Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tukšu muldēšanu nepiedos

Vienīgais, par ko var teikt paldies jaunajam reģionālās attīstības ministram Mārim Sprindžukam (AS), kurš otrdien izraisīja dzēlīgu kritiku kārtējo reizi reanimētajai un tūlīt pat arī nobērētajai idejai par bezbērnu nodokļa ieviešanu, ir tas, ka jaunajiem ministriem jau pirmajā valdības sēdē tika nodemonstrēts, ar ko beidzas tukša, nesagatavota, neargumentēta un nepārdomāta muldēšana.

Sprindžuks tiešām šķita kritikas ķerts, jo jau vakarā izplatīja atvainošanos, ka kādu sāpinājis, ar to, visticamāk, domādams to cilvēku publisko sašutumu, kuri bērnus gribētu, bet nevar radīt. Protams, atvainoties par sāpināšanu ir vieglāk nekā atvainoties par valdības sēdei nesagatavotu mājasdarbu. Tomēr cerams, ka šis efekts nostrādās, jo četrus šāda līmeņa papļāpāšanā pavadītus gadus Latvija tiešām nevar atļauties. Cita lieta, ka jaunais ministrs, rādās, nesaprata, kādēļ tad šādu kritiku izraisīja, proti, ka muļķīgs viņa priekšlikumā ir viss, sākot jau no atsaukšanās uz padomju laikiem, kad šāds bezbērnu nodoklis eksistēja. Šis viņa priekšlikums esot izrauts no konteksta, žēlojās Sprindžuks. Proti, vainīgi ir tie, kuri nesaklausīja nepārdomātos izteikumos spožu argumentāciju, nevis pats paviršo izteikumu autors un viņa komanda. 

Komiski izklausās arī tas, kā partijas biedru cenšas aizstāvēt Edvards Smiltēns (AS), žēlojoties par Latvijas politikas realitāti "viss, ko teiksi, nekavējoties tiks izmantots pret tevi", kas no Saeimas spīkera puses izklausās pēc žēlošanās "vai tad tāpat vien papļāpāt vairs nemaz nevarēs?". Tēma "bezbērnu nodoklis" tiešām ir viena no Latvijas politikas mūžīgajām odiozajām idejām, kurai katrā piecgadē uzrodas kāds reanimētājs, ikreiz piedzīvojot neveiksmi, kas, kā redzams, nekādi neizmāca sekotājus. Un velti, jo tā dēvētais tax on childlessness nav nekāda tabu tēma citu valstu demogrāfijas problēmu risinājumos, ar būtisku piebildi, ka pirms populistiskas tās piesaukšanas tajā iegulda intelektuālu piepūli. 

Un, nē, Smiltēnam nav taisnība, kad viņš aizrāda, ka pareiza politiskā kultūra būtu Sprindžuka kritiķiem iznākt publiski ar vienu šīs demogrāfijas problēmas risinājuma priekšlikumu. Pareiza politiskā kultūra būtu ministriem nenodarboties ar tukšu salmu kulšanu pie valdības sēžu galda, tāpat vien atskaņojot nesagatavotu, neargumentētu ideju, kuru viņi acīmredzami nav gatavi aizstāvēt. 

Par to, starp citu, liecināja paša Sprindžuka reakcija tās pašas dienas vakarā, uzrakstot atvainošanos un faktiski no idejas par bezbērnu nodokli bez kaujas atsakoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē