Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Igaunijas prezidents: Pat pašiem automobiļu nodokļa ieceres virzītājiem nav skaidrs tā mērķis

Pat pašiem ieceres par automobiļu nodokli autoriem nav saprotams, kādēļ tāds nodoklis ir nepieciešams, intervijā reģionālajam laikrakstam Maaleht atzina Igaunijas prezidents Alars Kariss.

"Likums par nodokli pat vēl nav izstrādāts, tomēr jau ir nodokļa kalkulatori, cilvēki sāk rēķināt un sāk sevi uzkurināt par to, kas notiks un cik daudz būs jāmaksā par automašīnu," pauda Igaunijas prezidents.

"Pat paši automobiļu nodokļa ieceres autori skaidri nezina, kā nodokli vajadzētu ieviest. Brīžiem tas ir par vides aizsardzību, citreiz par valsts kases piepildīšanu. Tas rada tikai apjumu," atzina Kariss.

Viņš pauda pārliecību, ka pirms ieceres publiskošanas vajadzētu iepazīties ar analīzi un faktiem.

"Nevar vienkārši izteikt politisku ideju un tad skatīties, vai ir kāda faktu analīze, kas atbilst tādai politiskai idejai," uzsvēra valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Finanšu ministrija ierosina no nākamā gada 1.jūlija ieviest automašīnu nodokli.

Ministrijas plānā piedāvāti divi nodokļa aprēķina modeļi. Šaurā aprēķina modelis paredz nodokli, kurā tiek ņemta vērā nodokļa bāzes daļa, ogļskābās gāzes izmeši un automobiļa vecums, savukārt paplašinātajā aprēķina modelī vēl tiek ņemta vērā arī dzinēja jauda un transportlīdzekļa masa.

Galīgo nodokļa aprēķina modeli ministrija sagatavos pēc situācijas izpētes un viedokļu noskaidrošanas. Izraudzīto nodokļa aprēķina modeli plānots publiskot rudenī un likumu par jauno nodokli pieņemt līdz gada beigām, lai tas stātos spēkā 2024.gada 1.jūlijā un augustā pirmo reizi nodoklis būtu jāmaksā par pusgadu.

Nodoklis būs saistīts ar automašīnu, tādējādi tas būs jāmaksā par katru īpašumā vai līzingā esošu automobili. Kopējo nodokli veido automašīnas reģistrācijas maksa un ikgadējs nodoklis.

Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka pirmajā gadā, kad nodoklis būs stājies spēkā, tā ieņēmumi būs ap 120 miljoniem eiro.

Igaunijas Automašīnu īpašnieku asociācija ierosinājusi parakstu vākšanu pret ieceri ieviest nodokli automobiļiem. Vietnē "Petitsioon.ee" petīcija tika reģistrēta 5.februārī, un līdz parakstu vākšanas beigām otrdien petīcijas parakstītāju skaits sasniedza 11 877. Savukārt tautas iniciatīvu vietnē "Rahvaalgatus.ee", kur par petīciju var parakstīties līdz augusta beigām, jau parakstījušies vairāk nekā 31 100 cilvēku.

Pēc parakstu vākšanas noslēguma petīcijas tiks iesniegtas Igaunijas parlamenta valdē un valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē