Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pārdomas atbalsta vietā?

Jūnija sākumā laikrakstā The Washington Post (WP) bija publicēts izdevuma apskatnieka Deivida Ignatija raksts ar nosaukumu Baidens gatavojas ilgam, ierobežotam karam Ukrainā (Biden Hunkers Down for a Long, Limited War in Ukraine), kura ietvaros tostarp tika pieminēta analoģija ar Korejas pussalu un 1950.–1953. gada Korejas kara rezultātu

Minētā publikācija ir dažas dienas iepriekš laikrakstā The New York Times (NYT) publicētā ASV prezidenta Džo Baidena raksta Ko Amerika darīs un nedarīs Ukrainā (What America Will and Will Not Do in Ukraine) interpretācija. Šā raksta ietvaros, jāatgādina, tika solīts turpmāks vērienīgs atbalsts Ukrainai, ieskaitot mūsdienīgu ieroču sistēmu piegādes, kā arī jaunas sankcijas pret Krieviju, vienlaikus atzīstot, ka izeju no konflikta, visticamāk, nāksies meklēt diplomātiskā ceļā un ka ASV un arī citas rietumvalstis vēlas, lai Kijivas pozīcijas, atjaunojoties sarunām, būtu iespējami spēcīgākas (ar piebildi, ka šāda lēmuma pieņemšana atrodas tikai un vienīgi Ukrainas rokās). Atsevišķi tika uzsvērts, ka, kamēr ASV vai to sabiedrotās nav piedzīvojušas tiešu uzbrukumu, rietumvalstis karadarbībā Ukrainā tieši neiesaistīsies.

Atbilstīgi Ignatija viedoklim ASV prezidenta vārdi nozīmē, ka Vašingtona pāriet pie fāzes, kad karu Ukrainā ir nepieciešams ierobežot un novest līdz kādam fiksētam stāvoklim, uz salīdzinoši ilgu laiku iezīmējot tā kontūras. Tostarp arī tādēļ, ka "ir iemesls cerēt, ka draudu, kas nāk no Krievijas un tās kā globāla spēlētāja, iespējas jau ir strauji samazinājušās". (Kas ASV un, protams, ne tikai ASV tiek uzskatīts par ļoti svarīgu faktoru.) Raksta ietvaros tiek vilktas līdzības ar Korejas kara iznākumu, kad tika noslēgts pamiers un izveidota demilitarizēta zona, bet miera līguma nav joprojām, īpaši uzsverot Dienvidkorejas ekonomiskos panākumus. Kā vēl viena līdzība minēts britu iebrukums neatkarību pasludinājušajās ASV 1775. gadā, kad kolonistiem "pēc nežēlīga astoņus gadus ilga strupceļa" izdevās gūt uzvaru, "galvenokārt britu noguruma un franču iejaukšanās dēļ".

Minētā publikācija ne tuvu nav vienīgā, kurā pausti līdzīgi uzskati. Un, lai arī šādi noskaņojumi nav dominējoši rietumvalstīs, tie kļūst aizvien redzamāki, ieilgstot karam Ukrainā un vēršoties plašumā globālās ekonomikas problēmām. Viedokļu par kompromisu iespējamību izplatīšanās savukārt neveicina vēlmi turpināt Ukrainas atbalstīšanu, turklāt brīdī, kad tai atbalsts, it īpaši bruņojuma piegādes, ir nepieciešams, iespējams, vairāk nekā jebkad kopš Krievijas iebrukuma sākuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē