Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirkt vai nomāt auto?

Mobilitāte ir svarīga ikvienam uzņēmumam. Mobilitātes nodrošināšanai, ja par tādu neuzskata pārvietošanos ar sabiedrisko transportu vai velosipēdiem un elektroskūteriem, ir nepieciešama automašīna.

Kā plusu auto iegādei uzņēmuma vajadzībām var minēt to, ka ar automašīnu, kas ir uzņēmuma īpašumā, iespējams darīt visu, ko vēlamies. Taču uzņēmums ir atbildīgs par automašīnas apkopi. Tas ir ieguldījums, kas prasa kapitālu. Uzņēmuma autoparks kļūst mazāk pielāgojams, jo pirktas automašīnas uz dažu dienu vai nedēļu periodu nav iespējams samainīt. Jebkurai automašīnai pēc tās nonākšanas apritē, atšķirībā, piemēram, no būvēm, strauji samazinās vērtība. Iegādājoties auto, jāņem vērā neparedzētas izmaksas, piemēram, remonta izdevumiem, kas ir mainīga vērtība, īpaši inflācijas apstākļos. Turklāt pēc lietošanas perioda uzņēmumam jāuzņemas rūpes par automašīnas pārdošanu.

Raugoties globāli, auto tirgus kopumā pasaulē un konkrēti Latvijā piedzīvo iepriekš nepieredzētas izmaiņas. Strauji kāpj gan jaunu, gan lietotu automašīnu cenas, kā arī to apkopes un uzturēšanas izmaksas. Izmaksu kāpuma un piegāžu kavēšanās dēļ jaunu auto iegāde iedzīvotājiem kļūst arvien nepieejamāka un sarežģītāka. Salīdzinot šā gada pirmo ceturksni ar 2021. gada pirmajiem trim mēnešiem, lietoto auto cenas Latvijā pieaugušas par aptuveni 20%. Savukārt populārāko auto marku jauno modeļu piegāde var kavēties teju pusgadu. Visticamāk, pārskatāmā nākotnē automašīnu cenas turpinās augt, bet jauniem uzņēmumiem visbiežāk nav pietiekami daudz līdzekļu, lai šādu darījumu finansētu pilnībā par pašu līdzekļiem. Nevar gan noliegt, ka izvēli iegādāties varētu pamatot ar prestižu, jo, tā sakot, viss, kas mums ir, ir mūsu. Vai ar iegādātu automašīnu var nopelnīt papildu līdzekļus uzņēmumam, neesmu pārliecināts, bet gadījumi ir dažādi.

Savukārt, runājot par automašīnu nomu, mums nāk prātā īstermiņa auto nomas risinājumi jeb auto koplietošana ar iznomātāju firmu zīmoliem marķētām automašīnām, kas ir pieejamas pilsētvidē. Šis ir lielisks risinājums, ja mobilitātes instruments – auto – ir nepieciešams tikai izņēmuma gadījumos un spējam laikus rezervēt automašīnu, kā arī mūsu biznesa komunikācijā iederas trešo personu zīmolu eksponēšana uz pārvietošanās līdzekļa.

Retāka, bet interesantāka tieši uzņēmumiem ir ilgtermiņa auto noma. Auto tiek nomāts uz noteiktu laika periodu – no gada līdz trim –, bet klientam tiek piedāvāts fiksēts ikmēneša maksājums, kas ietver kā automašīnas izmantošanu, tā arī tās apkopi, apdrošināšanu un pat riepu maiņu, atbilstošajos brīžos nodrošinot aizstājējauto. Tradicionāli līguma darbības laikā auto nomu klienti katru mēnesi var izvēlēties citu automašīnu atbilstoši uzņēmuma mainīgajām vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses