Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Privātais sektors un valsts pārvalde dzīvo dažādās Latvijās

Divas atšķirīgas Latvijas

Pandēmijai ieilgstot, aizvien biežāk tiek uzsvērts, ka pieaug atšķirības starp tām nozarēm, kurām jau kopš pagājušā gada marta pilnībā vai daļēji aizliegts strādāt, un tām, kuras Covid-19 izplatībai ieviestie ierobežojumi ietekmē minimāli vai nemaz. Turklāt pēdējā laikā vērojams, ka padziļinās plaisa, kas šķir Covid-19 krīzes vairāk vai mazāk skarto privāto sektoru no valsts pārvaldes, kuras finansiālo situāciju pandēmija nav pasliktinājusi.

Latvijā netrūkst politiķu, kuri nekautrējas tiražēt nepatiesību, ka valsts pārvaldē, salīdzinot ar privāto sektoru, esot daudz zemāks atalgojums un tādēļ valsts pārvaldes pieļautās kļūdas esot jāpiedod.

Taču statistikas dati šo dažu politiķu iecienīto nepatiesību atspēko, jo rāda citu situāciju – būtisku atšķirību starp vidējo atalgojumu nav.

Latvijā 2020. gadā ''mēneša vidējā bruto darba samaksa privātajā sektorā bija 1138 eiro, sabiedriskajā sektorā – 1156 eiro, bet vispārējās valdības sektorā – 1121 eiro'', vēsta Centrālā statistikas pārvalde un arī skaidro, ka tieši valsts pārvalde pērn bija viena no tām jomām, kurā vidējā alga bija lielāka par vidējo valstī (1143 eiro), turklāt atalgojums ''vispārējās valdības sektorā pērn audzis par 6,3%''. 

Tātad Covid-19 krīzes gadā, kad daudzi privātajā sektorā strādājošie mūsu valsts iedzīvotāji bija spiesti iztikt ar dīkstāves pabalstiem, bet daudzi uzņēmumi nonāca uz izdzīvošanas robežas, no nodokļu maksātāju naudas finansētajās darba vietās atalgojums pat auga.

Tā nebūtu nekāda nelaime tad, ja valsts pārvalde spētu izprast reālo situāciju, kādā atrodas daudzi Covid-19 krīzes skartie iedzīvotāji. Diemžēl 23. martā Valsts kancelejas publiskotais video ar vadmotīvu ''Vēl mazliet'' apliecina, ka valsts pārvalde to izprast nespēj. Valsts kanceleja vēsta, ka šis video ''mudina Latvijas iedzīvotājus turpināt ievērot Covid-19 dēļ noteiktos drošību pasākumus, lai drīzumā varētu sagaidīt tādu vasaru, pēc kuras ilgojamies''.

Vai šajā video tiek stāstīts par uzņēmumiem, kuru darbība apturēta un darbinieki atrodas dīkstāvē? Par mazo biznesu, kas jau mēnešiem ir ''iesaldēts''? Par visdažādāko specialitāšu pārstāvjiem – no aktieriem līdz pilotiem –, kuri jau gadu nevar pilnvērtīgi strādāt savā specialitātē?

Nekā tamlīdzīga! Video redzami cilvēki, kuri žēlojas, ka pietrūkst ballīšu un iespējas strādāt birojā, nevis attālināti. Ja tāda ir Valsts kancelejas un kopumā valsts pārvaldes izpratne par būtiskākajām mūsu sabiedrības problēmām pandēmijas laikā, tad jāatgādina kādas uzņēmēju organizācijas vadītāja secinājums – privātais sektors un valsts pārvalde dzīvo dažādās Latvijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē