Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Ziemas krājumu obligātais saraksts

Garšas gaumes, protams, atšķiras, un katram viņa obligāto konservēšanas recepšu saraksts būs citāds. Taču manējais ir šāds.

Pamēģiniet arī jūs lielisko tomātu mērci ar timiānu! Svaigā veidā tomāti labāk sader ar baziliku, bet mērcē es dodu priekšroku timiānam - tas, arī termiski apstrādāts, nezaudē no sava aromāta ne nieka. Šī mērce būs garda piedeva gan makaronu ēdieniem, gan dārzeņiem un vistas gaļai.

Savukārt sarkano sīpolu ievārījums ir īsts kārums gardēžiem. Šī ir franču recepte un tradīcija. Frančiem ir neskaitāmas sīpolu marmelādes receptes. Pamatprincips visām ir līdzīgs - sarkanie sīpoli, brūnais cukurs, pa zariņam rozmarīna un timiāna. Vienīgi oriģinālajās receptēs viņi ievārījumam klāt liek upeņu liķieri (Creme de Casis), taču, ja jāpērk veikalā, šis liķieris pie mums maksā ļoti dārgi. Tāpēc šajā receptē to aizvietojam ar upeņu sulu. Sīpolu ievārījums ir punktiņš uz «i», pasniedzot siera plates - it īpaši labi tas sader ar kazas un zilo sieru, arī ar vistas gaļu tas garšos lieliski. Vienīgais ieteikums - nemēģiniet šajā receptē sarkanos sīpolus aizstāt ar parastajiem dzeltenajiem. Šajā gadījumā īsto garšu dos tikai sarkanie!

Par plūmēm pateikšu tikai vienu - ja jums garšo plūmes šokolādē konfekšu veidā, tad noteikti garšos arī šis ievārījums. Skābenās tumšzilās plūmītes tik lieliski sabalansē šokolādes saldi rūgteno garšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

6. Vēl karstu ievārījumu pilda burkās un glabā led

Sastāvdaļas: 1 kg sarkano sīpolu, 200 g cukura, pa 1 zariņam timiāna un rozmarīna, 1 kanēļa standziņa, 1,5 tējk. smalki sakapāta ingvera (var likt mazāk, ja baidāties no ingvera asuma), 100 ml grenadīna sīrupa (lielveikalos var nopirkt gan Spilvas, gan Pūres ražoto), 100 ml sarkanvīna etiķa (der arī balzametiķis, 100 ml upeņu sulas, 2-3 ēd. k. olīveļļas
1. Sīpolus sagriež smalkās strēmelītēs.
2. Katlā vai pannā ielej olīveļļu, uzkarsē un sīpolus vispirms apsutina, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Nedrīkst sīpoliem ļaut apcepties zeltaini brūniem!
3. Sīpoliem pievieno rozmarīna, timiāna zariņus, smalki sakapāto ingveru, kanēļa standziņu un visu uzkarsē.
4. Pielej visus šķidrumus, strauji uzvāra. Tad samazina uguni un sīpolus sutina 1-1,5 stundas, kamēr šķidrums iztvaiko. Vāku katlam neliek!
5. Ievārījums ir gatavs, kad liekais šķidrums iztvaikojis un katlā palikusi tikai tāda kā pabieza mērce, paši sīpoli nav izšķīduši - joprojām salmiņos.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas (daudzums pēc izvēles): tomāti, cukīni, sīpoli, smalki sakapātas dilles; marinādei: 1 l ūdens, 1,5 ēd. k. sāls, 1 ēd. k. cukura, 6 ēd. k. 9% etiķa
1. Tomātus un kabačus sagriež apmēram 1 centimetru biezās šķēlēs, sīpolus - plānākās ripiņās.
2. Marinādei uzvāra ūdeni ar sāli un cukuru, pielej etiķi.
3. Burkās liek kārtās gurķus, tomātus, sīpolus un dilles. Pārlej ar remdenu marinādi. Ja vēlas, pirms aizvākošanas var pieliet ēdamkaroti eļļas.
4. Burkām uzliek vāciņus, pasterizē ap 15 minūēms 80 grādu temperatūrā (puslitra burkas), aizvāko un uz brīdi apgriež uz vāciņa.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 3-4 burciņām (katra 350 ml): 2 kg nogatavojušos tomātu, 300 g sīpolu, 1 ēd. k. eļļas, 3 paprikas, 3 daiviņas ķiploka, 450 g tomātu pastas, 1 ēd. k. cukura, 2-3 tējk. sakapātu timiāna lapiņu, 1 tējk. kaltētas raudenes, sāls
1. Sīpolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Tomātus noblanšē, novelk miziņu, mīkstumu sagriež gabaliņos. Paprikai iztīra sēklotni un sagriež gabaliņos. Ķiploku sakapā.
2. Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un pāris minūšu pasautē. Pievieno tomātus un pārējos produktus, izņemot timiānu un raudeni, un uz mazas uguns sautē vienu stundu. Laiku pa laikam apmaisa, lai mērce nepiedeg.
3. Minūtes piecas pirms vārīšanas beigām pieber timiānu un raudeni un uzvāra.
4. Karstu pilda burciņās, aizvāko.

Bez nosaukuma

Satāvdaļas: 500 g plūmju (vislabāk mazās, tumši zilās), 2 tējk. citronu sulas, 400 g cukura (ja lietojat ievārījuma cukuru - atbilstoši norādēm uz iepakojuma), 50 g tumšās šokolādes, šļuka stiprā alkohola (konjaks, brendijs, rums)
1. Plūmes noskalo un izņem kauliņus. Tad tās sablenderē vai sakapā.
2. Sasmalcinātās plūmes liek katliņā, pielej citrona sulu. Pievieno cukuru un vāra 15 minūtes no tā brīza, kad ievārījums uzmet pirmo burbuli. (Lietojot ievārījuma cukuru, vadieties pēc instrukcijas uz iepakojuma.)
3. Vārīšanās laikā ievārījumu rūpīgi noputo.
4. Vārīšanās beigās iemaisa rīvēto šokolādi un stipro alkoholu. Pagaida, kad ievārījums no jauna uzmet burbuli, tad ceļ katliņu nost no plīts.
5. Pilda izkarsētās, tīrās burciņās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?