Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mazais Šveices nazītis MacBook Air

Dators: MacBook Air 11,2 collu ekrāna versija

Svars: 1045 grami jeb 1,04 kg.

Gabarīti: plānākajā vietā 3 mm, biezākajā 1,7 cm. Platums: 29,95 cm, dziļums jeb garums 19,2 cm.

Ekrāns: 11,2 collas (pieejams arī 13 collu versijā)

Pirms dators vēl bija man nonācis rokās, es jau biju pārliecināts, ka šī ir klēpjdatoru, kuriem ir klaviatūra, nākotne. Plāns, viegls un kluss, ar ietilpīgu akumulatoru, kas nodrošina darbu daudzas stundas, bet galvenais - bez cietā diska, kura vietā ir nākusi zibatmiņa. Līdzīgi kā mums tālruņos ir 8, 16 vai pat 32 Gb ietilpības atmiņa, MacBook Air datorā ir veseli 128 Gb.

Tam ir vairākas priekšrocības un kā galvenā - dators pamostas un iemieg momentāni, turklāt to var mest somā uzreiz pēc aizvēršanas. Nekāda riska sakratīt cieto disku. Vecā labā patiesība - mazāk kustīgu detaļu, mazāks risks sabojāties un mazāks elektroenerģijas patēriņš. Arī datu un failu ielāde no atmiņas ir ātrāka par cieto disku, turklāt ieslēdzot datoru pēc pilnīgas izslēgšanas, operētājsistēmas ielādi novēroju tikai 12 sekundēs, pēc kurām uzreiz var sākt darbu. Cietais disks sver un aizņem vietu, tādēļ atbrīvošanās no tā pavērs jaunu iespēju datoriem palikt vēl plānākiem un vieglākiem, nezaudējot funkcionalitāti un iegūstot ātrumu. 

Kāds var norādīt, ka 128 Gb tāds nieks vien ir, taču atcerēsimies, ka nākotne ir mākonī un neskatoties uz failu izmēru pieaugumu, savos datoros glabāsim arvien mazāk.

Šādi kompakti datori, būdami industrijas pionieri, nevar būt lēti un arī MacBook Air nav izņēmums. Pieejams divās versijās - ar 11 un 13 collu ekrāniem, šis dators Capital veikalā maksā attiecīgi 739 vai 969 latus. Nepaies ilgs laiks un šādi ultraviegli datori kļūs pieejamāki. Taču šobrīd tādus iegādājas darījumu cilvēki, kuriem datora ātrums, akumulatora darbaspēja un minimāls svars ir galvenie kritēriji. Šie ļaudis ietaupīs tūkstošiem latu gadā, būdami mobili un produktīvi, sekojoši šādi datori viņu uztverē nav modes lieta vien, kamēr citam "Air" šķitīs neracionāli dārgs pirkums.

Lai šāds dators taptu, ir jāveic visai liels konstruktoru darbs un ieguldījums tehnoloģijās. Mazi datoru ražotāji šādus eksperimentus atļauties nevar. Arī šim MacBook saimes datoram ir izturīgs viengabala alumīnija korpuss, LED izgaismots ekrāns un USB pieslēgvietas, tomēr Apple visu ir izdevies ielikt tikai 1,04 kilogramu smagā un īpaši plānā korpusā, kas priekšpusē ir vien 3 mm plats, bet aizmugurē 1,7 cm.

Mazi datori parasti sirgst ar maziem tastatūras taustiņiem, kas prāviem vīrieša pirkstiem nav ērti. Neskatoties uz savu nelielo izmēru, MacBook Air ir pilna izmēra klaviatūra ar taustiņiem, kas atrodas gana atstatu. Tomēr atšķirībā no iepriekšējiem Air vai Pro modeļiem, taustiņi nav izgaismoti, ja apkārtējais apgaismojums nav pietiekams. Iespējams, šādā veidā tiek taupīts akumulators, iespējams vieta zem tastatūras.

Arī skārienjūtīgais peles logs ir liels un ērts, turklāt līdzīgi kā MacBook vai MacBook Pro atbalsta dažādus žestus. Lai virzītu peli, pāri stikla virsmai ir jāvirza viens pirksts. Ar diviem pirkstiem vienlaicīgi tiek ritināts loga saturs. Trīs pirkstus slidinot pa labi vai pa kreisi mēs varam pāršķirt lapu vai izvēlēties nākamo fotogrāfiju. Savukārt ar četriem pirkstiem vienlaicīgi varam likt atvērtajiem logiem pazust ekrāna malās, lai atbrīvotu virsmu, vai sastāties rindiņā, lai izvēlētos nepieciešamo programmu.

Izvēlēties ikonu vai saiti varam, nospiežot slīdvirsmu vai uzsitot pa to. Savukārt "labo" peles taustiņa nospiedienu iegūstam, uzspiežot vienlaicīgi ar diviem pirkstiem. Ērti ir tas ka šīs darbības var veikt jebkurā vietā uz skārienjūtīgās virsmas, ietaupot lērumu laika peli vadot. Atvērtu fotogrāfiju varam pagriezt par 90 vai 180 grādiem, divus pirkstus uz slīdvirsmas rotējot. Šīs iespējas ir jau pieejamas citos datoros, kamēr iepriekšējai Air versijai bija pieejams atsevišķs peles taustiņš. 

Air ir kluss apbrīnojami kluss. Dators cieši jāpiespiež pie auss, lai saklausītu dūkšanu. Taču ventikācijas atvere datora aizmugurē un augšā ir, tātad arī šāds bezdiska dators ir jādzesē. Lai uzkarsētu Air, man nācās atvērt vairākas programmas, dažādas mājas lapas, atskaņot augstas izšķirtspējas 1080 punktu YouTube video un paralēli apstrādāt attēlus ar komplektā esošo iPhoto fotogrāfiju apstrādes programmu. Silts bija, karsts nekļuva.

Bez iPhoto, Air jau nāk komplektēts ar vienkāršu teksta redaktoru, "iTunes" mūzikas atskaņotāju-veikalu un atskaņotāju un dažādām "iLife" saimes programmām - "iMovie", kas ļauj apstrādāt video, "Garage band" mūzikas veidošanai, "iWeb" mājas lapu veidošanai. Arī "iDvd" disku ierakstīšanai, taču jāpērk tāds būs atsevišķi, jo CD iekārta šim datoram nav. Klāt pieejams arī "FaceTime", kas līdzīgi kā "Skype" ļauj veidot video sarunas ar citiem datoriem vai iPhone tālruņiem. Interesanti, ka sazvanāmajam vienkārši ir jāatrodas WiFi pārklājuma zonā vienalga kurā pasaules malā un videozvans var notikt. Noderīga būs arī "TimeMachine" automātiskās rezerves kopiju veidošanas programma, lai būtu iespēja atjaunot jebkuru failu, turklāt izskatā un apjomā, kāds tas ir bijis nepieciešamajā dienā, mēnešiem vai gadiem atpakaļ.

Datora 11,2 collu ekrāns ir gaišs 1366 x 768 pikseļu izšķirtspējā, kas jau tuvojas maksimālajai lietojamības robežai, lai visu būtu ērti izšķirt un saskatīt. Salīdzinājumam, Pro versijai 13 collu ekrānam ir 1280x800 punkti. Arī 13 collu Air versijas ekrānam būtībā ir ielikta 15 collu ekrāna izšķirtspēja. Pats ekrāns ir ierāmēts alumīnija rāmī un šeit jāatzīst, ka Pro ekrāni, kuriem stikls ir no malas līdz malai, izskatās efektīvāk. Taču stikls nozīmē biezumu un svaru, kas "Air" datoram ir luksus, ko nevar atļauties. Alumīnija rāmja augšu rotā kameras actiņa.

Aplūkojot datoru no sāniem, tam ir trijstūra forma, sašaurinoties vietā, kur tas tiek atvērts. Sānos redzamas 2 USB pieslēgvietas, vieta austiņām un "mini display" ports ārējā monitora vai projektora pieslēgšanai, kuram noteikti būs jāiegādājas neliels pārejas kabelis. Protams, jau zināmā akumulatora uzlādēšanas pieslēgvieta, kas vadu pietur ar magnēta spēku. Tas ir nepieciešams, lai nejauši ejot garām, ar kāju paraujot vadu, dators pat neizkustētos un nenokristu līdzi vadam zemē no galda. Lakoniski un praktiski. Šim datoram nekā cita nav.

Īsto datora vērtību nojaušu ieliekot to somā. Un nevis lielā polsterētā datorsomā, bet savā portfelī, kas uz izjūtu smagāks nekļūst. Es zinu, ka dators sver kilogramu, taču starp papīriem somā tas vienkārši pazūd un portfelis nesot šķiet viegls un tukšs.

Secinājumi:

+ Niecīgs svars un izmērs

+ Pilna izmēra klaviatūra ar taustiņiem labi atstatu

+ Liela skārienjūtīga peles slīdvirsma ar dažādu žestu atbalstu

+ Ilgs akumulatora darba laiks

+ Pamostas un aizmieg momentāni, ātra ielāde pēc ieslēgšanas


- Ekrāna izšķirtspējai vajadzēja būt mazākai, piemēram 1280 punkti horizontāli

- Ekrāns ierāmēts alumīnija rāmī, nevis stikla rāmī visā tā izmērā, kā MacBook Pro

- Labas lietas maksā dārgi, tomēr augstā cena arī ir jānorāda pie trūkumiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko