Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

360 eiro vai tauta?

Valsts prezidents Egils Levits kā vienu no saviem mērķiem augstajā amatā ir paudis būt par visas tautas prezidentu, kas varbūt dažam var šķist nekas vairāk kā populistisks lozungs, tomēr būtībā tā ir pat ļoti apsveicama vēlme. Neviens no līdzšinējiem Latvijas Valsts prezidentiem nav baudījis simtprocentīgu tautas mīlestību, kas demokrātiskā valstī ir tikai normāli – tiesības un brīvība paust atšķirīgu, savu personīgo viedokli un attieksmi. Līdz ar to arī Egilam Levitam diez vai izdosies kļūt par pirmo cilvēku šajā augstajā amatā, kurš baudīs absolūtu pilsoņu labvēlību.

Tomēr nereti ir mazas, pat savā ziņā niecīgas nianses, kas politiķa reputāciju sabiedrības acīs var padarīt būtiski negatīvāku, turklāt ne vienmēr pašam politiķim ir jāizdara kāds "nepareizs" solis. Manuprāt, šādā situācijā nonācis Egils Levits, turklāt, iespējams, pat ne savas iniciatīvas dēļ.

Runa ir par Saeimas Budžeta un finanšu komisijas pagājušajā piektdienā nolemto nākamgad palielināt finansējumu Valsts prezidenta kancelejai, kas tostarp paredz lielākus līdzekļus Valsts prezidenta atalgojumam un reprezentācijas izdevumiem. Sākotnēji bija paredzēts, ka izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniegs 5960 eiro, bet reprezentācijas izdevumi – 1192 eiro, tomēr komisija lēma par minēto summu palielināšanu, prezidenta mēnešalgai ļaujot nepārsniegt 6260 eiro, bet reprezentācijas izdevumiem – 1252 eiro.
Lai gan starpība starp šīm summām (saskaitot algu un reprezentācijas izdevumus kopā) ir tikai 360 eiro, domājams, arī prezidents būs pamanījis diezgan negatīvo sabiedrības reakciju uz šo ieceri. Normālos apstākļos diez vai būtu ļoti jāiebilst pret šādu palielinājumu, sevišķi zinot, ka valsts pārvaldē vai ar to saistītās struktūrās dažs labs pelna krietni vairāk par prezidentu.

Taču šajā gadījumā svarīgs ir šā Saeimas deputātu lēmuma fona konteksts – jau mēnešiem privātais sektors cīnās par izdzīvošanu, atsevišķi uzņēmumi jau ir miruši, turklāt otrais pandēmijas vilnis un valdības haotiskās darbības situāciju un prognozes par nākotni tikai pasliktina.

Tajā pašā laikā politiķi un ierēdniecība kategoriski atsakās solidarizēties ar nodokļu maksātājiem un kaut simboliski samazināt savus tēriņus un algas.


Tāpēc, manuprāt, Valsts prezidentam ir iespēja ar reālu rīcību pierādīt, ka vismaz viņš patiešām izprot grūtības, kuras izjūt nodokļu maksātāji, un spert kaut tikai 360 eiro vērtu, tomēr simbolisku solidaritātes soli pretī tautai – prasīt Saeimai nepaaugstināt sava atalgojuma apjomu. Būtībā šis ir prezidenta simboliskas izvēles brīdis – būt par visas tautas vai tikai politiķu prezidentu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē