Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vakcinēšanās kā atbalsts

Ierobežojumus, kas tiek ieviesti patlaban, lakoniski var raksturot ar vārdu "kompromiss". Valdība pieņēmusi tādus lēmumus, lai ikviena no atšķirīgi domājošajām sabiedrības grupām nebūtu ļoti iepriecināta, bet nebūtu arī ļoti vīlusies.

Turklāt, lai gan ierobežojumi sarežģī darbu daudziem uzņēmumiem, nevienas nozares funkcionēšana netiek apturēta. Līdz ar to būs uzņēmumi, kuri situācijai veiksmīgi pielāgosies un kuriem valsts atbalsts nebūs izdzīvošanas jautājums, bet vienlaikus gaidāmi strīdi par to, kuram pienākas palīdzība no valsts.

Aģentūra LETA nesen publicēja ziņu, kuras virsraksts bija «Reirs: labākais atbalsts uzņēmējiem ir iedzīvotāju vakcinācija». Tālāk ziņā gan skaidrots, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) solījis: "Tiks paredzēti finansiālas kompensācijas mehānismi, un to nostādnes neatšķirsies no tām, kas piemērotas pēdējā pusotra gada laikā."

Par to, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē gan daudziem uzņēmumiem, gan sabiedrībai kopumā nāksies sadzīvot ar ierobežojumu vairākkārtēju ieviešanu un atcelšanu, brīdinājumi izskanēja jau pirms daudziem mēnešiem. 

Uzņēmēji jau vasarā vēstīja, ka ir vajadzīgi tādi atbalsta mehānismi, kas, citējot Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidentu Jāni Jenzi, "sekmē uzņēmējdarbību, nevis veicina bezdarbību".

Par tādiem atbalsta mehānismiem tobrīd tika uzskatīta pazeminātā pievienotās vērtības nodokļa likme un nauda apgrozāmajiem līdzekļiem. Taču jau vakar LRB sāka prasīt arī algu subsīdijas un dīkstāves pabalstus visai viesmīlības nozarei.

Sagaidāms arī, ka atkal tiks aktualizēts jautājums, vai cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies un tādēļ nevar veikt savus darba pienākumus, dīkstāves pabalsts vispār pienāktos, un valdības pašreizējā retorika liek domāt, ka tāds modelis "nevakcinējas, tāpēc nestrādā, bet saņem dīkstāves pabalstu" atbalstīts netiks pat lobiju spiediena apstākļos.

Visticamāk, veikali līdz ar ierobežojumiem nevakcinētajiem necietīs no tūlītēja apgrozījuma krituma. 

Turklāt pilnveidosies e-komercija, ko jau ieviesuši daudzi uzņēmumi un apguvuši daudzi iedzīvotāji.

Un var jau būt, ka liegums nevakcinētiem cilvēkiem apmeklēt dažādus veikalus tiešām mudinās vakcinēties tos iedzīvotājus, kuri līdz šim vakcinēšanos atlika vienkārši tāpēc, ka uzskatīja – viņiem Covid sertifikāts nav vajadzīgs, un rezultātā par pircēju trūkumu veikali nevarēs žēloties. 

Taču ir skaidrs, ka gaidāmā ziema Latvijā nebūs viegla, tādēļ ir svarīgi, lai valdība ar uzņēmējiem veidotu cieņpilnu dialogu, nevis veicinātu sabiedrības šķelšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē