Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Norma, nevis privilēģija

Starptautisko biznesa pakalpojumu nozare jau gadu desmitiem darba tirgū bijusi pazīstama ar savām rūpēm par darbinieku labbūtību, piedāvājot veselības apdrošināšanu. Nozares ieskatā šāds darbiniekam piešķirtais labums uzskatāms par pašsaprotamu normu, nevis privilēģiju.

Starptautiskās kompānijas ir cerību pilnas, ka ar savu piemēru radījušas labu iespaidu uz darba tirgu kopumā. Tomēr pēdējā gada laikā, situācijai strauji mainoties, iezīmējas daudz drūmāka nākotnes aina. Patlaban arī starptautisko biznesa pakalpojumu organizācijām inflācijas radītās ietekmes dēļ nākas pārskatīt saviem darbiniekiem piedāvātās veselības apdrošināšanas polises. Apdrošināšana darba devējiem sāk šķist kā luksuss.

Neskatoties uz to, ka privātais sektors ar veselības apdrošināšanas polišu palīdzību burtiski piesedz nepilnības veselības aprūpes sistēmā, Latvijā jau vairāk nekā 16 gadus (kopš 2007. gada 1. janvāra) nav ticis pārskatīts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais limits veselības apdrošināšanai, proti, tas joprojām ir 426,86 eiro gadā. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā limita pārskatīšana veselības apdrošināšanas polisēm būtu racionāls, vēlams un nepieciešams solis no valdības puses, jo īpaši laikā, kad šo jautājumu būtiski ietekmē arī inflācijas radītās sekas.

Nepārskatot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu veselības apdrošināšanai, Latvijas valsts riskē ar pašu svarīgāko resursu – darbspējīgo iedzīvotāju darbaspēju mazināšanos ilgtermiņā un pat ar dzīvildzes sarukšanu. Skatoties uz vidējā latvieša paradumiem attiecībā uz rūpēm par savu veselību, jāsecina, ka tikai retais pats par saviem finanšu līdzekļiem izvēlēsies meklēt psihologa palīdzību, doties uz ikgadējiem veselības izmeklējumiem, ko rekomendē ārsti, lai savlaicīgi atklātu dzīvībai bīstamas diagnozes, kā arī apmeklēt masāžas vai vingrošanu, kas ir ļoti vēlamas sēdoša darba darītājiem. 

Tomēr nākotnē, ja vien valsts nepārskatīs neapliekamo minimumu veselības apdrošināšanai, paredzams, ka virkne uzņēmumu būs spiesti izvērtēt savas iespējas nodrošināt līdzšinējā līmeņa veselības apdrošināšanas polises darbiniekiem un daudz biežāk būs polises vien ar pamatpakalpojumu segumu. Tas savukārt cilvēkam radīs nepieciešamību veikt būtiskus līdzmaksājumus par veselības aprūpes pakalpojumiem, neiekļaus zobārstniecību, sporta aktivitātes utt. Šāda notikumu attīstība negatīvi ietekmēs ne vien indivīdus, bet arī Latvijas sabiedrības veselību kopumā, ņemot vērā, ka darba devēju nodrošinātās veselības apdrošināšanas polises ir spēlējušas būtisku lomu privāto veselības pakalpojumu izmantošanai, noņemot būtisku slogu no jau tā garajām rindām uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem veselības nozarē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses