Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kariņš mudina saukt Krieviju pie tiesiskās atbildības par noziegumiem Ukrainā

Eiropas Savienībai (ES) jāsaglabā vienotība savā atbalstā Ukrainai un jāsāk darbs, lai sauktu Krieviju pie tiesiskās atbildības par pastrādāto kara laikā, piektdien paziņojis Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš.

"Krievijas karš kļūst arvien nežēlīgāks. Tagad tas atklāti vērsts ne tikai pret Ukrainas armiju, bet arī pret Ukrainas pilsoņiem un tās civilo infrastruktūru," dodoties uz ES samita piektdienas sēdi, norādīja Kariņš.

Viņš atzina, ka nepieciešams tikt skaidrībā, kā Krievijai likt arī tiesiski atbildēt par tiem noziegumiem, ko krievi šobrīd pastrādā Ukrainā.

Ņemot vērā, ka Krievija turpina eskalēt situāciju Ukrainā, arvien brutālākā veidā mērķējot uzbrukumus pret tās iedzīvotājiem un civilo infrastruktūru, ES līderi lēma turpināt sankciju pastiprināšanu pret Krieviju. Latvijas Ministru prezidents līderu diskusijās uzsvēra nepieciešamību nekavējoties uzsākt darbu pie kārtējās sankciju pakotnes pret Krieviju.

Ministru prezidents arī norādīja, ka ES jāturpina pieņemt sankcijas pret valstīm, kas aktīvi un atklāti dažādos veidos atbalsta Krievijas karu pret Ukrainu. Kariņš atzinīgi novērtēja raito sankciju pieņemšanu pret Irānu un plānoto turpmāko sankciju pieņemšanu attiecībā arī pret Baltkrieviju.

Vienlaikus ES līderi apliecināja stingru apņemšanos saukt pie atbildības Krieviju un tās amatpersonas par vardarbību un pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā. Kariņa vērtējumā, nepieciešams izveidot īpašu tribunālu Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu izmeklēšanai un vainīgo sodīšanai. Tas būtu papildinājums jau uzsāktajiem procesiem Starptautiskajā Krimināltiesā un nacionālajās jurisdikcijās.

Tāpat Kariņš aicināja visas ES dalībvalstis, kuru rīcībā ir nepieciešamais militārais aprīkojums, nekavēties palīdzēt ar gaisa aizsardzības iekārtu nodošanu Ukrainai. Uzmanība tika veltīta arī ES makrofinansiālās palīdzības nodrošināšanai Ukrainai vēl šogad un diskusija par ilgtermiņa finansiālās palīdzības sistēmas izveidi nākamajam gadam.

Kariņš uzsvēra, ka būtiski palīdzēt Ukrainai jau tagad, lai tā varētu veiksmīgi atvairīt Krievijas uzbrukumus un ar mūsu palīdzību sāktu darbu pie valsts ekonomiskās atjaunošanas.

papildināta no 4.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē