Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ambīcijas bez risku apzināšanās

Kalendārs mums vecā gada aizvadīšanu nesaudzīgi piedāvā kā tikai divas tradicionālas brīvdienas pirms mesties jaunā gada darbos, tādēļ atļaušos aizejošā gada pēdējās remarkas veltīt priekšā stāvošajam, nevis lēnīgai apcerei par aizejošo.

Vēl jo vairāk tāpēc, ka jaunās valdības uzsāktais lēnais kurss pretēji varbūt pat labi iecerētajam milzīgu mieru par gaidāmo gadu un pat četrgadi nerada, šoreiz viedokļus par to, ka šī valdība nenostrādās pilnus četrus gadus, liekot uztvert par ko vairāk nekā vienkārši par politiski greizsirdīgu nelabvēļu nevalodām.

Lasot jaunās valdības deklarāciju, rodas iespaids, ka tās rakstītājiem varbūt nedaudz pietrūcis šoreiz veselīgas piesardzības, kuru gan parasti politiķiem pārsvarā pārmet negatīvā nozīmē kā neizlēmību un cenšanos pirmām kārtām nodrošināties pret iespējamām neveiksmēm un tikai tad pievēršanos ambicioziem plāniem. Un ne tikai tāpēc, ka vārds "krīze" valdības deklarācijā minēts tikai astoņas reizes, bet "izaugsme" – veselas 25. Galu galā ekonomikas recesija kaut vai kā potenciāls risks deklarācijā nav pieminēta vispār. Tam, kā recesiju no defekta pārvērst par efektu, pēdējos mēnešos veltīts ne viens vien raksts starptautiskajā biznesa presē, bet nekur gan nav dzirdēts, ka problēmas veiksmīga pārvarēšana slēpjas tās ignorēšanā.

Turpretī valdības vīzija tuvākajiem četriem gadiem ir lielu ambīciju piesātināta, un tikai dažviet dekoratīvi iestarpinātās atkāpes par Krievijas agresiju Ukrainā, kas novedušas pie inflācijas un energokrīzes Latvijā, iezīmē plašākus nemierīgus ūdeņus, kuros nākas kuģot. Un arī šīs ambīcijas atsevišķās nozarēs, ja vien lasītāja sociālpolitiskā atmiņa sniedzas tālāk par pāris Saeimas sasaukumiem, ir vairāk desmitgadēm nepadarītā vai nespētā uzskaitījums, nu tagad brīnumainā kārtā tam atrodot gan politisko gribu, gan finanšu resursus. Šī kombinācija, nenoliegsim, nozīmē arī spēju izšķirties par konkrētām prioritātēm, atklāti noliekot plauktā vēl uz gadiem citas, valstiski ne mazāk svarīgas.

Respektīvi, kas pirmajā brīdī no valdības deklarācijas dveš kā izrāviena apsolījums, ambiciozs plāns un nākšana pie apjēgas, citā, mazāk optimistiskākā, lasījumā izklausās kā cenšanās nepadarītos darbus "saraut vienā piecgadē". Tas viss rada iespaidu par politisku uzstādījumu būvēt deklarāciju ap politisko saukli par "ekonomikas transformāciju labākai dzīvei Latvijā", īsti līdz galam pārliecinošu un reālajiem apstākļiem atbilstoši plānu nepiedāvājot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē