Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Bez sertifikāta neesi gaidīts

Latvijas sabiedrībai jāgatavojas tam, ka no 15. novembra publiskā sektora darbiniekiem, kā arī visiem tiem, kuriem darbā jāsastopas ar lielu cilvēku skaitu, jābūt Covid-19 sertifikātam, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu. Savukārt visiem klātienē strādājošajiem sertifikāts būs nepieciešams no 15. decembra, turklāt gan publiskajā, gan privātajā sektorā. (Detalizēta informācija atrodama vietnē covid19.gov.lv un Valsts darba inspekcijas mājaslapā).

Jau tagad uzvirmo diskusijas, vai, piemēram, privāta uzņēmuma informācijas tehnoloģiju (IT) speciālists, kurš strādā attālināti un kuram nav Covid-19 sertifikāta, pēc 15. decembra nedrīkstēs pat reizi mēnesī piedalīties klātienes sapulcē. Tomēr ir skaidrs, ka tajās profesijās, kurās attālināts darbs vispār ir iespējams, risinājums tiks rasts. Galu galā IT speciālists ar kolēģiem var apspriesties arī Zoom vai kādā citā platformā.

Sarežģītāk ir tiem strādājošajiem, kuru profesijā attālināts darbs nekādi nav iespējams. Sociālajos tīklos ir pamanāmi vēstījumi par cilvēkiem, kuri tik ļoti nevēlas vakcinēties, ka jau ir iesnieguši atlūgumu vai gatavojas to darīt, un lasāmi arī paziņojumi par nevakcinēšanos un braukšanu prom no Latvijas. Taču ir jāņem vērā, ka Eiropas Savienībā un arī citur pasaulē patlaban norit ļoti izteikta virzība uz to, ka cilvēkiem, kuri nevēlas dzīvot pilnīgā noslēgtībā, savu dzīvi organizējot tikai ar IT risinājumu un interneta palīdzību, Covid-19 sertifikāts būs nepieciešams. Nosacījumi dažādās valstīs gan atšķiras, turklāt strauji mainās, tomēr pašreizējos apstākļos iecere nevakcinēties, aizbraukt no Latvijas un bez sertifikāta strādāt klātienē, kā arī baudīt kultūru un izklaidi, ir visai atrauta no realitātes. (Piemēram, oktobrī Francijā Covid-19 sertifikāts tika prasīts pat starppilsētu vilcienu pasažieriem un staciju kafejnīcu apmeklētājiem.)   

Tas, ka Latvijā ir politiķi, kuri cer tikt pie varas ar vakcinācijas pretinieku balsīm un tādēļ kultivē apgalvojumu – tad, ja mainīsies valdība, nebūs jāvakcinējas, – liecina vien par to, ka slavenais "Kā var nesolīt!" princips nav zudis. Taču, lai cik augstās domās par sevi būtu politiskās varas tīkotāji, apturēt pandēmiju ar likumu vai Ministru kabineta noteikumiem nebūs neviena politiķa spēkos.

Savukārt, lai pēc 15. decembra kāds veikals nepaliktu bez pārdevējiem, kāda ražotne – bez strādniekiem, Veselības ministrijai jānodrošina iespēja saņemt vakcīnu ikvienam, kas to vēlas, kā arī jāuzrunā šaubīgie. Visticamāk, fanātiska nostāja "nemūžam nevakcinēšos" nav tik daudziem strādājošajiem iedzīvotājiem, lai viņu izvēle iedragātu mūsu valsts ekonomikas funkcionēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē