Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izaicini sevi neapēst zemeslodi

Pieci jautājumi kampaņas Neapēd zemeslodi koordinatorei Lilitai Kentai.

Esam pietuvojušies gada nogalei un plāniem, iesoļojot jaunajā, līdz ar to klāt arī pieteikšanās izaicinājumam Neapēd zemeslodi, kas janvārī notiks jau sesto reizi un iepriekšējos divos gados pulcēja vairāk nekā 10 000 dalībnieku. Izaicinājums ir bez maksas, un to rīko bezpeļņas sabiedriskā labuma organizācija Dzīvnieku brīvība. Izaicinājuma vadītāja Lilita Kenta teic, ka šī ir iespēja atklāt garšīgu ēdienu, kas ir arī veselībai un videi draudzīgs, un uzzināt noderīgu informāciju par to, kā mūsu ikdienas uztura izvēles ietekmē globālo klimata veselību.

Kāda ir izaicinājuma Neapēd zemeslodi būtība?

Izaicinājums norisināsies visu janvāri, un tā būs iespēja samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu uzturā un apgūt veselīgākus ēšanas ieradumus, lai saudzētu dabu un mazinātu savu ietekmi uz klimatu. To arī zinātnieki ir atzinuši – ar individuālām izvēlēm varam daudz darīt, lai pēc iespējas ierobežotu klimata krīzes sekas, un viena no iedarbīgākajām metodēm tā paveikšanai, kas pa spēkam katram indivīdam, ir samazināt gaļas un dzīvnieku valsts produktu patēriņu. Bieži vien cilvēkiem ir apņemšanās dzīvot videi draudzīgāk, bet viņi nezina, ar ko sākt. Izaicinājums ir labs palīgs, jo organizatori dalībniekiem katru dienu nodrošina padomus, receptes, ieteikumus, kādus produktus izvēlēties kā alternatīvas dzīvnieku valsts uzturam, kā tos gardi pagatavot.

Kā notiek izaicinājums?

Jāpiesakās mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv, izvēloties vienu no trim līmeņiem. 1. līmenis piedāvā trīs dienas nedēļā ēst veģetāri, 2. līmenis – visu mēnesi ēst veģetāri un 3. līmenis – visu mēnesi ēst tikai vegāniski. Lai atbalstītu dalībniekus, Neapēd zemeslodi rīkotāji ik dienu e-pastā sūtīs receptes katrai ēdienreizei, noderīgu informāciju par augu valsts uzturu, kā arī izdevīgus piedāvājumus ēstuvēs un veikalos.

Šāda kampaņa notiek arī citur pasaulē un sociālajos tīklos pazīstama ar apzīmējumu un tēmturi #veganuary. Lai iedvesmotu un piesaistītu interesi, ik gadu izaicinājumam ir vēstnieki – sabiedrībā pazīstami cilvēki. Šogad izaicinājumā piedalīties aicina arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, mūziķis Dons, modes mākslinieks Kašers un uztura speciāliste Anna Rozīte.

Šogad dalībnieki var piedalīties arī ar draugu, kolēģu un citu biedru komandu! Kapteinim jāpiesaka komanda, un janvāra laikā tās dalībnieki varēs krāt punktus, atspoguļojot savu izaicinājuma gaitu. Beigās aktīvākās komandas iegūs Neapēd zemeslodi 2023 godalgu un gardas balvas. Tā ir lieliska iespēja radīt kopīgas atmiņas, kopā apgūt jaunas zināšanas un prasmes, kā arī celt savu ilgtspēju un komandas garu – uzņēmumiem, kolēģiem, studiju biedriem, draugiem, ģimenēm. Daloties savā pieredzē ar citiem, izaicinājums būs vēl aizraujošāks!

Kas sagatavo receptes, kuras saņem izaicinājuma dalībnieki?

Mēs, izaicinājuma organizatori, sadarbojamies ar pavāriem, ēdienu blogeriem un citiem informācijas avotiem, piemēram, Izdevniecību Zvaigzne ABC, kuras paspārnē iznākusi Kristīnes Bergfeldes grāmata Vegāns virtuvē. Kristīne savā grāmatā apkopojusi vairāk nekā 100 garšīgu augu valsts ēdienu recepšu, dažas no tām varēs iepazīt arī Neapēd zemeslodi dalībnieki. Kā arī izdevniecība Tapt ir atvēlējusi receptes no pavāra Edgara Sandera grāmatas Augu valsts uzturs, ar izaicinājumu draudzējas blogi Krustnagliņa, Zaļotava u. c. Iesaistām arī iepriekšējo gadu dalībniekus, kuri iesūta savas receptes.

Kas, tavuprāt, mudina cilvēkus piedalīties izaicinājumā?

Piesakoties, kā arī izaicinājumam noslēdzoties, piedāvājam dalībniekiem aptauju, kurā viņi pastāsta par sevi un vērtē, kāds bijis izaicinājums. Piedalās ļoti dažādi cilvēki gan pēc vecuma, gan dzimuma un ģimenes stāvokļa. Viens no populārākajiem iemesliem ir veselība. Taču taisnības labad gan jāsaka, ka augu valsts uzturs nenozīmē tikai salātu ēšanu un arī augu valsts uzturs var būt ne visai labs cilvēka veselībai – tas var būt par treknu, par sāļu, par cukurotu un tamlīdzīgi. Arī ēdot augu valsts produktus, ir svarīgi, kāds ir to sastāvs un kā tie pagatavoti, ēdienkartei jābūt sabalansētai.

Dalībnieku rezultāti un izaicinājuma laikā novērotās pārmaiņas ķermenī sakrīt ar pasaules vadošo veselības organizāciju un uztura speciālistu vēstījumu – dzīvnieku produktu aizstāšana uzturā ar augu valsts produktiem līdzi var nest dažādus veselības ieguvumus. Izaicinājuma aptaujas rezultātos redzami biežākie īstermiņa ieguvumi – pozitīvas izmaiņas ķermenī novēroja vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto, visvairāk izceļot viegluma sajūtu un labāku pašsajūtu kopumā, kā arī vairāk enerģijas, ādas uzlabojumus un svara kritumu.

Pērn mēnesi ēst vegāniski apņēmās 25% dalībnieku, veģetāri – 29%, bet visvairāk dalībnieku izmēģināja pirmo līmeni jeb ēst veģetāri trīs reizes nedēļā (46%).

Par veselību skaidrs, kādi ir ieguvumi videi?

Vadoties pēc vides ekspertu aplēsēm, iepriekšējā gada izaicinājuma laikā dalībnieki ietaupīja tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, ar vieglo automašīnu aizbraucot no Rīgas līdz Portugāles galvaspilsētai Lisabonai un atpakaļ 175 reizes!

Vienā mēnesī netika apēsti vismaz 10 499 dzīvnieki, un visa gada laikā, dalībniekiem turpinot ievērot pusgada aptaujā norādīto uzturu, tiks aiztaupīti vismaz 53 680 dzīvnieku! Dzīvnieku produktu patēriņu visā pasaulē samazina arvien vairāk cilvēku. Piemēram, Rietumeiropā, kā liecina Good Food Institute pētījuma dati, vairāk nekā 50% iedzīvotāju pēdējo piecu gadu laikā sākuši ēst mazāk gaļas. Populārs ir mīts, ka ziemeļniekiem nepietiek ar augu valsts uzturu klimata specifikas dēļ. Tā nav tiesa. Ēdot sabalansēti, varam nodrošināt sevi ar visām vajadzīgajām uzturvielām. Dabai visnedraudzīgākā ir liellopu audzēšana, tāpēc arī tad, ja pavisam neatsakāties no dzīvnieku valsts produktiem, varat vismaz vērtēt, cik daudz, bieži un kādus patērējat. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mārrutki, lavandas un lidmašīnas

Mārupe ir kokteilis no privātmājām, loģistikas centriem, ražotnēm, laukiem un dabas. Pietiks vairākām brīvdienām.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena