Tajā uzsvēra, ka pretējā gadījumā valdībai ir jālemj par atbalsta pasākumiem ēdināšanas nozarei, jo uzņēmumi var darboties tikai "dzeltenajā" režīmā un to darbība ir būtiski ierobežota. Nemainoties normatīvajam regulējumam, jau tuvākajā laikā lielākā daļa nozares uzņēmumu būs spiesti atlaist daļu darbinieku vai pilnībā slēgt biznesu, pauda biedrības pārstāvji.
"Es kā labticīgs uzņēmējs un atbildīgs pilsonis visu vasaru ne tikai mēģināju noturēt savu biznesu, bet arī strādāju pie tā, lai visi mani 270 darbinieki būtu vakcinēti. Burtiski runāju ar katru darbinieku, solot, ka tas ļaus mums rudenī atsākt darbu ierastajā režīmā. Diemžēl pašlaik valstī spēkā esošais regulējums to neļauj, absurdi diskriminējot ģimenes ar bērniem, kas ir mūsu galvenā mērķauditorija," atzina LRB valdes loceklis un restorānu tīkla "Vairāk Saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš.
Biedrībā arī pauda, ka ēdināšanas uzņēmumiem, darbojoties "dzeltenajā" režīmā, ir jāievēro virkni epidemioloģisko drošības prasību, piemēram, divi metri starp galdiņiem, kas ļauj strādāt tikai ar 50% jaudu. Tādējādi būtiski samazinās arī uzņēmuma apgrozījums, bet fiksētās izmaksas, piemēram, telpu īre un komunālie maksājumi, paliek nemainīgi.
"Tā turpinot, pavasarī Latvijā ēdināšanas nozarē būs katastrofa, jo pašlaik jau lielākajā daļā Eiropas valstu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi strādā ar pilnu jaudu. Darbinieku migrācija uz citām valstīm ir tikai laika jautājums. Piemēram, Dānijā pavāra stundu likme ir 23 eiro, Somijā un Anglijā - 18 eiro. Vismaz puse no aizbraukušajiem neatgriezīsies! Un šī tiešām jau ir valstiska problēma, jo mēs nedrīkstam zaudēt jaunus darbspējīgus cilvēkus," teica Bērziņš.
Jau vēstīts, ka paredz Ekonomikas ministrijas sagatavojusi priekšlikumus, kas paredz, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam jāļauj saņemt pakalpojumi "zaļajā" drošības režīmā, ja viņus pavada pret Covid-19 vakcinēti vai pārslimojoši pieaugušie.
Pašreiz sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus iekštelpās var saņemt pret Covid-19 vakcinētas personas un iedzīvotāji, kuri spēj uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu par pārslimošanu.
Savukārt personām, kas nav pārslimojušas Covid-19 vai pret to vakcinētas, bet ir negatīvs Covid-19 tests, kā arī bērniem līdz 12 gadu vecumam ēdināšanas pakalpojumu saņemšana iekštelpās paredzēta ar atsevišķiem ierobežojumiem. Tajā skaitā ēdināšanas iestādē jābūt ievērotai divu metru distancei starp galdiņiem, ir noteikts atļauto apmeklētāju skaits pie viena galdiņa, visiem apmeklētājiem un personālam iekštelpās, izņemot ēšanas laikā, jāvelk maskas, kā arī vairāki citi drošības ierobežojumi.