviekstes nākošais hokeja uzbrucējs Andris Džeriņš palīdzējis Latvijas valstsvienībai desmit pasaules čempionātos, bet vēl ne reizi viņam nav bijusi iespēja pārbaudīt savus spēkus olimpiskajās spēlēs. Iespējams, tas mainīsies jau nākamā gada sākumā Pekinā, bet pirms tam no 26. līdz 29. augustam izlasi vēl sagaidīs cīņa par vietu tajās.

Trešā latviešu haizivs. Intervija ar NHL hokejistu Rūdolfu Balceru © DIENA

Viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes latviešu hokejistiem Rūdolfs Balcers šogad kļuva par trešo mūsu spēlētāju, kurš Nacionālās Hokeja līgas (NHL) laukumos devies ar Sanhosē Sharks kreklu mugurā. Liepājniekam ir iespēja sekot leģendāro Artūra Irbes un Sanda Ozoliņa pēdās - viņi deviņdesmito gadu sākumā dibinātajam klubam lika pamatus ceļam uz šodienu. Jau pēc intervijas Balcers, tieši kā bija vēlējies, pagarināja līgumu ar Sharks vēl uz diviem gadiem, līdz ar to viņam nevajadzētu rasties problēmām palīdzēt Latvijas izlasei olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, kurā valstsvienību Boba Hārtlija vietā jau vadīs Harijs Vītoliņš.

Čempions pensijā. Saruna ar divkārtējo olimpisko zelta medaļnieku Māri Štrombergu © DIENA

Pirmo reizi kopš 2008. gada olimpiskās spēles skatītāja lomā aizvada bijušais BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs. Lai gan valmierietis ir atvērts iniciatīvām ar savu vārdu un statusu palīdzēt attīstīt sportu Latvijā, viņš neslēpj, ka ikdienas darbā pašmāju sporta dzīves sakārtošanā sevi neredz. Vismaz ne šobrīd. Pēc sportista karjeras beigām Māris pāršķīris lapu dzīvē, audzina dēlu Rio, spēlē golfu un priecājas, ka saulainajā Kalifornijā viņā neviens nesazīmē divkārtēju olimpisko čempionu. Ar Štrombergu tiekamies Valmierā, kur ar viņa vārdā nosauktā kausa izcīņu tika atklāta Latvijas BMX riteņbraukšanas sacensību sezona.