Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tehnoloģijas dzīvību glābšanai

Laikus saņemts brīdinājums spēj glābt dzīvību. Vētras, vulkāna izvirdumi, ugunsgrēki un terora akti mēdz piemeklēt pēkšņi un pārsteigt cilvēkus nesagatavotus.

Šovasar par to pārliecinājās Vācijas, Beļģijas, Nīderlandes un Itālijas iedzīvotāji, kur intensīvas lietavas izraisīja spēcīgus plūdus. Turklāt tas notika tik ātri, ka evakuēties paspēja vien tie cilvēki, kuri laikus paguva izkļūt no mājām. Septembrī Kanāriju salu iedzīvotājiem nācās bēgt no vulkāna izvirduma un lava aprija simtiem māju. Ja iedzīvotāji netiktu laikus brīdināti par draudošajām briesmām, ziņās nāktos lasīt ne vien par ēku iznīcināšanu, bet arī cilvēku upuriem.

Līdz ar globālās sasilšanas iespaidā pieaugošu dabas krīžu skaitu un vērienu mums ir jābūt gataviem reaģēt ātri un tā, lai ierobežotu postījumus un nelaimes gadījumus. Eiropas Komisija lēmusi, ka no 2022. gada jūnija katrai dalībvalstij nepieciešama moderna agrīnās brīdināšanas sistēma. Šobrīd lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu ieviesušas šos risinājumus. Nesen par to paziņoja, piemēram, mūsu kaimiņvalsts Igaunija. 

Agrīnās brīdināšanas sistēma izmanto mobilo sakaru tīklu. Lietotājiem pašiem nekas nav jādara – ne jāielādē kāda lietotne, ne jāveido profils, ne jāpierakstās platformā. Moderna sistēma sūta uz mobilajām ierīcēm paziņojumu, ko pavada uzmanību piesaistošs skaņas signāls un ierīces vibrēšana, turklāt izdara to tad, kad ir radusies bīstamā situācija. Tā spēj brīdināt gan visus valsts iedzīvotājus, gan tieši apdraudētajā reģionā esošos cilvēkus. Turklāt viedtelefons spēj nekavējoties pārtulkot informāciju dažādās valodās.

Iedzīvotājiem var nosūtīt arī multimediālas ziņas, to nesen paziņoja zīmols Everbridge, kas ir globāls līderis brīdinājuma sistēmu integrēšanā darbam 5G tīklā. Šis patents – viens no vairāk nekā 160, kas tiek izmantoti Everbridge risinājumos – noteiks tendenci savienot 5G tehnoloģiju, mobilo sakaru tīklu un multimediju vides risinājumus, lai brīdinātu iedzīvotājus par briesmām.

Islande, kur ir 30 aktīvu vulkānu, turklāt ziemās ciematus bieži ieputina sniega vētras, jau trīs gadus paļaujas uz modernas agrīnās brīdināšanas risinājumu, kas ļauj aptuveni trīs minūtēs apziņot vairākumu iesaistīto cilvēku – gan vietējos iedzīvotājus, gan tūristus. Turklāt islandieši var viegli apziņot pilsoņus ārvalstīs, ja viņu atrašanās vietā situācija kļuvusi bīstama. Grieķija vienotā sistēmā apvienojusi policijas, ugunsdzēsības, neatliekamās medicīniskās palīdzības, krasta apsardzes un bērnu palīdzības dienestus, lai jebkura no šīm institūcijām varētu ātri uzrunāt iedzīvotājus. Savukārt Norvēģija agrīnās brīdināšanas risinājumu izmanto Covid-19 pandēmijas monitorēšanai un informē iemītniekus par jauniem Covid-19 uzliesmojumiem.

Arī Latvijai drīz jāpieņem lēmums jautājumā par agrīnās brīdināšanas sistēmas ieviešanu, un iedzīvotāju interesēs ir, lai tiktu izveidota patiešām moderna un funkcionāla sistēma, kas X stundā sniegtu noderīgu palīdzību un glābtu cilvēkus no nelaimes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses