Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zinātne pietuvinājumā

Kurš gan vēl labāk spētu atklāt pētniecības aizraujošo dabu nekā dažādu jomu zinātnieki un zinātnieces?! Viņi to ir gatavi darīt tiešsaistes sarunās ar Latvijas vidusskolēniem. Šādu iespēju piedāvā projekts Zinātne.Zoomed.In jeb Zinātne.Pietuvināta, ko šomēnes organizē Izglītības un zinātnes ministrija. Tiešsaistes sarunas ar zinātniekiem 11. un 12. klašu skolēniem notiks no šodienas, 6. aprīļa, līdz 29. aprīlim otrdienās, trešdienās un ceturtdienās plkst. 13.00–13.40 un 14.30–15.10 Zoom vidē.

Projektā Zinātne.Zoomed.In kopumā piedalās 15 zinātnieču un deviņi zinātnieki, kas pārstāv dažādas pētniecības jomas: elektroniku, robotiku, viedo enerģētiku, materiālzinātni, farmakoloģiju, molekulārbioloģiju, onkoloģiju, sabiedrības veselību, izglītības zinātni, medijpratību, sabiedrības zinātni, etnobotāniku, medicīnas tiesības u. c. Sarunas ar zinātniekiem palīdzēs vecāko klašu skolēniem gūt izpratni un interesi par pētniecību kā aizraujošu, interesantu un prestižu nodarbošanos, cer izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. "Aicinu skolēnus pilnībā izmantot šo iespēju, lai izzinātu zinātnes procesus un pašu zinātnieku ikdienu. Šīs sarunas būtiski var ietekmēt jauniešu karjeras izvēli," viņa pauž.

Zinātnieki izrādījuši vērā ņemamu atsaucību komunicēt ar jauniešiem. Pētnieki, kas iesaistījušies projektā, ikdienā darbojas 13 zinātniskajās institūcijās Latvijā un ārvalstīs. Piemēram, Elektronikas un datorzinātņu institūtu tiešsaistes sarunās pārstāvēs Kaspars Ozols, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru – Dace Pjanova, Latvijas Hidroekoloģijas institūtu – Solvita Strāķe. Ar skolēniem ir gatavs runāt arī Jānis Rižikovs no Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta, Dainis Jakovels no Vides risinājumu institūta un Iveta Pugajeva no zinātniskā institūta BIOR. Projektā iesaistījies arī plašs pētnieku loks no Latvijas augstskolām un to zinātniskajiem institūtiem – no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Liepājas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Vidzemes Augstskolas un Rīgas Tehniskās universitātes. Ar skolēniem sarunāsies arī zinātniece Baiba Prūse no Venēcijas Ka’Foskāri Universitātes Itālijā.

Lai jaunieši varētu virtuāli satikt kādu no pētniekiem, klases skolotājam pasākumu vietnes Kurp.es kalendārā jāizvēlas tam ērtākā diena un laiks un reģistrējoties jāaizpilda pieteikšanās anketa. Klases var pieteikt uz vairākām sarunām, tomēr katrā ir ierobežots dalībnieku skaits. Pēc reģistrācijas skolotājs savā e-pastā saņems Zoom pieejas datus, kurus nosūtīs skolēniem. Pirms sarunas klase var noskatīties arī trīs minūšu video par pētnieku, lai gūtu ieskatu tēmā un varētu piedalīties lietotnē Kahoot! pieejamā konkursā par redzēto.

Sīkāk – www.izm.gov.lv sadaļā Jaunumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses