Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vai atbalsts ļaus pārziemot?

Dažas dienas pirms Saeimas vēlēšanām valdība nolēma, ka elektroenerģijas juridiskajiem lietotājiem, to vidū uzņēmumiem, valsts kompensēs elektroenerģijas izmaksu pieaugumu 50% apmērā virs elektroenerģijas cenas 160 eiro par megavatstundu.

"Atbalsts juridiskajiem lietotājiem tiks piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot elektroenerģijas tirgotājiem, un tiks piemērots no šā gada 1. oktobra līdz nākamā gada 31. martam," skaidro Ekonomikas ministrija un piebilst, ka šim atbalstam plānotais kopējais finansiālais apjoms ir 257 miljoni eiro. Jau iepriekš tika paziņots, ka valsts atbalsts energoresursu izmaksu kāpuma kompensēšanai būs pieejams energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem. Tomēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija pesimistiski prognozēja, ka, ņemot vērā iespaidīgo energoresursu cenu lēcienu, bez valsts atbalsta izdzīvot nespēs nevis tikai daži, bet daudzi uzņēmumi.

Tagad atbalsts ir panākts, bet joprojām aktuāls ir jautājums, vai ar šo atbalstu būs pietiekami, lai uzņēmumi cits pēc cita darbību nepārtrauktu. Protams, jāņem vērā, ka tik nestabilos epidemioloģiskajos, ģeopolitiskajos un ekonomiskajos apstākļos, kādi ir jau kopš 2020. gada pavasara, grūtībās var nonākt ikviens uzņēmums un tam var būt nepieciešama valsts sniegta palīdzība. Taču saprotams arī, ka ilgtermiņā valsts atbalsts nevar būt vienīgais finansējuma avots, kas uzņēmumu uztur pie dzīvības, jo, pirmkārt, biznesa būtība ir peļņas gūšana, otrkārt, arī valsts iespējas ieguldīt naudu uzņēmumu glābšanā nav neierobežotas.

Gan ekonomistu prognozes, gan statistikas dati, gan arī novērojumi ikdienas dzīvē rada iespaidu, ka rudens un ziemas mēneši var likt uz izdzīvošanas robežas balansēt tiem pakalpojumu jomas uzņēmumiem, bez kuru piedāvājuma iedzīvotāji jau iepriekš, Covid-19 pandēmijas gadu aukstajos mēnešos, ir pieraduši iztikt. Tādi ir, piemēram, restorāni, izklaides pasākumi un tamlīdzīgi. Turklāt energoresursu cenu kāpums liek rūpīgāk apsvērt tēriņus pat turīgāku Eiropas valstu iedzīvotājiem, un līdz ar to nevar cerēt, ka ziemā, kas mūsu reģionā pat normālos apstākļos nav tūrisma sezona, Latvijā ēdināšanas, viesmīlības un izklaides biznesu ar savu naudu glābs ārvalstu ceļotāji.

Savukārt tiem rūpniecības uzņēmumiem, kuriem jau iepriekš izdevies nostiprināties eksporta tirgos, kā arī tiem mazumtirgotājiem, kuri orientējas uz pārtikas produktiem un citām pirmās nepieciešamības precēm, izmantojot valsts atbalstu un pašu atjautību, varētu izdoties pārziemot visai veiksmīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē