Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tracināšana kvadrātā

Piesakoties balstvakcīnai, telefonsarunā ar operatori nejauši uzzināju, ka šīs potes apliecinājumam nederēs līdzšinējais kvadrātkods jeb QR kods par pamata vakcināciju. Iespējams, milzīgās informācijas gūzmā nebiju pamanījis šo niansi, ka tā sauktajam būsterim ir nepieciešams jauns apliecinājums un līdzšinējais pēc tā termiņa beigām vairs nebūs derīgs. Tas nozīmē, ka ikvienam balstvakcinētajam vai nu jānolādē viedierīcē, vai jāizdrukā no vietnes Covid19sertifikats.lv jauns sertifikāts

Kāds varbūt teiks, ka šo niansi pārāk pārspīlēti izceļu, tomēr šis fakts man radīja gan sašutumu, gan arī jautājumu – kādēļ informāciju par balstvakcīnas faktu nevar pievienot esošajam sertifikātam, jo dati par vakcinācijas faktu taču, visticamāk, tiks ievadīti tajās pašās datu bāzēs, kurās atrodas informācija par pirmajām potēm. Diemžēl kopš 10. janvāra ne saziņas platformā Twitter, ne arī uz 11. janvārī nosūtīto e-pasta vēstuli ar konkrētiem jautājumiem man tā arī neizdevās saņemt atbildes no tiem cilvēkiem, kuru tiešie pienākumi ir īstenot sekmīgu vakcinācijas procesu, kas manā izpratnē nozīmē arī skaidru atbilžu sniegšanu uz jebkuriem jautājumiem. Taisnības labad jābilst – sertifikātu vietnē ir pieminēts "jaunais sertifikāts" un derīguma termiņi, tomēr ar to vien nepietiek, un informācija tur nav viennozīmīgi saprotama.

Patiesībā šī nianse var šķist nenozīmīga tiem, kuriem piekļūšana sertifikātu vietnei, to lejuplādēšana vai izdrukāšana ir "dzīves sīkums", par kuru bezjēdzīgi publiski "cepties". Taču gana labi atalgotie vakcinācijas koordinatori diemžēl neatbild uz jautājumu, vai ir padomāts par tiem simtiem, bet, visticamāk, tūkstošiem senioru, kuri nelieto modernās tehnoloģijas, kuri dažādu iemeslu dēļ nemaz nevar piekļūt elektroniskajām datu bāzēm un kuriem vienīgā iespēja tikt jau pie pirmā sertifikāta bija vizīte pašvaldību sociālajos dienestos, kur pēc dažu birokrātisku formalitāšu nokārtošanas viņiem tika izdrukāts "brīvlaišanas dokuments" papīra formātā. Un tas savukārt nozīmē vienu – šī vizīte viņiem drīz būs jāatkārto, iespējams, gaidot ne mazā rindā.

Par vakcināciju atbildīgo personu klusēšana rada man pamatu uzskatīt, ka šī nianse vispār nevienam tur nav ienākusi prātā, tādēļ arī neesmu saņēmis atbildes, vai un kā tieši seniorus par šo faktu informē, tieši tāpat kā "vakcinatori" nav uzskatījuši par vajadzīgu izskaidrot, kādu tehnoloģisku iemeslu dēļ vispār jāģenerē jauns QR kods.

Ir iekšēja sajūta, ka manas bažas par kārtējo sagaidāmo haosu – šoreiz jaunā sertifikāta dēļ – ir pamatotas. Un diemžēl jau atkal piedzīvosim cūcību kvadrātā. Īpaši pret senioriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē