Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Modi Krievijas turneja

Nedēļas sākumā divas dienas ilgā vizītē Krievijā ieradās Indijas premjerministrs Narendra Modi, pie kam brauciens uz Maskavu bija viņa pirmā vizīte Krievijā pēc 2022. gada februāra (Krievijas iebrukuma Ukrainā) un pirmā oficiālā ārvalstu vizīte pēc trešās stāšanās premjera amatā.

Modi vizīte Krievijā risinājās izteikti draudzīgā gaisotnē, abām pusēm neskopojoties ar savstarpējiem komplimentiem, un tikšanos laikā tika parakstīta virkne vienošanos par ilgtermiņa ekonomisko sadarbību. Tiek uzskatīts, ka Modi sarunu ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu laikā panāktas arī nepubliskas vienošanās, kuru sekas pakāpeniski kļūs redzamas pārskatāmā nākotnē.

Rietumvalstīs Modi brauciens uz Maskavu tikmēr ir raisījis vienlaikus kā neizpratni, tā sašutumu par to, ka pasaules daudzskaitlīgās demokrātijas līderis ne tikai devies šādā vizītē, bet arī ir noskaņojies uz ilgtermiņa sadarbību – kā ekonomisko, tā ģeopolitisko – ar Krieviju. Pie kam šīs emocijas varētu būt arī uzspēlētas, jo līdzīga notikumu attīstība bija gana prognozējama.

Indijas ārpolitikas stūrakmens gadu desmitiem ir nepievienošanās un neitralitātes politika, kā arī balstīšanās tikai uz savām nacionālajām interesēm. Hinduistu nacionālists Modi šos principus ievēro pat vēl centīgāk nekā viņa priekšteči. Rezultātā Indija ir gatava sadarboties (lai arī ierobežotā apmērā) ar rietumvalstīm ar mērķi ierobežot Ķīnu, taču kategoriski atsakās vērsties pret Krieviju, ar kuru Indijai pretrunu nav, bet pastāv labas atmiņas par bijušajām dienām un vērā ņemamas ekonomiskās sadarbības perspektīvas. Arī Krievijas iebrukums Ukrainā Indijā alerģisku reakciju neraisa, galvenokārt tādēļ, ka tajā izplatīts ir viedoklis par Ukrainu kā "Krievijas Pakistānu".

Tiesa, arī ciešu tuvināšanos ar Krieviju Indijas politika neparedzēja, kamdēļ valdīja pārliecība, ka Ņūdeli ir gatava turpināt ģeopolitisko balansēšanu, kas bija pieņemami Maskavai, taču ne rietumvalstīm, kuras centās situāciju mainīt, tostarp neslēpjot atbalstu Modi politiskajiem konkurentiem, kā arī izvēršot presē pret Modi un hinduistu nacionālistiem vērstu kampaņu, kas acīmredzami kļuva par vienu no būtiskiem Indijas premjera draudzības vizītes Maskavā cēloņiem, kā arī vēl kļūs par citu Rietumu interesēm neatbilstošu Indijas lēmumu iemeslu.

Galvenais secinājums tikmēr ir, ka tradicionālās Rietumu ietekmes metodes, it īpaši, ja runa ir par nerietumu lielvarām, ir pārstājušas darboties, kamdēļ steigšus ir nepieciešams pārskatīt sadarbības ar šādām valstīm principus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

BBC: Apstiprināti 68 011 Ukrainā kritušo krievu vārdi

Raidorganizācijas BBC Krievijas dienesta un izdevuma Mediazona žurnālisti kopā ar brīvprātīgo komandu, balstoties uz atklātiem avotiem, noskaidrojuši 68 011 karā Ukrainā kritušo Krievijas karavīru vār...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē