Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

BRICS paplašināšanās jautājums

Tuvojoties 22. augustam, kad Dienvidāfrikā sāksies vienas no divām galvenajām nerietumu valstu organizācijām – BRICS – samits, gaidāmajam pasākumam tiek pievērsts aizvien vairāk ekspertu un plašsaziņas līdzekļu uzmanības.

Divi galvenie jautājumi, kas būs samita dienaskārtībā, ir par BRICS jeb faktiski nerietumu pasaules valūtas vai savstarpējo norēķinu sistēmas izveidi, kā arī par apvienības paplašināšanos. Kas attiecas uz pēdējo, tad ir oficiāli paziņots, ka pieteikumus dalībai BRICS ir iesniegušas 23 pasaules valstis, bet vēl 22 valstis ir informējušas apvienības vadību un dalībvalstis, ka izskata šādu iespēju. Vienlaikus situācija ar BRICS paplašināšanos ir apmēram tāda pati kā situācija ar savas valūtas vai norēķinu sistēmas izveidi. Vadošajās nerietumu valstīs valda vienprātība, ka paplašināšanās ir nepieciešama un veicināma, taču vienlaikus pastāv ļoti atšķirīgi viedokļi par to, kādam jābūt apvienības jaunajam formātam un kuras valstis būtu vai nebūtu tajā uzņemamas.

Lai arī BRICS sevi vienmēr ir pozicionējusi kā nerietumu valstu ekonomiska apvienība, kuras mērķis ir neatkarīga un alternatīva dalībvalstu tautsaimniecību attīstīšana, ne mazāka loma ir arī ģeopolitikai. Un ja Ķīna un Krievija redz BRICS kā Rietumu sistēmai pilnībā alternatīvu platformu, tad Indija, Brazīlija un Dienvidāfrika savā ziņā nodarbojas ar sēdēšanu uz diviem krēsliem, meklējot iespējas kā vienā, tā otrā pusē. Līdzīgs ir arī pieteikumus iesniegušo valstu saraksts. Daļa no tām ir noskaņotas izteikti antirietumnieciski, daļa ir ģeopolitiski neitrālas un par prioritāti uzskata savu izdevīgumu, bet vēl dažas pieteikumu iesniedzējas var uzskatīt par sava veida Rietumu ietekmes aģentēm.

Papildus jāņem vērā, ka pieteikumu iesniedzēju saraksts sastāv arī kā no reģionāli ietekmīgām valstīm (Irāna, Indonēzija, Persijas līča valstis, Argentīna), tā no valstīm, kuru ģeopolitiskais un ekonomiskais svars ir atklāti pieticīgs. Tostarp pieteikumus ir iesniegušas Hondurasa un pat Palestīna.

Dažāds ir arī iespējamo paplašināšanās formātu saraksts – sākot ar reģionāli nozīmīgu valstu pakāpenisku ieskaitīšanu klubā, bet beidzot ar esošajai BRICS paralēlas BRICS+ izveidi, kurā tiktu ieskaitīti vai visi gribētāji. (Analogs varētu būt t. s. divu ātrumu Eiropa.) Diskusijas par formātu solās būt karstas, bet no tā, cik veiksmīgs vai neveiksmīgs tas izrādīsies, savukārt būs atkarīgs jaunu kandidātu pieplūdums. Jeb plašākā nozīmē – kā nerietumu pasaules, tā globālā nākotne

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē