Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Strukturāla nelaime

Valsts prezidents Egils Levits intervijā TV24 Latvijas atpalicību no kaimiņiem raksturojis kā strukturālu nelaimi, norādot, ka patlaban mūsu valsts esot "vājākais motors" starp trim Baltijas valstīm

Prezidents Latvijas konkurētspēju salīdzināja ar motoru, kas Latvijai ir vājāks nekā Lietuvai un Igaunijai, paužot tēlainu ilustrāciju, ka kaimiņvalstīm "ir labākas mašīnas ar spēcīgāku motoru. Viss motorā ir tas pats vai gandrīz tas pats, bet tie ir jaudīgāki. Mūsu valsts ir pārāk maz jaudīga, un tas nav vienas detaļas jautājums, tas ir daudzu detaļu jautājums, kas jāuzlabo, – izglītība un zinātne, darbaspēka pārkvalifikācija. Es, piemēram, domāju, ka mums nevajag tēmēt uz darbaspēka ievešanu, uz imigrāciju, mums ir mūsu pašu cilvēki, kuru vēl pietiekami daudz ir ārpus darba tirgus. Viss ir, tā sakot, detaļu pa detaļai jāiet cauri, lai uzlabotu mūsu valsts jaudu – ekonomikas jaudu, sabiedrības jaudu, mūsu cilvēku jaudu".

Kopumā piekrītot šai prezidenta tēzei, tomēr gribas mazliet precizēt viņa teikto. Proti, ja pieņemam, ka atbilstoši prezidenta paustajam minētās motora detaļas visām trim Baltijas valstīm būtībā ir līdzīgas, diezgan ticami, ka problēmas sakne meklējama nevis detaļās kā tādās, bet gan to materiālā un beigu beigās arī degvielas daudzumā un kvalitātē. Ir ļoti iespējams, ka tieši šie divi faktori ir galvenais iemesls, kādēļ arī sākam aizvien straujāk atpalikt no kaimiņiem prezidenta pieminētajā salīdzinājumā.

Ja 30 gadu garumā izglītībai, zinātnei, veselībai un visām citām nozarēm (prezidenta vārdiem sakot – detaļām un motoram kopumā) nācies dzīvot izteikta degvielas (lasi – finansējuma) deficīta apstākļos, nav ko brīnīties, ka, sēžot mūsu automobilī, esam spiesti noskatīties, ka pamazām sāk nosēsties pat kaut kur tālu priekšā braucošo kaimiņu auto saceltie putekļi, pat nemaz vairs neredzot pašus auto.

Un vēl par detaļām un strukturālo nelaimi – katras detaļas izgatavotājiem, degvielas ražotājiem un to piegādātājiem un sadalītājiem ir vārds un uzvārds. 30 gadu laikā daļa no šiem vārdiem un uzvārdiem ir mainījušies, bet daļa aizvien aktīvi darbojas vai vismaz prasmīgi imitē, ka darbojas. Manuprāt, Latvijas strukturālā nelaime ne tik daudz ir detaļu kā tādu izraisīta, bet gan tiešā mērā sekas detaļu ražošanā un degvielas sadalē iesaistīto vārdu un uzvārdu atbildībai (vai bezatbildībai), tostarp par to, vai visa sagādātā degviela tiek ielieta bākā vai tomēr mēdz «nejauši nolīt» tai garām. Šķiet, strukturālās nelaimes cēlonis meklējams arī šajā apstāklī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē