Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Laba ideja nepareizā laikā

Tikai trīs mēneši palikuši līdz 1. jūlijam, kad atbilstoši nodokļu reformai gaidāmas izmaiņas, kas attieksies uz cilvēkiem, kuri veic nodokļu maksājumus tā dēvētajos alternatīvajos režīmos (piemēram, uz pašnodarbinātām personām). Turklāt ir paredzēts, ka no 1. jūlija būs spēkā valsts sociālās apdrošināšanas (VSA) minimālās obligātās iemaksas, kas tiek saistītas ar Latvijā noteiktās minimālās algas lielumu – 500 eiro.

Te jāuzsver, ka ikvienam nodokļu maksātājam ieteicams pašam precizēt, kādi nosacījumi no 1. jūlija attieksies tieši uz viņu, jo daudzi cilvēki ienākumus gūst un nodokļus maksā vienlaikus vairākos nomaksas režīmos, līdz ar to situācijas var būt ļoti dažādas. Taču paralēli individuālām pārmaiņām, kas gaida konkrētas personas, ir arī jāvērtē mūsu valsts nodokļu politika.

Jāatceras, ka šīs nodokļu reformas galvenais politiskais virzītājspēks ir Jaunā Vienotība (JV), un ideju par VSA minimālajām obligātajām iemaksām jau gadiem ir popularizējis JV politiķis, pašreizējais finanšu ministrs Jānis Reirs. 

Apgalvojums, ka šāda ideja radās tikai Covid-19 pandēmijas laikā, ir kārtējā politiķu pasaciņa tiem vēlētājiem, kuri neseko politikai un necenšas atcerēties, ko kurš politiķis teicis pirms diviem, trim un vairāk gadiem.

Par to, ka vēlētāji ātri aizmirst, ko teikuši politiķi, gan ir atbildīgi vēlētāji paši, taču jāņem vērā arī tas, ka šobrīd Covid-19 krīze daudziem no atmiņas ir izdzēsusi to, kas pirms pandēmijas bija aktuāls ne tikai politikā, bet arī citās jomās.

Tomēr ir vērts atcerēties, ka jau pandēmijas laikā politiķi no pārmetumiem par to, ka šis nav īstais brīdis tādām pārmaiņām nodokļu jomā, kādas paredzētas no 1. jūlija, atgaiņājās ar diviem argumentiem. Pirmkārt, nākamajā gadā plānotas Saeimas vēlēšanas, un vērienīgas nodokļu reformas parasti neīsteno tad, kad jau tuvojas vēlēšanas. Otrkārt, paredzētās izmaiņas tiek atliktas līdz brīdim, kad Covid-19 radītie izaicinājumi būs mazinājušies.

Pirmo argumentu var atzīt par atbilstošu politiskajai loģikai, bet otrais arguments neatbilst realitātei.

Pat visoptimistiskākie ekonomisti, kuriem raksturīga koncentrēšanās uz pozitīvajām tendencēm, uzsver, ka Covid-19 krīzes pārvarēšanu var gaidīt ne ātrāk par 2022. gadu.

Epidemiologi vēl neziņo, ka pandēmija būtu iegājusi noslēguma fāzē. Vairākās valstīs, pat mūsu kaimiņzemē Igaunijā, tiek runāts par to, ka ar ierobežojumiem, kas ietekmēs daudzu iedzīvotāju finansiālo situāciju, var būt jārēķinās arī vasarā. Līdz ar to rodas jautājums, vai 1. jūlijs ir īstais datums, no kura Latvijā ieviest izmaiņas nodokļu jomā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē