Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Aktuāls ir jautājums par mūsu valdības stratēģiju

Vakcīna klāt! Kas tālāk?

Aktualitāte mūsu valstī un arī daudzviet citur pasaulē patlaban ir vakcinācija pret Covid-19. Distancējoties no radikāliem vakcinācijas pretiniekiem, sazvērestības teoriju faniem un anarhistiskiem opozicionāriem, kuri kritizē pilnīgi visu, ko rosina valdība, ir vērojams, ka daudziem cilvēkiem attieksme pret sākto vakcināciju ir piesardzīgi atbalstoša. Tas liek domāt, ka iecere mazināt Covid-19 riskus ar vakcīnas palīdzību varētu izdoties, un te nav runa tikai par Latviju vai Eiropas Savienību, bet kopumā par pasauli.

Uz šī fona aktuāls ir arī jautājums par mūsu valdības stratēģiju, respektīvi, par to, kurās jomās Covid-19 pandēmijas ietekme tiks mazināta vispirms. Tā, piemēram, vai mērķis ir pēc iespējas ātrāk atjaunot skolēnu mācīšanos klātienē? Ja tā, tad jādomā, kā ar vakcinācijas palīdzību mazināt Covid-19 izplatības riskus skolās. Savukārt augstskolās, iespējams, daļa lekciju arī turpmāk var noritēt attālināti un tā pavērt plašākas studēšanas iespējas tiem cilvēkiem, kuri strādā vai rūpējas par mazu bērnu, vai dzīvo tālu no augstskolas.

Arī vērtējot situāciju ekonomikā, būtu svarīgi saprast, kuras jomas prioritāri vajadzētu atbrīvot no ierobežojumiem. Iespējams, vakcīnai pēc iespējas ātrāk jābūt pieejamai starptautisko pārvadājumu nozares darbiniekiem, kā arī tiem cilvēkiem, kuru uzņēmējdarbība vai profesionālā karjera ir cieši saistīta ar nepieciešamību doties ārzemju braucienos.

Ekonomisti un dažādu nozaru pārstāvji jau ir norādījuši, ka veiksmīgai uzņēmumu ieiešanai eksporta tirgos, kā arī globālu projektu virzīšanai došanās komandējumos un apspriedes klātienē ir ļoti svarīgas. 

Mūsu valdībai būtu arī jāsagatavo precīzs plāns, kā atjaunot Covid-19 krīzē smagi cietušo tūrisma industriju, kuras darbība pērn divas reizes – gan pavasarī, gan gada nogalē – tika pilnībā paralizēta. Valdība bez ievērības nedrīkstētu atstāt arī kultūras dzīves atjaunošanu, un ir svarīgi vakcināciju virzīt tā, lai durvis skatītājiem varētu vērt teātri un koncertzāles. Vēl, protams, ir svarīgi definēt, kurās jomās pandēmijas laikā ieviestais attālinātais darbs veicina produktivitāti, bet kurās ir nepieciešama vismaz daļēja atgriešanās birojos.

Vairāki eksperti norādījuši, ka 2020. gada pavasarī sabiedrība ierobežojumus ievēroja apzinīgāk nekā rudenī. Iespējams, tas tāpēc, ka martā daudziem bija pārliecība – uz brīdi jāsamierinās ar pauzi, bet drīzumā varēs atsāk strādāt.

Tagad, ja reiz zinātnieki sarūpējuši vakcīnu, ir svarīgi, lai politiķi nodrošinātu sabiedrībai vēstījumu, ka jau drīz būs iespējams izrauties no pandēmijas radītā sastinguma

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē