Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apvienība Pilsēta cilvēkiem : Apgaismojuma samazināšana uz gājēju pārejām Rīgā ir pretrunā ar standartā noteikto

Rīgas domes prakse, samazinot apgaismojumu uz gājēju pārejām, ir pretrunā ar Latvijas valsts standartā noteikto, aģentūrai LETA pauda apvienības "Pilsēta cilvēkiem" valdes loceklis Armands Būmanis.

Apvienība šodien vērsusies Satiksmes ministrijā, lai tā uzliek par pienākumu Rīgas pašvaldībai nodrošināt gājēju pāreju apgaismojumu.

Sestdien, 22.oktobrī Latvijas Televīzijā tika demonstrēts sižets, no kura izriet, ka Rīgas dome tumšajās diennakts stundās, taupot elektrību, ir samazinājusi gājēju pāreju apgaismojumu. Redzamība pie gājēju pārejām būtiski pasliktināsies, un būs lielāka iespēja, ka gājējam, šķērsojot ielu pa gājēju pāreju, var notikt ceļu satiksmes negadījums, pauda "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis.

Ceļu satiksmes likumā ceļa pārvaldītājam, tai skaitā pašvaldībai, ir pienākums uzturēt ceļu un organizēt satiksmi atbilstoši standartiem ceļu satiksmes drošības jomā. Rīgas domes prakse, samazinot apgaismojumu uz gājēju pārejām, ir pretrunā ar Latvijas valsts standartā noteikto. Tāpat šāda prakse var tikai veicināt ceļu satiksmes negadījumu un tajos cietušo, tai skaitā arī bojāgājušo, cilvēku skaita pieaugumu, kas ir pretrunā ar Ministru kabineta apstiprināto Ceļu satiksmes drošības plānu 2021.-2027.gadam, kurā izvirzīts mērķis līdz 2027.gadam par 35% samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu.

Arī šā brīža situācijā, kad jāveic taupības pasākumi, nav pieļaujams taupīt uz cilvēku, tai skaitā mazaizsargāto satiksmes dalībnieku, drošības rēķina, sevišķi apstākļos, kad Latvijā jau tagad ir viena no sliktākajām ceļu satiksmes negadījumu statistikām Eiropā, uzskata apvienībā.

Savukārt Rīgas dome uzsver, ka intensīvas satiksmes laikā pilsētas apgaismojums pie gājēju pārejām netiek atslēgts vai samazināta tā intensitāte. Izņēmums ir darba dienu naktis no plkst.3 līdz 4, kad tiek atslēgts apgaismojums gandrīz visās ielās, bet arī ne visur, ņemot vērā sabiedrības drošību.

Uzņēmums "Rīgas Gaisma" ir pārbaudījis apgaismojumu pie gājēju pārejas Kārļa Ulmaņa gatvē, kas minēta Latvijas Televīzijas sižetā. Tur 18.oktobrī bija pazemes kabeļa bojājums, kas ir novērsts. Šobrīd apgaismojums tur strādā, informē Rīgas dome.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē