Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Cilvēki, kuriem jākontrolē likumu ievērošana, paši tos pārkāpj

Rūgtais medus kukulis

Saldsērīgu ziņu par kārtējiem policistiem kukuļņēmējiem vakar izplatīja Iekšējās drošības birojs (IDB), kas šoreiz ir gan salda, gan vienlaikus rūgta. Proti, IDB Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret divām Valsts policijas amatpersonām, kuras no kāda transportlīdzekļa vadītāja apmaiņā pret administratīvā pārkāpuma neformēšanu par pieļautajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem pieprasīja un pieņēma – kā raksta IDB – salīdzinoši netipisku kukuļa veidu – gandrīz 50 kilogramus medus.

Savā ziņā šo varētu dēvēt par komisku notikumu un pasmieties par neveikli iekritušajiem policistiem – kārumniekiem, taču patiesībā šā notikuma galvenā ziņa ir nepatīkama – cilvēki, kuru pamata pienākums ir rūpēties par likumu ievērošanu, paši rīkojas pretēji dotajam zvērestam un likumam, tādējādi atkal un atkal metot ēnu pār tiem saviem kolēģiem, kuri dienestu pilda godprātīgi, pat neskatoties uz salīdzinoši pieticīgo atalgojumu.

Diemžēl arī IDB priekšnieka Valtera Mūrnieka komentārs par korupcijas izplatību iekšlietu sistēmā nav iepriecinošs: "Salīdzinot pēdējo gadu laikā valsts amatpersonu iespējami veiktos noziedzīgos nodarījumus ceļu satiksmes uzraudzības jomā ar ierasto "praksi" pirms, piemēram, septiņiem vai desmit gadiem, jāsaka, ka pēdējo gadu laikā šo likumpārkāpumu skaits nav būtiski mazinājies, bet tie ir kļuvuši rafinētāki un savā ziņā "radošāki" gan no kukuļdevēju, gan kukuļņēmēju puses.

Arī šis precedents, kad ierasta naudas kukuļa vietā valsts amatpersonas pieprasīja un pieņēma medu, ir viens no salīdzinoši netradicionāliem gadījumiem." Arī kopējā IDB statistika ir diezgan nepatīkama – 2021. gada pirmajā pusgadā biroja darbinieki sākuši 24 kriminālprocesus, kriminālvajāšanas sākšanai ir nodevuši 21 kriminālprocesu pret 51 personu, tostarp pret 33 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem, un šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāts 71 noziedzīgs nodarījums.

Taču būsim reāli – ne jau tikai iekšlietu sistēmā aizvien atrodas kāds, kuram pastiepjas roka pēc visdažādākās konsistences "kukulīša", tādus ik pa laikam pieķer teju ikvienā jomā.

Un, šķiet, diemžēl nevienam šobrīd īsti nav padomā nekāda efektīva instrumenta, lai šādus amata noziegumus izskaustu līdz minimumam. Taču ir tik ļoti nepieciešams atrast tādu "pātagu", kas beidzot jebkuras profesijas "kārumniekam" izskaustu jau saknē pat nejauši prātā ienākušu domu, ka varētu taču papildus algai, izmantojot savu amatu un pilnvaras, dabūt vēl klāt kādu paprāvu mucu medus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē