Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzkrājums – tā ir reāla nauda

Pensijas 2. līmeņa uzkrājumam "aiziet" 6% no mūsu ikmēneša algas – tā ir reāla nauda, katra paša nopelnīta, tāpēc par to nevajadzētu aizmirst. Ir vēlams sekot līdzi, kur tā ir, cik daudz uzkrājies, lai kūtruma vai nezināšanas dēļ nepazaudētu jau iemaksāto, bet maksimāli izmantotu iespējas uzkrājumu palielināt.

Diemžēl ir tipiska situācija, kad cilvēkam nav ne mazākās nojausmas, cik liels ir pensiju 2. līmeņa pašreizējais uzkrājums. Kopš Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) visiem pensiju 2. plāna dalībniekiem vairs nesūta vēstules ar aktuālo informāciju, tai jāseko līdzi pašiem. Tas izdarāms portālā Latvija.lv.

Tikai neliela daļa no jaunajiem pensiju shēmas dalībniekiem paši izdara izvēli, kurā pensiju plānā vēlas būt. Pirmo ieguldījumu plānu jaunajiem pensiju 2. līmeņa dalībniekiem nosaka VSAA, dodot divus mēnešus laika, lai paziņotu par citu ieguldījumu plānu, kamēr vēl nav sākta iemaksu veikšana. Ja jaunais dalībnieks to nepaziņoja, iemaksas sāka pārskaitīt kādā no konservatīvajiem ieguldījumu plāniem, kuru pēc nejaušības principa izvēlējās VSAA. Pozitīvas izmaiņas gan ieviestas no šā gada 1. janvāra – jaunie dalībnieki pēc nejaušības principa nonāks arī tādā ieguldījumu plānā, kas paredz ne vairāk kā 50% no plāna aktīviem ieguldīt kapitāla vērtspapīros vai citos riska ziņā tiem pielīdzināmos riska instrumentos. 

Savukārt no 2023. gada 1. janvāra dalībnieki, kas vēl nav sasnieguši 55 gadu vecumu, nonāks ieguldījumu plānā, kurš paredz līdz 100% ieguldījumu plāna aktīvu ieguldīšanu akcijās, bet tie, kas ir sasnieguši 55 gadu vecumu, – ieguldījumu plānā, kurš paredz ne vairāk kā 25% aktīvu ieguldīšanu akcijās.
Dalībnieki jebkurā brīdī pēc pašu izvēles varēs pāriet uz konservatīvāku plānu. Jaunā sistēma dos iespēju jauniem cilvēkiem uzkrāt lielāku pensijas kapitālu – ja dalību pensiju 2. līmenī iesāk ar konservatīvo plānu un tajā paliek visu darba mūžu, uzkrātā pensijas kapitāla apmērs varētu būt pat divas trīs reizes mazāks nekā aktīvo plānu dalībniekiem.

Lai pelnītu vairāk, būtiski ir izmantot dažādo pensiju plānu iespējas atbilstoši savam vecumam. Konservatīvie pensiju plāni ir piemērotāki vecāka gadagājuma, t. i., pirmspensijas vecuma, iedzīvotājiem, jo tie ir mazāk svārstīgi un riskanti, savukārt sabalansētie pensiju plāni būs piemēroti tiem, kuri uzskata, ka turpmāk labāk nopelnīt mazāk nekā potenciāli vairāk, bet ar lielāku risku. Savukārt aktīvie pensiju plāni, kuros ieguldījumi akcijās svārstās no 50% līdz 100%, ir visriskantākie un piemērotākie jauniem cilvēkiem. Diemžēl visbiežāk tieši jaunie pensiju 2. līmeņa dalībnieki, kuri automātiski nonākuši kādā no konservatīvajiem pensiju plāniem, paši neizdarot savu izvēli un nenomainot plānu uz aktīvo, zaudē iespēju nopelnīt vairāk.

Jāatgādina, ka pensiju 2. līmeņa uzkrājumu var atstāt mantojumā, uzkrājumu var mantot, ja tā īpašnieks mirst pirms pensijas vecuma sasniegšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē