Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Priekšvēlēšanu kaislības

ASV Kongresa Pārstāvju palāta (apakšpalāta) pirmoreiz simts gadu laikā saskārusies ar situāciju, kad ne tikai pirmajā, bet pirmajās četrās (iespējams, šobrīd arī vēl vairākās) balsošanas kārtās nav izdevies ievēlēt jaunā sastāva palātas priekšsēdētāju (spīkeru), par kādu tradicionāli kļūst vēlēšanās uzvarējušās partijas līderis Pārstāvju palātā.

Pagājušā gada novembrī notikušajās starpvēlēšanās republikāņi, jāatgādina, atguva kontroli pār Pārstāvju palātu, un tika gaidīts, ka par tās priekšsēdētāju viegli kļūs iepriekšējā republikāņu mazākuma līderis Kevins Makartijs – viens no uzticamākajiem eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītājiem. Attiecīgi viņa rokās nonāktu kā trešais nozīmīgākais politiskais amats ASV, tā kontrole pār Pārstāvju palātas dienaskārtību.

Makartija ievēlēšanu un jaunā sasaukuma palātas darba uzsākšanu tikmēr boikotē ap diviem desmitiem Trampa oponentu republikāņu rindās, kuri izvirza alternatīvus kandidātus, neļaujot Makartijam saņemt nepieciešamo 218 kongresmeņu atbalstu. Neko mainīt nespēja pat Trampa publisks aicinājums oponentiem beigt graut partijas prestižu un atbalstīt Makartiju. Vienlaikus, ja pēdējam pietiks pacietības, par ko šaubās retais, tad beigās viņš amatu ieņems – alternatīvo kandidātu saraksts nav lielāks par pieminētajiem diviem desmitiem cilvēku, un katram atvēlēts tikai viens mēģinājums.

Cits jautājums, ka notiekošais tiešām grauj republikāņu prestižu un vājina viņu pozīcijas, it īpaši pirms 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanām. Situācija atspoguļo pretrunas partijas iekšienē starp "klasisko" republikāņu mazākumu un daļu partijas vadības no vienas un Trampa atbalstītājiem no otras puses. Tramps ir un paliek populārākais politiķis republikāņu vēlētāju vidū, bet atbalsts viņa redzējumam (trampismam) ir vēl daudzkārt lielāks. Tajā pašā laikā Trampa personība vairāk šķeļ, nevis vieno republikāņus, bet nākamā ASV prezidenta vēlēšanu likteni, visticamāk, izšķirs republikāņu vienprātīga atbalsta savam kandidātam esamība vai neesamība. Kā republikāņi grasās risināt šo rēbusu, un vai viņiem tas izdosies, pagaidām ir atklāti neskaidrs, galvenokārt jau Trampa vēlmes atgriezties Baltajā namā dēļ. Sliktākais republikāņiem (un laimīgākais demokrātiem) scenārijs tikmēr būs, ja par iekšpartejisko pretestību saniknotais Tramps piepildīs savus draudus un startēs ASV prezidenta vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts. Bez cerībām uzvarēt, taču vienlaikus liedzot iespējas uzvarēt republikāņu kandidātam, lai kas viņš arī būtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē