Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Faktorings pandēmijas laikā

Covid-19 pandēmijas ietekme uz ekonomiku veicinājusi pieprasījumu pēc faktoringa. Ja 2020. gada beigās Latvijas faktoringa portfelis veidoja 136,9 miljonus eiro (par 15,3% mazāk nekā 2019. gada beigās), tad šā gada pirmajā ceturksnī sasniedza jau 147 miljonus, bet otrajā ceturksnī – 172 miljonus eiro.

Biznesa ierobežojumu dēļ var rasties kavējumi rēķinu apmaksā, un faktorings, kas būtībā nozīmē bankas finansējumu pret rēķinu, palīdz turpināt sadarbību starp preces pārdevēju vai pakalpojuma sniedzēju un pircēju. Ar bankas palīdzību pārdevējs uzreiz saņem apmaksu par savu preci (līdz 90% no rēķina summas), bet, kad pienāk rēķina apmaksas termiņš, pircējs maksā nevis preču piegādātājam, bet bankai. Atlikušo summu pārdevējs saņems, kad pircējs veiks pilnu rēķina apmaksu. Jāņem vērā, ka banka ietur pret rēķinu jau izsniegto finansējumu un izmaksas no rēķina apmaksas summas, bet atlikušo summu pārskaita faktoringa ņēmējam.

Faktoringa portfeli palielinājusi ne tikai pandēmijas ietekme, bet arī straujais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums – eksperti jau pauduši, ka, neraugoties uz mājsēdi, IKP kāpums šogad varētu sasniegt 5%, kā arī nākamajā gadā IKP izaugsme var sasniegt 5%. Palielinoties tirdzniecības apjomiem, rodas nepieciešamība pēc finansējuma, un faktorings ļauj saglabāt finanšu plūsmas pietiekamību. Ideālā gadījumā, ja pircēji vai biznesa partneri jau savlaicīgi var prognozēt, ka pastāv riski īstermiņa norēķiniem, preču vai pakalpojumu sniedzējs var izrakstīt rēķinu ar garāku apmaksas termiņu, bet līdzekļus saņemt no bankas uzreiz.

Faktorings ir piemērots gan lielajiem uzņēmumiem, gan maziem un vidējiem uzņēmumiem. Nozīme nav rēķinu summai, bet gan to skaitam, jo katrā rēķina apstrāde aizņem zināmu laiku. Bankai jāiegulda vienlīdzīgs darbs, lai apkalpotu rēķinu par 100 vai par 100 000 eiro. 

Lemjot, vai piešķirt faktoringa pakalpojumu, banka analizē klienta finanšu stāvokli, kā arī vērtē potenciālos pircējus. Faktoringa būtība paredz, ka gadījumā, ja banka izsniedz finansējumu pret rēķinu, ir būtiski, lai rēķins tiktu apmaksāts noteiktajā termiņā un pilnā apmērā. Tas ir atkarīgs tieši no pircēja. Vēl tiek vērtēta arī sadarbības vēsture, proti, bankai svarīgi, lai klientam jau ir izveidojusies pozitīva sadarbība ar viņa klientiem – tas palīdz analizēt samaksas disciplīnu.

Būtiski piebilst, ka faktoringu var izmantot arī uzņēmumi, kuriem jau ir kredītsaistības, turklāt šiem pakalpojumiem nav jābūt no vienas bankas – kredīts var būt vienā bankā, bet faktorings – citā. Patiesībā uzņēmumiem, kuriem jau ir kredīts, faktorings var kalpot kā papildu finansējuma rīks, lai optimizētu naudas plūsmu un apgrozāmos līdzekļus. Protams, tas jāsaskaņo ar finanšu iestādi, ar kuru sadarbība tika uzsākta ātrāk. Juridiski ir iespējams nodalīt tos debitorus, kuri veiks maksājumus faktoringa ietvaros.

Neraugoties uz to, ka pēdējos ceturkšņos faktoringa portfelis Latvijā palielinājies, joprojām ir vieta arī izaugsmei

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses