Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mediķe: Ilgtermiņa Covid-19 komplikācijas var būt arī jauniem un vieglā formā pārslimojušiem pacientiem

Ilgtermiņa Covid-19 komplikācijas var parādīties ne tikai riska grupās esošajiem pacientiem, bet arī vieglā formā pārslimojušiem un gados jauniem pacientiem, žurnālistiem pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja un reanimatoloģe Inga Krupnova.

Viņa skaidroja, ka galvenās problēmas, kas tiek uzsvērtas, ir ilgstošais nogurums, kā arī aizdusas jeb elpas trūkums pacientiem, kuriem Covid-19 slimības gaitā bijusi pneimonija.

Tāpat ilgtermiņa seku vidū ir locītavu sāpes, galvassāpes, kā arī muskuļu sāpes un garšas un ožas izmaiņas. "Šīs problēmas mēdz pieturēties pat pāris mēnešus pēc pārslimošanas," piebilda mediķe.

Covid-19 pacientiem pēc pārslimošanas var saglabāties arī atmiņas un koncentrācijas traucējumi. "Cilvēki nespēj ikdienā darīt vienkāršākos darbus, ko viņi ir pieraduši darīt. Viņi nespēj sakoncentrēties uz ikdienas mājas darbiem, piemēram, mazgāt traukus," raksturoja Krupnova. Tāpat pēc pārslimošanas cilvēkiem var paradīties arī ādas problēmas un pat matu zudums.

Ilgtermiņā smagā vai vidēji smagā formā pārslimojušajiem, kuri bijuši intensīvajā terapijā, var arī parādīties plaušu problēmas. Pēc mediķes paustā, šie cilvēki paliek diezgan izteikti skābekļa atkarīgi. "Tā cīņa par katru elpu turpinās arī pārbraucot mājās," piebilda reanimatoloģe. Šādiem pacientiem ir arī lielāks risks, ka viņiem attīstīsies sirds mazspēja vai miokarda infarkts.

Pacientiem var arī saglabāties ietekme uz smadzenēm, proti, tiek novēroti kognitīvie un mentālie traucējumi, kas var tostarp izraisīt krampjus. Turklāt pat jauniem cilvēkiem var veidoties insulti, kas atstāj paliekošas sekas. Trombozes - tromba veidošanās asinsvados vai sirds dobumos - risks pārslimojušiem pacientiem ir diezgan augsts, piebilda mediķe.

Savukārt tiem pacientiem, kuri pārdzīvoja intensīvo terapiju, it īpaši mākslīgo ventilēšanu, var veidoties pēc-intensīvās terapijas sindroms, proti, viņi ir pakļauti depresijai, nemieram un miega traucējumiem.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pavēstīja, ka patlaban slimnīcās nonāk Covid-19 pārslimojušie pacienti, kuriem vairumā gadījumu ir elpošanas nepietiekamība un plaušu bojājumi.

Šie pacienti ar paliekošām sekām pēc Covid-19 pārslimošanas tostarp pieredz kardioloģijas un nieru problēmas, sacīja VM pārstāve. "Tiek domāts, vai viņiem nepieciešams atsevišķi veidot kādu programmu un kādas būs indikācijas, lai viņus varētu ārstēt ne tikai augstākā līmeņa slimnīcās, bet arī zemākā," sacīja Valdmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē