Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Digitālos rīkus vadītāji izmanto aktīvāk nekā darbinieki

Uzņēmumu un nodaļu vadītāji joprojām ir galvenais digitālo risinājumu ieviešanas dzinējspēks Latvijas privātfirmās un valsts iestādēs. Tāds secinājums izriet no biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro ikgadējā pētījuma Vadītāja digitālais portrets rezultātiem. Tie uzskatāmi parāda, ka vadītāju vidū digitālo risinājumu lietotāju īpatsvars ir krietni augstāks nekā darbinieku un ka tieši no vadības nostājas atkarīgs, vai digitālā transformācija būs sekmīga.

Vispieprasītākais risinājums abās grupās ir pandēmijas gados popularitātes izrāvienu piedzīvojušais elektroniskais paraksts. To lieto 87% no visiem aptaujātajiem vadītājiem un 69% darbinieku. Līdzīgas proporcijas novērojamas arī citu rīku izmantošanā. Piemēram, e-adresi izveidojuši 65% vadītāju un 55% darbinieku, un arī e-rēķinu sagatavošanu apguvušo vadītāju īpatsvars ir lielāks nekā darbinieku – attiecīgi 46% pret 42%.

Aptuveni vienādi abas grupas pārvalda vien projekta vadības sistēmas, ar kurām daļā uzņēmumu ikdienā strādā visi projektos iesaistītie. Tas varētu izskaidrot līdzīgos rezultātus – 23% lietotāju vadītāju vidū un 22% darbinieku. Savukārt uzņēmuma vadības, grāmatvedības vai resursu vadības sistēmu lietojuma ziņā atšķirība ir milzīga, jo lielai daļai darbinieku ikdienā nenākas saskarties ar šiem risinājumiem. Kādu no tiem lieto vismaz 49% vadītāju un 33% darbinieku.

"Veiksmīgas uzņēmuma digitālās transformācijas recepte ir ieinteresēti un darbiniekus motivēt spējīgi vadītāji. Veidojot Vadītāja digitālo portretu, par to pārliecināmies gadu no gada. Ja vadītāju interesē digitālie risinājumi, ja viņš spēj saskatīt to pienesumu darba produktivitātes uzlabošanā un ja ir apņēmības pilns parādīt šos ieguvumus komandai, tad uzņēmums, visticamāk, sekmīgi sāks lietot jaunas tehnoloģijas un rīkus. Svarīgi ir neaprobežoties ar šo risinājumu lietošanu tikai vadības līmenī, bet gan aktīvi strādāt pie tā, lai digitālos rīkus pieņemtu un ikdienā izmantotu visi strādājošie," gadu gaitā uzkrātos novērojumos dalās Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Pētījums Vadītāja digitālais portrets 2023 veikts oktobrī-novembrī, aptaujājot 670 Latvijas uzņēmumu darbiniekus, ieskaitot 371 augstākā un vidējā līmeņa vadītājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko