Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viktors Orbans un divas dažādas Eiropas

Eiropas Savienības (ES) institūciju līmenī vēršas plašumā centieni izdarīt spiedienu uz Ungāriju un tās premjerministru Viktoru Orbanu Ungārijas parlamenta pieņemtā likuma dēļ, kas aizliedz viendzimuma attiecību un dzimumu maiņas propagandu nepilngadīgo vidū.

Šā likuma dēļ jūnija beigās Eiropadomes (ES valstu vadītāju) sanāksmes laikā Briselē, jāatgādina, izraisījās asa vārdu pārmaiņa starp Nīderlandes premjerministru Marku Riti un Orbanu, kuras laikā Ungārijas premjeram gandrīz atklāti tika draudēts ar valsts izslēgšanu no ES. Ungārijas premjers, jāpiebilst, atbildes parādā nepalika, tomēr viņa teikto Eiropas valstu plašsaziņas līdzekļi pamatā ignorēja, izklāstot tikai Rites, Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas Ursulas fon der Leienas u. c. viedokļus par Ungārijas nedemokrātiskumu, vēršanos pret LGBT kopienu un to, ka valstij, kas ignorē "eiropeiskās vērtības" kā minimums ir atņemams Eiropas finansējums, bet kā maksimums – tā ir izslēdzama no savienības.

Lai kopaina būtu pilnīga, nedaudz vēlāk virkne redzamu Eiropas plašsaziņas līdzekļu atteicās publicēt apmaksātu rakstu, kurā bija izskaidrota Ungārijas un Orbana pozīcija. Tajā skaitā nosodīta "Eiropas impērija" un kādas supervalsts veidošana, kā arī pausts aicinājums stiprināt ES dalībvalstu nacionālos parlamentus. Pēc visa spriežot, eiropiešiem nepiedienas zināt ko vairāk par oficiālo viedokli, un arī tēze, ka patiesība dzimst tikai strīdos, šajā gadījumā ir paslaucīta dziļi zem paklāja.

Kopumā runa šajā gadījumā gan ir par ko ievērojami vairāk nekā tikai viendzimuma attiecību un dzimuma maiņas propagandu bērnu un jauniešu vidū. Raugoties pēc būtības, šis konflikts ir divu dažādu Eiropu – savu pasaules redzējumu visiem ar jebkādām metodēm uzspiest alkstošās ultraliberālās un tradicionāli konservatīvās – kārtējā sadursme, kas liecina arī par aizvien pieaugošo nošķirtību starp divām šīm Eiropām.

Fakts, ka vārdu apmaiņa Eiropadomē notika starp Riti un Orbanu, arī ir savā ziņā simbolisks. Nīderlandes premjers ir viens no redzamākajiem Eiropas politiķiem, kura karjera ir balstīta tikai uz noteiktu vērtību sludināšanu un ieviešanu. Orbans, kaismīgs cīnītājs pret komunistisko totalitārismu, savukārt ne tikai saskata paralēles starp to, kas bija, un to, kas draud iestāties, bet arī ir nolēmis nepieļaut vēl viena ideoloģiskā totalitārisma atnākšanu. Nevar noliegt, ka šādai nostājai ir daudz atbalstītāju, it īpaši Austrumeiropā, kur atšķirībā no Rietumeiropas zina un atceras, kas ir impērija ar vienīgo ideoloģiju un valsts iekārtu.

Kā apturēt šo konfrontāciju, kura jau drīzā nākotnē var kļūt par reālu draudu Eiropas Savienības tālākai pastāvēšanai, tikmēr nav skaidrs. Lai to izdarītu, ir nepieciešami tāda līmeņa politiķi – pragmatiķi –, kādi Eiropā šobrīd nav saskatāmi. Tā kā kompromisu, visticamāk, nebūs, katrai valstij nāksies izdarīt izvēli, kurā pusē tā atrodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē