Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Ministre: Tiesiskumam jāspēj reaģēt uz apdraudējumiem, aizsargājot ES vērtības

Tiesiskumam ir jāspēj reaģēt uz apdraudējumiem, aizsargājot Eiropas Savienības (ES) vērtības, konferencē Eiropas Savienības vērtības katra nacionālā tiesneša atbildība uzsvēra tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministrijā (TM) aģentūru LETA informē, ka ministre šodien piedalījās konferencē, kuras laikā norādīja, ka katram tiesnesim Eiropā ir unikāla loma - viņš ir ES kopējo vērtību piemērotājs. Šī dubultā atbildība padara Eiropas tiesnešus par svarīgu tiltu starp nacionālajām tiesību sistēmām un kopējo Eiropas tiesību telpu.

Kopā paveikts daudz tiesiskuma stiprināšanā gan Latvijas, gan ES līmenī, bet daudz vēl darāmā, it īpaši kontekstā ar straujo tehnoloģiju attīstību, kā arī pielāgošanos klimata pārmaiņām un Krievijas militāro draudu sekām, skaidro tieslietu ministre.

Lībiņa-Egnere akcentē, ka ES vērtību un pilsonisko brīvību aizsargāšana šajos izaicinošajos laikos ir liela atbildība katram.

Mūsdienu tiesiskums prasa atbildības uzņemšanos, nevis slēpšanos aiz likuma vai tā neesamības. Tiesiskumam ir jāspēj reaģēt uz aktuāliem sabiedrības izaicinājumiem un jāspēj paredzēt iespējamās sekas, nevis cerot uz arvien jauniem instrukciju veida tiesību aktiem, bet gan balstoties tiesību principos un to piemērošanā. Tiesnešu drosme, modrība un aktīva līdzdalība dialogā starp varas atzariem un starp tiesām nacionālajā un starptautiskajā līmenī arī turpmāk būs ļoti svarīga, uzsver ministre.

Lībiņa-Egnere norāda, ka TM ir ciešā sinerģijā un dialogā ne tikai ar tiesu varu Latvijā, bet arī ar tiesu varu Luksemburgā un Strasbūrā. TM īstenotā valdības pārstāvība Eiropas Savienības Tiesā (EST) ir būtiska, jo palīdz EST izprast valsts nostāju ES tiesību piemērošanā. Tas ir dialogs, kas notiek ne tikai starp nacionālajām tiesām un EST, bet arī starp valdību un EST. Dialogs palīdz arvien konkrētāk izkristalizēt kopīgo ES vērtību izpausmi mainīgās sabiedrības jaunajā realitātē.

Runas noslēgumā Lībiņa-Egnere pauda pārliecību, ka tiesiskums uzvarēs šajos sarežģītajos laikos, taču tas prasīs mūsu kopīgu piepūli, un aicināja Latvijas tiesnešus izmantot iespēju iesniegt pieteikumus Satversmes tiesā, uzdot jautājumus EST par normu interpretāciju, kā arī iesaistīties Tieslietu ministrijas darba grupās, tā stiprinot kopīgās vērtības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē