Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

A/s Olainfarm – ambiciozi attīstības plāni

Nākamo piecu gadu laikā Olainfarm plāno attīstībā investēt 100 miljonus eiro un izstrādāt desmit jaunus produktus ik gadu.

Farmācijas uzņēmuma Olainfarm vadības apstiprinātā darbības stratēģija paredz mērķi Olainfarm kļūt par vienu no Top 10 farmācijas uzņēmumiem Centrāleiropā un Austrumeiropā. Akciju sabiedrība Olainfarm piecdesmito darbības gadu uzsāk labā formā un ar ambicioziem plāniem. Uzņēmuma komanda ir mobilizējusi spēkus jaunu produktu izstrādei un stratēģiskai jaunu tirgu apguvei, vienlaikus efektivizējot uzņēmuma darbu un strādājot pie investīciju piesaistes. To uzņēmuma jaunās stratēģijas prezentācijā pauda Olainfarm valdes priekšsēdētājs Jānis Buks.

Jaunu produktu radīšana

"Olainfarm nav tikai farmācijas uzņēmums Olainē. Olainfarm ir uzņēmumu grupa, kas ir ļoti nozīmīga Latvijas rūpniecības spēlētāja ar nacionālo kapitālu. Olainfarm grupā ietilpst Olainfarm ražotne Olainē, aptieku tīkls SIA Latvijas aptieka ar 68 aptiekām, Latvijas zaļās farmācijas uzņēmums SIA Silvanols, elastīgo medicīnisko izstrādājumu ražotājs SIA Tonus Elast, zāļu tēju, to maisījumu un ārstniecības augu pulveru ražotājs SIA NPK Biotest (Baltkrievija), ārstniecības iestādes SIA Klīnika DiaMed un SIA Olainmed un ekokosmētikas ražotājs SIA Kiwi Cosmetics. Tā ir milzīga uzņēmumu grupa, kurā kopumā strādā 2000 darbinieku, no kuriem 1050 strādā tieši Olainē," uzsvēra J. Buks, akcentējot, ka Olainfarm misija ir cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošana, tādēļ uzņēmuma ikdienas galvenie uzdevumi ir jaunu, inovatīvu un viennozīmīgi kvalitatīvu produktu izstrāde, kas būtu pieejami visā pasaulē.

"Vēl straujāka Olainfarm izaugsme būs iespējama, tikai mērķtiecīgi paplašinot produktu portfeli. Šobrīd, aizpildot pēdējo gadu produktu izstrādes plaisu, dažādās plānošanas un izstrādes fāzēs jau ir apstiprināti 23 jauni produkti, taču pie tā nedomājam apstāties. Esam noteikuši mērķi nodrošināt vismaz desmit jaunu produktu izstrādi gadā," uzsvēra Olainfarm padomes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Kā norāda uzņēmuma vadība, vairums no jau apstiprinātajiem produktiem tiek attīstīti tādās Olainfarm tradicionāli sekmīgākajās terapeitiskajās jomās kā uroloģija, neiroloģija, kardioloģija un alerģiju ārstniecība. Savukārt papildus jaunu produktu izstrāde apstiprināta arī cukura diabēta un onkoloģisko slimību ārstēšanai.

Tostarp šogad Olainfarm noslēgusi licencēšanas un piegādes līgumu ar kompāniju Adalvo par jauna uroloģijas produkta ieviešanu 17 valstīs 2022.–2023. gadā. Adalvo ir daļa no Alvogen uzņēmumu grupas un ir viena no vadošajām B2B (t. i, bizness biznesam) farmācijas kompānijām pasaulē.

Tāpat šā gada pirmajā pusgadā veikta četru trešās fāzes klīnisko pētījumu plānošana, kā arī veiktas nepieciešamās darbības pētījumu uzsākšanai, kurus, ievērojot ar Covid-19 pandēmiju saistītos ierobežojumus un riskus klīnisko pētījumu īstenošanā, tika plānots uzsākt šajā gadā. Vēl šā gada otrajā ceturksnī tika uzsākta brīvprātīgo uzņemšana trešās fāzes klīniskā pētījuma perifērās nervu sistēmas slimību ārstēšanai ietvaros.

Pandēmijas ietekme nebūtiska

Noteikto Olainfarm attīstības mērķu sasniegšanai tuvāko piecu gadu laikā plānotas investīcijas 100 miljonu eiro apmērā. Tās paredzēts izmantot gan jaunu produktu izstrādei un tehnoloģiju transferiem, gan gatavo zāļu formu ražošanas līniju paplašināšanai, gan aktīvo farmaceitisko vielu ražošanas līniju izveidei un kvalitātes kontroles laboratoriju modernizācijai. Tāpat investīciju programmas ietvaros tiks izveidotas jaunas pētniecības un attīstības laboratorijas, paplašinātas noliktavas, kā arī īstenota uzņēmuma notekūdeņu attīrīšanas stacijas un tīklu rekonstrukcija. Šiem mērķiem nepieciešamos līdzekļus plānots iegūt, kāpinot uzņēmuma procesu efektivitāti un reinvestējot peļņu, kā arī piesaistot papildu finansējumu, akcentē uzņēmuma vadība.

Olainfarm uzņēmumu grupa šā gada pirmajā pusgadā strādājusi ar 66,671 miljonu eiro apgrozījumu un 7,668 miljonu eiro neto peļņu, tādējādi Olainfarm bijusi par 17,5% produktīvāka nekā vidēji farmācijas nozarē strādājošie uzņēmumi. Savukārt vidējo produktivitāti jeb apgrozījumu uz vienu darbinieku ražošanas nozarē Latvijā Olainfarm pārsniedz vairāk nekā 2,5 reizes. "Es jau šobrīd varu pilnīgi droši prognozēt, ka 2021. gada budžetā noteiktie uzdevumi tiks izpildīti," pauda J. Buks.

"Olainfarm medicīnas produktu mārketinga modelis, kas darbojas jau 15 valstīs, ir devis 10% pārdošanas pieaugumu, tajā skaitā, piemēram, Krievijā izaugsme šā gada astoņos mēnešos bijusi 19%, bet Ukrainā – 20%," norādīja Olainfarm valdes locekle Elena Bušberga, piebilstot, ka būtiskākajos noieta tirgos – Latvijā, Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Uzbekistānā un Kazahstānā – un nozīmīgākajās gatavo zāļu formu produktu grupās Olainfarm uzrādījis par 11% labākus darbības rādītājus nekā vidējā tirgus izaugsme

Apkopotie finanšu rādītāji par šī gada pirmajiem sešiem mēnešiem apliecina Olainfarm grupas izaugsmi. "Salīdzinot ar pagājušā gada šo pašu periodu, finanšu rādītāji ir stabili auguši gan tieši Olainfarm, gan meitas uzņēmumiem, kas nozīmē, ka dodamies pareizā virzienā. Arī pandēmija nav būtiski ietekmējusi mūsu darbību. Joprojām mūsu lielākais realizācijas tirgus ir Krievija, kur ir vērojams būtisks zāļu pārdošanas pieaugums. Otro vietu šobrīd ir ieņēmusi Ukraina, savukārt ierasti otrais lielākais tirgus – Baltkrievijas tirgus – ir noslīdējis uz trešo vietu. Kopumā darbības rezultāti atbilst budžetā plānotajam," norāda J. Buks.

Uzņēmuma sekmes gatavo zāļu tirgū Covid-19 periodā nodrošinājusi digitālo platformu Open Olainfarm un Academy of Doctors izveide. Savukārt aktīvo farmaceitisko vielu un ķīmisko sastāvdaļu piegādes apjomus par 17% izdevies audzēt, piesaistot vērtīgus sadarbības partnerus Itālijā, ASV, Vācijā, Japānā un citur

2021. gadā Olainfarm grupa turpināja primāro terapeitisko jomu produktu virzību un attīstību. Būtiskākās terapeitiskās jomas Olainfarm grupas darbībai ir nervu sistēmas preparāti, antibakteriālie medikamenti, sirds, asinsvadu un pretalerģijas preparāti. Neraugoties uz kritumu visās terapeitiskās kategorijās visos tirgos, pieprasītākās kategorijas – neiroloģija, kardioloģija un pretalerģijas līdzekļu joma – pārspēj tirgu un palielina tirgus daļu attiecīgajās terapeitiskās kategorijās.

Tāpat šogad Olainfarm grupa stabili turpināja savu darbību galvenajos tirgos. 2021. gada pirmajos sešos mēnešos lielākais pārdošanas apjoms bija Latvijā, sasniedzot 19,7 miljonus eiro, kas ir par 552 tūkstošiem eiro vai 3% vairāk nekā tajā pašā periodā iepriekšējā gadā. Pārdošanas apjoms Latvijā ir 30% no Olainfarm grupas kopējiem ieņēmumiem.

Realizācijas apjoms Krievijā 2021. gada sešos mēnešos bija 18,1 miljons eiro, kas ir samazinājums par 1,6 miljoniem eiro jeb par 8% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, lai arī iepriekšējā gada pārdošanas rādītāji ietver neplānotas piegādes uz Krieviju deviņu miljonu eiro apmērā sakarā ar izsludināto medikamentu serializāciju. Vienlaikus Olainfarm meitas uzņēmums Krievijā aktīvi darbojas, veiksmīgi izmantojot efektīvu digitālo komunikāciju un pacientu atbalsta programmas, kurās diskutē par nemieru un trauksmi, kā arī izglītības platformu veselības aprūpes profesionāļiem.

Jāpiebilst, ka 14. oktobrī notiks Olainfarm akcionāru ārkārtas sapulce, kurā citu jautājumu starpā uzņēmuma akcionāri lems par Olainfarm akciju izslēgšanu no regulētā tirgus. Patlaban Olainfarm akcijas tiek kotētas Nasdaq OMX Rīgas Fondu biržas Oficiālajā sarakstā.

Olainfarm meitas uzņēmumi darbojas Latvijā, Baltkrievijā, Krievijā, Lietuvā, Turcijā, Azerbaidžānā, Igaunijā, Čehijā un Kirgizstānā, bet pārstāvniecības ir atvērtas Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Tadžikistānā, Kazahstānā, Albānijā, Armēnijā, Gruzijā, Kosovā, Mongolijā un Uzbekistānā, Savukārt ASV, Indijā, Turkmenistānā, Moldovā, Zviedrijā un Dienvidaustrumāzijā darbojas Olainfarm pārstāvji.

 

A/s Olainfarm

  • Viens no lielākajiem farmācijas uzņēmumiem Baltijas valstīs ar 49 gadu pieredzi medikamentu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražošanā.
  • Uzņēmuma darbības pamatprincips ir ražot uzticamus un efektīvus augstākās kvalitātes produktus Latvijai un visai pasaulei.
  • Produkciju eksportē uz vairāk nekā 50 pasaules valstīm un teritorijām, to vidū uz Baltijas valstīm, Krieviju un citām NVS valstīm, dažādām Eiropas valstīm, Ziemeļameriku, Āzijas valstīm un Austrāliju.

Avots: a/s Olainfarm

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses