Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Ar Pasaules jumta iekarošanu sveic jauno karalieni © DIENA

Pirms 70 gadiem britu alpīnistu ekspedīcijas dalībnieki – jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un Nepālas šerpa Tenzings Norgajs – kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kuriem izdevās uzkāpt pasaules augstākajā kalnā Everestā. Virsotni viņi sasniedza īstajā brīdī, lai ziņas par Pasaules jumta iekarošanu Londonā tiktu izplatītas tieši karalienes Elizabetes II kronēšanas dienā

Vadīt robotu ar domām © DIENA

Pirms 15 gadiem amerikāņu zinātnieki sajūsmināja pasauli ar video sižetiem par diviem pērtiķiem, kuri spēja kustināt robotizētu roku ar domām, sūtot signālus caur smadzenēs ievietotu nelielu sensoru.

Deguna forma – no neandertāliešiem © DIENA

Deguns šķiet par garu, platu vai vienkārši nepatīk? Vismaz tagad zinām, ko tajā vainot! Visa atbildība jāuzņemas tiešajiem senčiem tūkstošiem paaudžu ilgumā un viņu izvēlētajiem pasaules izzināšanas ceļiem.

Sparģelis - delikatese arī latviešu galdā © DIENA

Sparģeļi ir vieni no pirmajiem pavasara dārzeņiem, kuru ražas laiku gardēži gaida ar nepacietību. Protams, lielveikalu plauktos šie dārzeņi pieejami visu gadu, taču garša, tekstūra un vērtīgo vielu daudzums ir nesalīdzināmi bagātīgāks svaigi grieztos, sezonālos un vietējos sparģeļos. To audzēšana Latvijā kļūst arvien populārāka, gluži tāpat kā to vieta labāko restorānu pavasara sezonas ēdienkartēs.

Orbitālās stacijas Skylab neizmantotais potenciāls

Pirms 50 gadiem Zemes orbītā tika nogādāta ASV pirmā kosmiskā stacija Skylab. Tā gan īsti neattaisnoja uz sevi liktās cerības, jo orbitālās stacijas ekspluatācija tika pārtraukta jau pēc nepilna gada, kad no tās atgriezās trešās misijas dalībnieki.

Gaujienas pils lepnums un kreņķis © DIENA

Latvijā ir vieta, kur ir īstais Eiropas centrs. Tā nav ne Rīga, ne kāda cita pilsēta, bet gan Gaujiena. To kartē izmērījis dzejnieks Ojārs Vācietis, kura vidusskolas gadi pagāja Gaujienas pilī. Gan viņam, gan komponistam Jāzepam Vītolam (abiem šogad svinam nozīmīgas jubilejas) Gaujiena bija īpaša vieta: viens to nodēvēja par laba ceļa sākumu, otrs – par paradīzes stūrīti.

Aijā, aijā – saldā miegā © DIENA

Grupa Sudden Lights aicina latviešu mūziķus nemest plinti krūmos un šogad pieteikt savas dziesmas Eirovīzijas konkursa nacionālajai atlasei Supernova, lai tas ledus sakustētos.

Jo tīrāka jūra, jo vairāk zivju © DIENA

Baltijas jūra atzīta par patlaban piesārņotāko pasaulē. Ko tas īsti nozīmē, kā novērojams ikdienā un kā atsaucas uz Latvijas senajām un joprojām gana stiprajām zvejas tradīcijām? Un galu galā – kā ietekmē ēdamās zivis, un kas jāņem vērā zivju pircējam veikalā vai tirgū?

Pink Floyd parāda Mēness neredzamo pusi © DIENA

Pirms 50 gadiem britu rokgrupas Pink Floyd albums The Dark Side of the Moon sasniedza pirmo vietu prestižā amerikāņu žurnāla Billboard hitparādē. Lai gan pašā virsotnē šim diskam izdevās noturēties tikai nedēļu, tas kļuva par pastāvīgu hitparādes vērtību uz nākamajiem 14 gadiem, šajā sarakstā pavadot 741 nedēļu.

Agresija liek braukt ātrāk © DIENA

Kāds autovadītājs pārgalvīgi apdzen un "aizlec" tieši priekšā jūsu automašīnai, cits pārāk ilgi nespēj iesākt kustību pēc zaļās gaismas iedegšanās luksoforā, un jūs jau jūtat, kā asinis vēnās sāk vārīties. Viens cenšas nomierināties, otrs iespiež pedāli grīdā un metas atriebties "pāridarītājam", radot bīstamas situācijas un aizvien vairāk agresijas uz ceļa. Lai to novērstu, svarīgi laikus atpazīt niknuma piezagšanos.

Bez emocijzīmēm vairs neiztikt © DIENA

Citu cilvēku emociju nolasīšana no grimasēm ilgstoši bijusi universāla prasme, un tā pat nav atkarīga no piederības kādai tautai vai kultūrai. Taču tehnoloģiju laikmetā šīs spējas pavājinās.

Brīvībai no vadiem - 50 gadu © DIENA

1973. gadā prezentētais pirmais mobilais tālrunis piecdesmit gados veicis garu ceļu no dārgas inovācijas līdz ikdienu mainošai plaša patēriņa precei, kas nu jau ir teju vai pat katra skolēna kabatā.