Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Balva ar simbolisku nozīmi

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājuši jau astoņi mēneši, un uz šī kara fona visai nozīmīgs ir Eiropas Parlamenta (EP) lēmums 2022. gada Saharova balvu piešķirt "drosmīgajai Ukrainas tautai, ko pārstāv tās prezidents, ievēlētie līderi un pilsoniskā sabiedrība".

Jāatgādina, ka Saharova balvu EP kopš 1988. gada piešķir personām un organizācijām, kas aizstāv cilvēktiesības. Balvas pasniegšana norit EP ēkā Strasbūrā un šogad ir plānota 14. decembrī.

Pērn EP Saharova balvu piešķīra Krievijas opozīcijas politiķim Aleksejam Navaļnijam. Nesenā pagātnē šī balva ir piešķirta arī ukraiņu režisoram Oļegam Sencovam (2018. gadā) un demokrātiskajai opozīcijai Baltkrievijā (2020. gadā). Taču, protams, balva ne vienmēr nonāk mums labi pazīstamajā Austrumeiropā. Apbalvoti ir arī cilvēktiesību aktīvisti citos kontinentos, piemēram, demokrātiskā opozīcija Venecuēlā (2017. gadā) un Ķīnas uiguru minoritātes tiesību aizstāvis Ilhams Tohti (2019. gadā).

Saharova balvas piešķiršana ir EP pausts simbolisks vēstījums par Eiropas Savienības (ES) nostāju. Šajā gadā ES ir apliecinājusi atbalstu Ukrainai un nepārprotami norādījusi, ka Krievijas izraisīto karu uzskata nevis par lokālām kaimiņvalstu domstarpībām, bet gan par globālu militāro konfliktu, kurā vienīgā loģiskā izvēle ir būt Ukrainas pusē.

Šogad balvas piešķiršana ir simboliska arī tādā ziņā, ka padomju režīma politiskais disidents fiziķis Andrejs Saharovs, kura vārdā balva nosaukta, bija krievs. Līdz ar to tiek pausts vēstījums – arī ikvienam krievam ir iespēja izdarīt izvēli un nostāties Ukrainas pusē, nevis par savējiem uzskatīt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa piekritējus. Saharovam bija drosme būt disidentam padomju režīma laikā, un viņu var uzskatīt par paraugu, kam varētu sekot vismaz tie krievi, kuri šobrīd neatrodas Krievijā un līdz ar to var nebaidīties no Putina režīma represijām.

Turklāt EP, kārtējo reizi piešķirot balvu cīnītājiem pret Putina režīmu, ir arī licis saprast, ka šī režīma atbalstītāji ES dalībvalstu sabiedrībā cienīti netiks. Tas attiecas arī uz tiem mūsu valsts iedzīvotājiem, kuri slēpti vai atklāti atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā, pauž naidu pret latvisko un ukrainisko, kā arī, savu krieviski impērisko ambīciju pārņemti, uzskata, ka visi lēmumi, ko pieņem Maskava, ir pareizi. Portālā manabalss.lv "par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas" ir parakstījušies jau vairāk nekā 8500 cilvēku. Viedokļu dažādība ir svarīga eiropeiska vērtība, taču ienaidnieki pašu mājās nav vajadzīgi nevienam, arī latviešiem ne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē