Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Solījumi rūpīgi jāizvērtē

Saeimas vēlēšanas ierasti tiek saistītas ar cerībām, ka būs labāk, tiks ievēlēti tādi deputāti, kuri vairāk rūpēsies par sabiedrības labklājību, un tiks izveidota tāda valdība, kura strādās gudrāk par iepriekšējo.

Nav noslēpums, ka uzņēmēju vidē popularitāti nebauda pašreizējais finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kuram arī bijis zems vērtējums Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras veiktajā aptaujā. Finanšu ministrijas stratēģija gadiem bijusi vērsta uz to, lai ar sarežģītiem nodokļu aprēķiniem tiktu apkrauts pat niecīgs bizness un pat tikko nodibināts uzņēmums un lai tiktu nodrošināts darbs birokrātu – kontrolētāju un pārbaudītāju – "superkomandām". Turklāt sabiedrības labklājībai samudžinātā nodokļu sistēma maz ko devusi. Jau 2020. gadā mūsu valstī nabadzības riskam bija pakļauti 439 tūkstoši jeb 23,4% iedzīvotāju, kas, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, bija par 1,8% vairāk nekā 2019. gadā, un ir nopietns pamats uzskatīt, ka 2022./2023. gada ziemā līdz ar iespaidīgajām pārtikas un energoresursu cenām nabadzības riskam pakļauto cilvēku skaits augs ļoti strauji.

Protams, par to vainot vienīgi finanšu ministru ir absurds, taču ir loģiski vēlēties uzņēmējdarbību veicinošu, sabiedrības labklājību sekmējošu nodokļu politiku. Turklāt līdzšinējā politika nav novērsusi nevienlīdzību – 2020. gadā trūcīgākās grupas mājsaimniecību ienākumi uz vienu cilvēku bija 214 eiro mēnesī, turīgākās grupas mājsaimniecībās – 1408 eiro.

Taču diemžēl idejas, kas nāk no tiem politiskajiem spēkiem, kuri nav pārstāvēti 13. Saeimā, arī ir visai savdabīgas. Partijas Progresīvie finanšu ministra amata kandidāts, sociālantropologs Andris Šuvajevs nesen mikroblogošanas vietnē Twitter pauda diskutablu viedokli par tādu ienākumu veidu kā dividendes.

No kreisās ievirzes politisko spēku puses ir izskanējušas arī citas ekstravagantas idejas finanšu jomā, kas liecina, ka viņiem ļoti gribas būt tiem cēlajiem, kas atņem bagātajiem un atdod nabagajiem, ignorējot to, ka nauda vispirms ir jānopelna un tikai tad būs, ko pārdalīt.

Turklāt iespējams, ka paralēli jau minētajām politiskās vides iezīmēm šogad, kad daudzi iedzīvotāji izjūt bažas par finansiālo situāciju, parādīsies kārtējie politiskie "laimes lāči" un uzplauks dāsna atbalsta solījumu populisms. Vēlētāju uzdevums būs izvērtēt, kuri solījumi šķiet izpildāmi un kuri – nereāli. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē