Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lai lietus nebojā ēku

Saulainā un sausā laikā par to nedomājam, bet, kad līst lietus, svarīgi, lai ēka ir nodrošināta ar piemērotām un kvalitatīvām lietusūdens noteksistēmām. Remontējot mājas fasādi vai mainot jumtu, vērts pievērst uzmanību arī noteksistēmām – varbūt vecās savu mūžu nokalpojušas un laiks tās nomainīt.

Labs gan metāls, gan PVC

Latvijā populārākās lietusūdens noteksistēmas esot no metāla, it sevišķi vēsturiskajās ēkās. Taču vienlīdz izturīgas ir gan PVC, gan metāla noteksistēmas, stāsta SIA Kronmat Baltic pārdošanas vadītājs Guntars Vība. Daudzi saimnieki nelielus ēkas atjaunošanas darbus veic paši, tāpēc svarīgi, lai pieejamie materiāli ir ērti lietojami arī neprofesionālim. Metāla noteksistēmu uzstādīt pašam ir sarežģītāk – tai ir specifiskāki uzlikšanas paņēmieni, pielāgoti instrumenti. "Ir metāla sistēmas, kas arīdzan nav jākniedē, tās var salikt pēc klik principa. Ja nesanāk, var izņemt detaļu ārā, pielāgot pareizi un likt no jauna. Izvēloties noteksistēmas materiālu, jāņem vērā, ka metālā, ņemot to nost un liekot no jauna, visticamāk, radīsies skrambas. Plastmasa ir elastīgāka," skaidro Vība.

Arī lietusūdens noteksistēmām, tāpat kā lielākajai daļai preču, oficiālā garantija, kas noteikta Latvijā, ir divi gadi, taču atkarībā no ražotāja, šis laiks ir ilgāks, piemēram, Galeco noteksistēmām – pat līdz 25 gadiem. Ja ir izvēlēta ēkai piemērota lietusūdens noteksistēma un tā ir pareizi uzstādīta, aptuveni tik ilgi tai arī vajadzētu kalpot. Ir Eiropas Savienības noteiktās normas, kas ražotājam jāievēro. Latvijas mainīgajos laikapstākļos lielākā kvalitātes problēma ir krāsas noturība, citiem bojājumiem nevajadzētu rasties. Guntars Vība ievērojis – pircējiem ir priekšstats, ka PVC caurules nav tik izturīgas kā metāla, taču ilgmūžības ziņā abi materiāli ir vienādi. Turklāt PVC ir elastīgāks, bet metālam, ja tas saņems triecienu, veidosies iedobums.

Īstais izmērs un uzstādīšana

Atšķirīga ir noteksistēmu uzstādīšana – nereti PVC ir līmējamās sistēmas un blīvējums – visi savienojumi stiprinās, iestiprinot vienu otrā, un ūdens ārā neizkļūst. Karstuma ietekmē sistēma gan nedaudz staigā, un līmējot tas jāparedz. Metāla sistēmas lielākoties kniedē, pēcāk salaiduma vietas nodrošinot ar silikonu, kas sargā pret ūdens caurteci, taču silikona mūžs nav ilgs, un to var nākties ik pa laikam atjaunot. "Metāla jumtam labāk piestāv metāla caurules, un bieži vien tās nāk arī komplektā, izvēloties jumtu. Bet bituma šindelim, piemēram, nekad nav komplektācijā notekcauruļu. Pie kāda materiāla jumta kādu cauruli likt, vizuāli un funkcionāli ir īpašnieka gaumes jautājums," uzskata Vība.

Taču ir praktiskas nianses, kas jāņem vērā, piemēram, noteksistēmu izmērs un nepieciešamais notekcauruļu skaits. Izmēru nosaka atkarībā no jumta laukuma karnīzes garuma izmēra.

PVC 110 mm diametra tekne, 80 mm noteksistēma uz 58 kvadrātmetriem ir optimālā izvēle, ja noteka tiek likta malā. Ja pa vidu, ražība uzlabojas, un šādu sistēmu var izvietot uz 116 kvadrātmetriem, jo ūdens aiztek no divām pusēm. Speciālisti ievērojuši, ka Latvijā gan pagaidām tā dara reti. Lielākoties notekas ir abos jumta galos, it sevišķi, ja karnīzes garums pārsniedz 10 metru. Tādam pašam jumta laukumam metāla sistēmas izmēri būs – tekne 135 mm, notekcaurule 90 mm.

Visvienkāršākais ir divslīpju jumts, taču jumta plaknes var būt dažādas, un pēc to lieluma un izvietojuma var aprēķināt, cik daudz noteku būs vajadzīgs.

Gan PVC, gan metāla lietusūdens noteksistēmas pieejamas dažādos toņos, tas ļauj tās pieskaņot populārākajiem jumtu segumiem un fasādei, veidojot vizuāli gaumīgu ēkas koptēlu.

Lai ērtāk un ekonomiskāk

  • Rudenī, kad koki nometuši lapas, pirms sala iestāšanās no noteksistēmām jāiztīra tajās sabirušie gruži un koku lapas. Ir ražotāji, kas uz teknēm uzliek sietiņu, kas pasargā no gružu un lapu iekļūšanas, taču lapas mēdz pielipt un tik un tā ir jānotīra.
  • Ja ēkai ir pagalma kanalizācija, noteksistēmu var ielaist tajā. Nosēdakā, kas savienota ar kanalizāciju, ir sietiņš, kurš aiztur gružus, kas tikuši iekšā. Laiku pa laikam tas jāiztīra. Ar elastīgo līkumu nosēdaku savieno ar kanalizāciju.
  • Lietusūdeni var novadīt dažādi, piemēram, pa speciālām ēkas tuvumā novietotām renēm, kā arī savākt, savienojot noteksistēmu ar kādu tvertni vai novadot visparastākajā mucā un pēcāk izmantojot laistīšanai. Iespējams uzstādīt arī sarežģītākas uzbūves tvertnes, kas jau aprīkotas ar laistītājiem.
  • Parasti metāla noteksistēmām ir lielāka krāsu toņu izvēle nekā PVC. Tas ir svarīgi, domājot par gaumīgu ēkas vizuālo noformējumu.
  • Jo biezāks materiāls – metāls –, no kura izgatavotas noteksistēmas, jo kvalitatīvāk tās kalpos. Mūsdienīgie materiāli veidoti, lai būtu maksimāli noturīgi pret temperatūras svārstībām.

Top komentāri

Meistars uz jumta
M
Ja bie bitumena šindera caurules piemeklē zaļu patribaku tak atgāzmes nokrisnis ir nieka 0,455555/gm2 ibio matj.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses