Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RAKUS: par stāvvietas ar helikoptera laukumu būvniecību vēl lēmumu neesam pieņēmuši

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis skaidro Saeimas deputātu aizdomas raisījušo būvniecības ideju par daudzstāvu autostāvvietu ar helikoptera laukumu uz jumta kontekstā ar RAKUS kopējo attīstības vīziju.

Desmit Saeimas deputāti iesnieguši pieprasījumu premjeram sniegt skaidrojumu par RAKUS iecerēto daudzstāvu autostāvvietas būvniecību ar helikoptera nosēšanās laukumu uz tās jumta. Dokumentā, kas šobrīd ir nodots izvērtēšanai Saeimas Pieprasījumu komisijai, deputāti būtībā apšauba šādas ieceres nepieciešamību un lietderību. Kāds ir RAKUS skaidrojums par šo ieceri, un cik būtisks šāds projekts ir iestādes attīstībai nākotnē?

Šobrīd nav pieņemts lēmums par projekta īstenošanu. Atbilstoši normatīvajiem aktiem tiek veikta projekta izpēte, tai skaitā finanšu un ekonomiskie aprēķini, juridiskā un risku analīze.

RAKUS 2020.gadā uzsāka un 2021. gadā turpināja Hipokrāta ielas teritorijas, Rīgā attīstības koncepcijas izstrādi. Šīs koncepcijas izstrādes viens no būtiskākajiem posmiem ir tehniski ekonomiskais pamatojums un mets Hipokrāta ielas teritorijas attīstībai. Atbilstoši slimnīcas vidēja termiņa darbības stratēģijai 2020. - 2022. gadam šobrīd tiek īstenota slimnīcas infrastruktūras attīstība, koncentrējot ārstniecības pakalpojumus Hipokrāta ielas kompleksā, kur ir paredzēta arī jauna ārstniecības korpusa izbūve.

Meta izstrādei tika piesaistīts projektēšanas uzņēmums AW2 Arkkitehdit /Architecture Workshop Finland Ltd. ar būtisku pieredzi slimnīcu infrastruktūras attīstībā Ziemeļvalstīs un Baltijā. Infrastruktūras attīstības koncepcijas izstrāde notiek vairākos posmos – veikta esošās situācijas analīze, izstrādātas un analizētas alternatīvas, kā arī detalizēti izstrādāts tehniskais un ekonomiskais pamatojums izvēlētajai alternatīvai, izstrādāts mets un rīcības plāns.

Atbilstošākā alternatīva infrastruktūras attīstībai ir izvēlēta – stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs un stacionāra Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, kā arī ķirurģijas profila nodaļu no stacionāra Biķernieki pārvietošana un koncentrēšana Hipokrāta ielas teritorijā. Lai visefektīvākā veidā izmantotu jau esošos mūsu slimnīcas resursus, kā izdevīgākais jaunā korpusa izvietojums ir tā novietošana teritorijā aiz stacionāra Gaiļezers un jaunā korpusa savienošana ar esošajām ēkām, kā arī pievienojoties esošajiem ielu un ceļu tīkliem.

Vērtējot jaunā ārstniecības korpusa izvietojumu zemes gabalā Hipokrāta ielā 2, Rīgā tika ņemti vērā būtiski apstākļi ēkas funkcionalitātei: ēkai jāveido savienojumi ar teritorijā esošo pacientu uzņemšanas klīniku, jāveido pēc iespējas īsāki savienojumi ar esošajiem diagnostiskajiem un citiem izmeklējumiem, kā arī ar intensīvās terapijas un operāciju bloku, veidojot ēku kompleksu, ir jāveido vienota ambulatoro pakalpojumu infrastruktūra, lai atvieglotu pacientu ceļu un pakalpojumu saņemšanu, ēku kompleksa attīstība ir jāvērtē ilgtermiņā – tai skaitā jāparedz tas, kā RAKUS infrastruktūra tiks veidota pēc tam, kad būs beidzies esošās stacionāra Gaiļezers un stacionāra Latvijas Onkoloģijas centrs kalpošanas laiks, bet teritorijā jau atradīsies ēkas, kas būs jaunākas un to ekspluatācija varēs turpināties.

Lai īstenotu ieceri par jauna ārstniecības korpusa izveidošanu teritorijā aiz stacionāra Gaiļezers ēkas, ir jāveic vairāki sagatavošanās soļi - jāpārvieto helikopteru nosēšanās laukums, kurš šobrīd aizņem būtisku daļu no teritorijas, it īpaši tādēļ, ka esam vienīgā universitātes slimnīca, kura var uzņemt neatliekamus pacientus, kurus pārvieto ar helikopteriem no visas Latvijas, nodrošināt orgānu donoru pārvietošanu ar helikopteriem Latvijā un ārpus tās, kā arī nodrošina armijas vajadzības medicīnas aprūpē, u.c., kā arī jāatrisina esošo pagaidu personāla autostāvvietu pārvietošana. Vienlaikus ir jāatrisina jautājums par pacientu autotransporta stāvvietām un ērtiem savienojumiem ar slimnīcas ēkām, jo šobrīd auto novietošanas iespējas ir ļoti ierobežotas.

Īpaši jāvērš uzmanība uz apstākli, ka šie sagatavošanās darbi ir jāveic pirms jaunā ārstniecības korpusa būvniecības un jāņem vērā laika ierobežojums, jo Atveseļošanās un noturības mehānisma ieviešanas nosacījumi paredz plāna mērķu sasniegšanu 2026. gadā.

Un tomēr lūdzu precizējiet - vai šis jau ir apstiprināts būvniecības un attīstības plāns vai pagaidām tikai idejas līmenī kā viens no RAKUS attīstības virzieniem?

Kā jau iepriekš norādīju – šobrīd tā ir tikai iecere. Viens no attīstības virzieniem. Tika veikta izpēte par pieejamiem finanšu instrumentiem, kā arī vērtēta iespēja RAKUS aizņemties finanšu līdzekļus šī infrastruktūras objekta attīstībai, bet tika secināts, ka ietekmes uz RAKUS un valsts budžeta izdevumiem mazināšanai, pirmsšķietami efektīvākais risinājums būtu publiskā un privātā partnerība un ārpusbilances saistības. Taču netiek izslēgtas arī citas finansēšanas iespējas.

Kādēļ ir ideja par helikoptera laukumu uz daudzstāvu autostāvvietas jumta? Tas nesarežģīs būvniecības procesu un pacientu nogādāšanu no helikoptera uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu?

Zemes gabals Hipokrāta ielā 2 ir ierobežota izmēra, tādēļ veidojot aizvien jaunu apbūvi esošajā teritorijā ir jāmeklē maksimāli efektīvi teritorijas izmantošanas veidi. Ja tiek izbūvēts jaunais ārstniecības korpuss aiz stacionāra Gaiļezers ēkas, kā arī izveidotas automašīnu stāvvietas personālam un pacientiem, fiziski nav citas vietas helikoptera laukumu izvietošanai zemes līmenī.

Šobrīd slimnīcas teritorijā jau ir helikoptera nosēšanās laukums uz zemes, kas arī nepieciešamības gadījumos ir ticis izmantots. Šis laukums arī paralēli tiks izmantots vai arī tas tiks likvidēts, ja gadījumā tiks izveidots jauns helikoptera laukums?

Pagaidām nav pieņemts lēmums par piemērotāko risinājumu. Tas būs atkarīgs no tā, kurā vietā būs paredzēta jaunā ārstniecības korpusa būvniecība.

Kāds kopumā ir RAKUS attīstības plāns nākamajiem pieciem, desmit gadiem - ko plānots būvēt, remontēt, atjaunot vai modernizēt? Vai tam jau ir apstiprināts attiecīgs investīciju plāns un zināms, kur un ar kādiem nosacījumiem tiks piesaistīts finansējums?

Mums ir ambiciozi infrastruktūras atjaunošanas plāni! Uzskaitīšu būtiskākos investīciju projektus. No Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) piešķirtā finansējuma līdzekļiem stacionārā Gaiļezers veiksim pašreizējā ķirurģijas korpusa ārstniecības nodaļu atjaunošanu. Tāpat paredzēts izveidot jaunu dienas ķirurģijas centru un reanimācijas nodaļu. Stacionārā Latvijas Onkoloģijas centrs esam paredzējuši ārstniecības nodaļu telpu atjaunošanu, kam arī apstiprināts ERAF finansējums.

Esam ieplānojuši Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas paplašināšanu, tai skaitā infekciju bloka izbūvi un Diagnostiskās radioloģijas nodaļas paplašināšanu stacionārā Gaiļezers. Abiem nosauktajiem projektiem piešķirts valsts budžeta finansējums. Un visbeidzot jāmin jaunā ārstniecības korpusa būvniecība un ar to saistītās infrastruktūras izveidošana, ko paredzēts īstenot Atveseļošanās un noturības mehānisma nacionālā plāna ietvaros.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē