Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Specifisks pasaules karš

Kad Romas pāvests Francisks nesen Spānijas izdevumam ABC sniegtā intervijā nodēvēja Krievijas iebrukumu Ukrainā par trešo pasaules karu, piebilstot, ka neredz "konflikta izbeigšanu īstermiņa perspektīvā", jo "karā jau ir iesaistītas vairākas puses un tam [karam] ir globāls raksturs", viņš neko nepārspīlēja, drīzāk pat pretēji.

De facto aizvadītajā gadā pēc Krievijas iniciatīvas (lai arī Maskavai ir vēl atsevišķi savi, zemāka līmeņa mērķi) ir sācies pasaules karš, un tajā jau ir iesaistīts liels skaits kā globālo, tā reģionālo lielvaru, kuras cīnās par savu vietu jaunajā pasaules kārtībā. Cits jautājums, ka šim karam ir specifisks raksturs, jo lielvalstu rīcībā esošie kodolarsenāli līdz minimumam samazina (taču neizslēdz pilnībā) to savstarpējus vērienīgus militārus konfliktus, taču tas neliedz šīm lielvarām karot ar savu aģentu (proxy) starpniecību, kā arī ar vērienu izmantot visas citas pieejamās metodes (ekonomiskās, finanšu, informatīvās u. c.). Specifiskais raksturs un vispārpieņemtie priekšstati, ka pasaules karam jāizpaužas kā tiešam militāram konfliktam starp lielvarām liedz notiekošo (kam ir visas lielvaru konflikta pazīmes, daļēji izņemot minēto) oficiāli nodēvēt par pasaules karu.

Ģeopolitisko domstarpību starp dominējošo lielvaru un troņa pretendentiem (revizionistiem) pāriešana atklāta konflikta stadijā vēsturē, jāpiebilst, atkārtojas regulāri, un tikai ļoti retos gadījumos tā brīža zināmās pasaules kārtības maiņa ir notikusi bez lieliem un ilgstošiem kariem. Attiecīgi arī šobrīd ir sācies tikai kārtējais šāds vēstures cikls, un nākamais gads (diemžēl tāpat kā nezināms skaits turpmāko) ritēs oficiāli neatzīta un specifiska pasaules kara ēnā. Ja iepriekšminētajā vispār ir iespējams atrast ko pozitīvu, tad vienīgi to, ka konflikta iznākums globālā mērogā ne tuvu nav nolemts, tāpat atsevišķi mazāki spēlētāji konflikta gaitā un beigās var izrādīties ieguvēji.

Tostarp pastāv ticama iespēja, ka šajā gadījumā ieguvējas var izrādīties Autrumeiropas un Baltijas valstis. Lai arī Krievijas sakāve vai kaut vai apstāšanās Ukrainā nenovedīs pie tās izstāšanās no globāla konflikta (tas ir iespējams tikai radikālu iekšpolitisko pārmaiņu rezultātā), rezultāts būs Maskavas pozīciju un ambīciju ievērojama vājināšanās, bet austrumu virziens ir mūsu reģionam vienīgā nozīmīgā globālā konflikta fronte. 2023. gads, pēc pārliecinoša vairākuma ekspertu domām, Ukrainā savukārt būs izšķirošs un attiecīgi ārkārtīgi nozīmīgs ne tikai šai valstij, bet arī Latvijai un citiem mūsu kaimiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē