Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Zvanu centrs senioriem

Senioru pieredze, prasmes un zināšanas var būt nozīmīgas, taču nereti vecāka gadagājuma ļaudis izvēlas dzīvot sociāli izolēti, uzskatot, ka nespēs neko piedāvāt citiem, jo viņiem nepiemīt īpašas prasmes.

Lai mazinātu senioru sociālās atstumtības risku un veicinātu aktīvāku dzīvesveidu, kopš pērnā gada maija Rīgas domes (RD) Labklājības departaments kopā ar sadarbības partneriem - Baltijas reģiona Veselīgo pilsētu asociāciju, Turku un Pērnavas pašvaldību - īsteno starpvalstu projektu Būsim aktīvi! Vecāka gadagājuma cilvēku sociālās izolētības mazināšana caur brīvprātīgo darbu Igaunijā, Latvijā un Somijā.

Februārī RD Labklājības departamentā notika divi semināri Senioru brīvprātīgais darbs - radi prieku sev un līdzcilvēkiem!. To mērķis bija izglītot seniorus par aktīva dzīvesveida svarīgumu un nepieciešamību izmantot savas prasmes, dzīves pieredzi arī pēc aktīvajām darba gaitām, iesaistoties brīvprātīgajā darbā. Seminārus apmeklēja tie seniori, kuri bija izrādījuši interesi iesaistīties brīvprātīgajā darbā Senioru zvanu centrā, kurš sācis darboties šonedēļ.

Senioru zvanu centrā strādā paši seniori. Plānots, ka astoņus mēnešus katru darbdienu no plkst. 10 līdz 14 darbosies trīs mobilie tālruņi ar numuriem 20224913, 25643438 un 29438355, pa kuriem brīvprātīgie seniori atbildēs uz citu senioru zvaniem un sniegs informāciju gan par brīvprātīgā darba, gan brīvā laika pavadīšanas iespējām un citām aktivitātēm, ko piedāvā Rīgas pašvaldība. Uz zvanu centru var zvanīt arī, lai vienkārši izrunātos par aktuālām tēmām un atrastu saprotošus domubiedrus. Lai tiem, kuri zvanīs uz šiem tālruņiem, nenāktos tērēt savus līdzekļus, pēc zvana saņemšanas viņiem tiek piedāvāta iespēja atzvanīt.

Zvanu centra izveide ir viena no projekta Būsim aktīvi! aktivitātēm. Brīvprātīgo senioru zvanu centra izveide ir inovatīva ideja, jo pārējās projekta dalībvalstīs - Somijā un Igaunijā - zvanu centra nebūs. Šo valstu pilsētās Pērnavā un Turku paredzēts veidot mājaslapas par brīvprātīgo darba iespējām.

2015. gada nogalē tirgus un sociālo pētījumu aģentūra Latvijas fakti projekta Būsim aktīvi! ietvaros veica pētījumu Seniori un brīvprātīgo aktivitātes. Kopumā tika aptaujāti 300 vecāka gadagājuma Rīgas iedzīvotāji vecumā virs 60 gadiem. Aptauja liecina, ka pašlaik brīvprātīgajā darbā ir nodarbināti tikai 4,4% Rīgas senioru, turpretim Somijas pilsētā Turku tādi ir trešā daļa no visiem vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tāpēc Rīgā ir svarīgi seniorus motivēt kļūt aktīvākiem. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem piezvanīt uz šādu tālruni būtu gatavi 18,1% aptaujāto Rīgas senioru, 14,6% senioru vēlētos, lai viņiem piezvana, 12,2% aptaujas dalībnieku būtu gatavi piedalīties kā brīvprātīgie zvanu centra darbībā, atbildot uz citu senioru zvaniem.

Seniori, kuri darbojas zvanu centrā, ir apmācīti un informēti par Rīgas pašvaldībā notiekošajām aktivitātēm un atbalsta gūšanas veidiem. Pirmie brīvprātīgie zvanu centrā ir Rīgas senioru organizāciju pārstāvji, projekta īstenotāji tajās vērsās ar aicinājumu iesaistīties zvanu centra darbībā. Turpmāk laipni gaidīts būs ikviens vecāka gadagājuma rīdzinieks. Interesenti var zvanīt uz zvanu centra tālruņu numuriem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?