Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

TechHub Riga vadītājs: Bailes par IT speciālistu aizbraukšanu ir nepamatotas

Latvijas pārstāvniecības Silīcija ielejā projekts tika sākts priekšlaicīgi, intervijā atzina tehnoloģiju inkubatora TechHub Riga valdes priekšsēdētājs un uzņēmējs Andris Bērziņš.

Viņš gan norādīja, ka Latvijas un ASV informācijas tehnoloģiju (IT) asociācijas Latvian-American Business Association of California (LABACA) sāktais Silīcija ielejas projekts nav nomiris.

Bērziņš skaidroja, ka TechHub Riga vēlas stiprināt uzņēmumus, kas šeit dibināti. Uzņēmumi, kas būs sekmīgi un attīstīsies, iespējams, aizbrauks uz Ameriku. "Vismaz vadība tur aizbrauks, bet programmētāji paliks šeit," minēja Bērziņš.

Pēc viņa teiktā, patlaban domas par pārstāvniecību dalās. Daļa uzskata, ka pārstāvniecību vajag jau uzreiz un ka, pateicoties tam, kāds brauks uz ASV un būs sekmīgs. Otra daļa domā, ka tas ir pāragri un galvenais ir veicināt uz vietas sekmīgus uzņēmumus, kas gan jau atradīs savu ceļu.

"Ja valdība sponsorētu šādu pārstāvniecību, nekāds sliktums nebūtu. Diskusijas ir par to, cik daudz labuma no tā būtu un vai tā būtu labi izdota nauda," skaidroja Bērziņš.

Viņš norādīja, ka Latvija ir maziņa un tirgus ir mazs, un, ja vēlas ko izveidot, ir jāskatās uz globālo tirgu. Un, ja šajā globālajā tirgū veicas, tad vadības un pārdošanas komandai būs jābrauc citur, vienalga, vai tā ir Anglija, Silīcija ieleja vai Ņujorka. "Protams, cilvēki uztraucas, ka visi aizbrauks, bet tā nav. Skype ir lielisks piemērs. Galvenā komanda bija un joprojām ir lielā mērā Igaunijā. Ir cilvēki Londonā un citur, bet lielākais kodols ir Igaunijā," teica TechHub Riga vadītājs.

Viņš norādīja, ka tas ir loģiski, jo jebkuram IT uzņēmumam, kas pārcelsies uz Silīcija ieleju, uzreiz trīskāršosies izmaksas. Jebkurš, kurš ir labs programmētājs šeit, var atrast darbu arī Silīcija ielejā, un viņam maksās vairāk. "Neviens jaundibināta uzņēmuma vadītājs taču negrib aizvest savus cilvēkus tur, kur cits viņus paņems darbā. Labāk atstāt šeit."

"Tas ir loģisks risinājums, un labs piemērs ir Izraēla. Esmu daudz strādājis ar Izraēlas uzņēmumiem, un tiem šis modelis ir lieliski izveidots. Tehniskās komandas ir Izraēlā, bet vadība un pārdošana parasti ir Amerikā. Amerikā arī var dabūt lielāku finansējumu," stāstīja Bērziņš.

Viņš atzina, ka Silīcija ieleja ir lieliska vieta, pasaules tehnoloģiju naba, bet, lai tur brauktu, dzīvotu, pavadītu ilgāku laiku, agrā fāzē uzņēmumam tas ir diezgan nopietns lēmums un ne vienmēr pareizais. Dažreiz esot labāk izperināt domu, esot šeit.

Jau ziņots, ka britu jaundibināto IT uzņēmumu inkubators TechHub par savas pirmās filiāles atvēršanu Rīgā paziņoja 2011.gada novembrī. Filiāle tiek veidota uz franšīzes pamata. Tā atrodas 400 kvadrātmetru telpās Rīgā, Citadeles ielā.

TechHub Riga ir gan "rezidenti", gan gada biedri, tas ir, uzņēmumi ar savām telpām, kas vēlas piedalīties inkubatora pasākumos. TechHub Riga darbojas kā bezpeļņas organizācija - nodibinājums. Finansējuma avoti ir divi - biedru maksas un sponsori.

Bērziņam ir liela pieredze jaunuzņēmumu attīstīšanā. Viņš ir viens no TechHub Riga dibinātājiem un valdes priekšsēdētājs, strādājis restorānu tiešsaistes mārketinga un rezervācijas pakalpojumu uzņēmumā Livebookings, pats veido projektu Amooz, kā arī piedalījies Reach.ly dibināšanā. Bērziņš darbojies kā mentors vairākās iesācējuzņēmumu programmās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses