Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kaspars Dancis: apnika pelnīt priekš citiem

Kaspars Dancis nu jau aptuveni gadu ir start up uzņēmējs jeb jaunas nebijušas idejas attīstītājs, un ir viens no Riga Tech Hub dibinātājiem. Pirms tam gandrīz 5 gadus strādājis Alcatel-Lucent meitasuzņēmumā Genesys, kur bijis gan zvanu centru programmatūras izstrādes vadītājs, gan piedalījies citos projektos. Patlaban viņš kopā ar domubiedriem strādā pie sava produkta, ko jau nākamgad visi Mac lietotāji varēs iepazīt kā CoBook, kā, aktīvi sekojot latvijas informāciju tehnoloģiju uzņēmēju videi, kļuvis par vienu no pirmajiem deviņiem Riga Tech Hub biedriem.

Par Tech Hub lasiet šīsdienas Dienā.

Kā uzzinājāt par Tech Hub?

Principā, mums, cilvēkiem, kas interesējas par tehnoloģiju start up, jau bija izveidota tāda kā kopiena Open Coffee Club, kas rīkoja tikšanās jau vairāk kā gadu. Viens no kustības aizsācējiem bija Ernests Štāls, viņš ir arī viens no Tech Hub biedriem un galvenajiem virzītājiem. Biju un praktiski no paša sākuma sekoju visam, kas notiek. Latvija arī ir pietiekoši maza – mēs, tie cilvēki, kas kaut ko gribēja darīt vai darīja, viens otru jau pazinām. Gribējām Open Coffee Club pārnest jaunā līmenī – veidot organizāciju, kurā viens otram var palīdzēt ar zināšanām un kontaktiem.

Kā izvēlējāties organizācijas virzienu – kāpēc izvēlējāties London Tech Hub?

Sākotnēji to domājām taisīt neatkarīgu, bet skatījāmies, kas notiek apkārt, un neizslēdzām iespēju, ka varētu sadarboties ar kādu jau esošu līdzīgu organizāciju, jo tas palīdz publicitātei, kontaktiem. Tech Hub gadījumā pat varam doties uz Londonu un izmantot viņu telpas, savukārt viņi var atbraukt pie mums un izmantot mūsējās, kas ir abpusēji izdevīgi. Andris Bērziņš [Riga Tech Hub vadītājs – red.] uzrunāja viņus Londonā, kā rezultātā ātri vien viņi atbrauca pie mums un mēs pie viņiem – pat daudz nedomājām.

Ja Londonas uzņēmēju gadījumā, Tech Hub nozīmē arī ievērojami lētākas telpas jaunam uzņēmējam, tad Latvijas gadījumā šīs telpas ir pat dārgākas kā esošie biedru biroji. Kas mudina pievienoties?

Jā, cena nav viens no šiem iemesliem, ko gan nākotnē mēs gribam mainīt. Šobrīd galvenie iemesli ir tas, ka vairāki mazi uzņēmumi atrodas vienuviet un var palīdzēt viens otram ar zināšanām, kontaktiem un dažkārt tīri psiholoģiski – ja ir divu cilvēku uzņēmums, vieglāk tomēr strādāt lielākā kolektīvā, nekā katram savās mājās vai mazā birojā.

Tātad Tech Hub jums būs pastāvīgas biroja telpas?

Jā. Ir divu veidu biedri. Ir pastāvīgie, kas šobrīd ir 8 vai 9, zinu, ka noteikti ir vēl vairāki pieteikušies vai vēlas pieteikties. Tie ir pamata biedri, kam tur būs birojs. Vēl ir tā saucamais drop-in biedru statuss, ko var iegūt, samaksājot mazāku biedra naudu uz noteiktu laiku, un atnākt, piemēram, divas reizes nedēļā vai par brīvu apmeklēt visādus pasākumus. Ja nav memberšips, tad daļa pasākumu noteikti būs par maksu.

Cik ilgi plānojāt šāda centra izveidi?

Sākām domāt, runāt vasaras beigās. Tagad trīs mēnešu laikā esam atraduši telpas un vienojušies ar London Tech Hub. Janvārī vai februārī varēsim ievākties jaunajās telpās.

Tātad vēl darbu nesākat?

Telpas ir jāuzlabo, jāiepērk mēbeles, bet formāli mēs jau nedēļu darbojamies.

Kas ir produkts, ko jūs pats veidojat – CoBook?

Pamatdoma CoBook ir vienkāršot personīgo un biznesa kontaktu pārvaldīšanu. Gan no personīgās pieredzes, gan runājot ar citiem, esam apzinājuši galvenās problēmas, kas ir ar kontaktiem. Pirmkārt, ir daudz dažādas informācijas dažādās vietās – telefonos, e-pastā, LinkedIn, Facebook, Twitter un citur. Tas viss ir izkaisīts, kas ir samērā neērti. Otra lieta, ka formāti, kādos kontaktus glabāt, bieži vien ir samērā neērti, lai to nemaz nesaglabātu un ar laiku aizmirstu. Vēl viena lieta, ko ar CoBook cenšamies risināt, ir atzīmēt, ko ar vienu vai otru esam runājuši, lai nākamajā reizē satiekot neesam kā pie tukšas lapas, bet galvenās lietas atcerētos. Patlaban nav tāda ērta veida, lai vispār nedomājot varētu šādu informāciju apkopot. Mēs domājam, kā šīs problēmas padarīt tik nesāpīgas un vienkāršas, lai tas, kas var notikt automātiski, notiktu automātiski, bet tas, kas ar roku jāievada, būtu tik vienkāršs, ka par to nav jādomā, un paralēli varētu darīt svarīgākas lietas.

Vai tas ir vienīgai projekts pie kā strādājat?

Patlaban jā, šis ir tas galvenais. Šobrīd koncentrējamies uz konkrētām nišām – sākotnēji to izstrādājam Mac datoriem, tālāk būs uz citām Apple iekārtām – iPhone un iPad, un tad skatīsimies, kur tālāk to attīstīt. Nolēmām iet uz šo tirgu tīri biznesa apsvērumu dēļ – ja esi maziņš, tad nevari darīt visu. Mac vide tieši App Store dēļ šķita vispieņemamākā, jo tā vide jau automātiski palīdz ar mārketingu, par ko var nedomāt. Turklāt Apple produktiem kontaktu pārvaldīšanā ir robs – tas, kas ir, mūsuprāt ir pārāk pieticīgs vai arī domāts citiem mērķiem.

Ko CoBook izstrādei dod Tech Hub?

Pirmkārt jau tos pašus kontaktus, publicitāti – tas, ka paziņojam, ka mums te ir Tech Hub jau izskan tālāk – kompānijas vārds jau parādījās starptautiskos ziņu medijos kā Guardian un Wall Street Journal. Otrkārt, mēs šobrīd esam visnotaļ nezināmi, un produkts vēl tiek testēts, bet, kad palaidīsim publiski, būs ļoti noderīgi, ka ir jau plašāks tīkls, caur kuru par šo produktu varēs paziņot, iegūt plašāku publicitāti.

Šobrīd esam divi pilna laika darbinieki, vēl divi pieslēdzas, kad tas ir nepieciešams, un mēs strādājam no mājām, lai lieki netērētu līdzekļus. Tech Hub rada jēgu atrasties vienā vietā, jo citādi neredzu jēgu īrēt biroja telpas. Arī iepriekš esmu strādājis nelielā uzņēmumā – mēs bijām astoņi, no kuriem divi atradās Vācijā, viens Kanādā un pārējie Latvijā. Sapratām, ka atrasties var jebkur un darba procesu tas neietekmē, bet Tech Hub vide dod papildus pienesumu.

Cik tālu ir CoBook izstrāde?

Nākamā gada janvārī ir Mac World/I World izstāde Sanfrancisko, kur plānojam piedalīties un palaist produktu. Protams, vajadzētu iekļūt arī kādos tehnoloģiju medijos, lai tas viss tālāk attīstītos. Sanfrancisko būt ir svarīgi priekš kontaktiem un riska kapitāla piesaistei. CoBook patlaban tas nav tik svarīgi, bet tas nenozīmē, ka tāda vajadzība nākotnē nevarētu parādīties. Šobrīd svarīgākais ir ar savām personīgajām finansēm to palaist.

Saprotu, ka jums nav nepieciešamas arī milzīgas investīcijas, piemēram, serveros?

Jā, tā sākotnēji ir tikai uzinstalējama aplikācija. Protams, ir arī plašāka vīzija, kā to attīstīt, lai tas kļūtu par servisu, ne tikai aplikāciju, bet šobrīd negribu steigties notikumiem pa priekšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses