Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pasaule dzīvos hibrīdrežīmā

Sarežģītajos apstākļos, kurus radījusi ieilgusī Covid19 krīze, biznesa konkurētspējas noturēšanai ir būtiska nozīme. To veido vairāki faktori, piemēram, spēja ieviest vai piegādāt kādu produktu pirmajiem un piedāvāt kvalitatīvu produktu par labu cenu. Taču kā sasniegt ilgtspējīgu biznesa konkurētspēju, sevišķi uzņēmumos, kur "serveris, kas novietots zem galda", jeb novecojuši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumi aizvien ir realitāte?

Covid-19 pandēmija veicinājusi digitalizāciju un IKT risinājumu ieviešanu uzņēmējdarbības procesos. Taču, ieskatoties Eiropas Komisijas Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) 2021. gada ziņojumā, ir skaidrs, ka, lai sasniegtu Digitālās desmitgades mērķus, visai Eiropas biznesa videi jārīkojas ievērojami ātrāk. Šobrīd Eiropas līmenī mākoņpakalpojumus izmanto 26% uzņēmumu (2018. gadā – 18%). Pieaugumu galvenokārt motivē tieši lielie uzņēmumi, mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentam aizvien atpaliekot. Piemēram, informācijas apmaiņu tiešsaistē veic 80% lielo kompāniju un tikai 35% MVU segmenta dalībnieku. Savukārt mākoņpakalpojumus izmanto 48% lielo uzņēmumu un tikai 25% MVU. 

Raugoties uz IKT un tehnoloģiju integrāciju uzņēmumos, Latvija starp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ierindojas 23. vietā. Savukārt Eurostat 2021. gada dati liecina, ka, lai arī Latvijas uzņēmumi atgūst iekavēto mākoņpakalpojumu izmantošanas ziņā un to tagad veic 29% tirgus dalībnieku, tas, salīdzinot ar ES vidējo rādītāju, ir par 13% mazāk. 

Kopumā esam uz pareizā ceļa, bet vienīgā barjera straujākai digitalizācijai ir domāšanā. Domāšanas maiņai jānotiek straujāk nekā līdz šim, sevišķi MVU segmentā. Praksē novērojam, ka aizvien ir daudz aizspriedumu par IKT tehnoloģiju nepieciešamību, kāds tos aizvien uzskata par ļoti dārgiem vai spītīgi pretojas jaunu risinājumu ieviešanai. Tāpat novērojumi liecina, ka daļā uzņēmumu servera atrašanās zem galda vai speciālā servera telpā joprojām ir aktuāla prakse. Nereti uzņēmumi liek uzsvaru tikai uz faktoriem, kas nodrošina īstermiņa konkurētspēju – lētākā cena, vienīgais produkts tirgū, ātrākā piegāde u. tml. 

Analizējot lielākās barjeras, ar kurām uzņēmumi saskaras, domājot par IKT ieviešanu, DESI rezultāti Latvijā atklāj vēl kādu interesantu tendenci, proti, gandrīz puseno Latvijas uzņēmumiem, kas mēģinājuši aizpildīt IT speciālistu vakances, sastapušies ar grūtībām. 

Ir skaidrs, ka uzņēmējdarbības vide un kopumā pasaule nākotnē funkcionēs hibrīdrežīmā – brīžiem strādājot attālināti, brīžiem klātienē. 2021. gads ir spilgti parādījis, ka Covid-19 pandēmija pēkšņi nepazudīs ne vienā dienā, ne mēnesī un pat ne gadā, tāpēc ilgtspējīgai biznesa konkurētspējai ir vēl lielāka nozīme nekā jebkad agrāk. Konkurence ir nemitīga spēle, kur katram gājienam ir nozīme un sekas, tāpēc ieguvējs būs tas, kurš savas IKT pozīcijas stiprinās savlaicīgi un raugoties ilgtermiņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses