Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prezidents ir atkal ierindā

«Laikam sen neeesam redzējušies,» ar sev raksturīgo prasmi pajokot Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien atklāja pirmo preses konferenci pēc divarpus mēnešu pārtraukuma. Pēc ilgstošas slimošanas, kuras laikā Valsts prezidentam veica arī sirds operāciju, R. Vējonis ir atsācis pildīt pienākumus pilnā apmērā.

Viņš žurnālistiem apgalvoja, ka vairs nav nekādu ierobežojumu veikt visus Satversmē paredzētos darbus. «Kāpēc lai man būtu kādi ierobežojumi,» piebilda Valsts prezidents, kura gaita gan vēl nešķita tik sportiska kā pirms sasirgšanas. Lai atgūtu agrāko formu, R. Vējonis turpinot konsultēties ar Vaivaru rehabilitācijas centra fizioterapeitiem.

Laikā, kamēr Valsts prezidents veseļojās un valsts galvas pienākumus daļēji pildīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), viņš regulāri tikās arī ar premjeru Māri Kučinski (ZZS). Jau nākamajā nedēļā R. Vējonis atsāks tikšanās ar visiem ministriem, pirmo pie sevis aicinot izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (Vienotība). «No valdības prasīšu konkrētus darbus,» apņēmības pilns ir R. Vējonis, kurš sagaida reformas izglītībā un veselībā. Jau drīzumā prezidents plāno doties arī reģionālajās vizītēs. Uz vaicāto, vai viņam nav ierobežotas iespējas ceļot tālāk un piedalīties ārvalstu vizītēs vai pildīt kādus citus pienākumus, prezidents atbildēja noraidoši. Slimības dēļ nācies atcelt vizīti uz Somiju un ASV, bet tagad līdz jūlijam kalendārā neesot ieplānoti ārvalstu braucieni.

R. Vējonis izšķīrās tomēr izmantot arī Jūrmalas rezidenci, kur notika preses konference. Pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma rezidence atkal ir apdzīvota, jo priekšgājējs Andris Bērziņš Jūrmalā nedzīvoja. Arī R. Vējonis sākotnēji priekšroku deva savam dzīvoklim Ogrē, uz kuru tagad aizbraucot nedēļas nogalēs. Jūrmalā prezidents mitinās kopā ar dzīvesbiedri Ivetu, jo dēli jau aizgājuši savās dzīvēs. Žurnālistu interese pārsvarā bija par to, kā ir atsākt atbildīgo darbu pēc slimošanas. Vēlreiz pateicoties ārstiem, kas aizvadītajos vairāk nekā divos mēnešos par viņu rūpējās, Valsts prezidents atzina, ka līdz šim bija radis strādāt, neejot atvaļinājumā un neapmeklējot ārstus. Arī viņa ģimenes ārsts ir Madonā, kur labu laiku Vējoņu ģimene vairs nedzīvo. «Ieteikums visiem. Pie ārsta ir jāiet savlaicīgi. Neskraidiet apkārt slimi. Otrreiz es to negribētu izbaudīt,» atzina R. Vējonis. Atbildot uz vaicāto, vai augstām amatpersonām nevajadzētu savu personīgo ārstu, viņš pieļāva, ka amatpersonām būtu jānodrošina iespēja ātrāk piekļūt ārstiem. Taču prezidents noraidīja vairākas baumas, piemēram, par pārvietošanās grūtībām. «Man nav problēmu pārvietoties pa kāpnēm,» skaidroja R. Vējonis, uzsverot, ka staigāšana pa kāpnēm pat ir vēlama, lai stiprinātu sirdi.

Šis laiks arī atklājis, ka valstī nav līdz galam izstrādāts mehānisms, kā notiek augstāko amatpersonu aizvietošana gadījumos, kad viņi ilgāku laiku nevar pildīt savus pienākumus. Par to liecinājušas arī diskusijas sabiedrībā un juristu aprindās. Tāpēc R. Vējonis lūgs Tiesiskās vides pilnveides komisiju pievērsties šim jautājumam un izvērtēt, ko ir nepieciešams pilnveidot.

Pēdējā laika notikumi parādot, ka drošībai ir jābūt valsts prioritātei. Nav pieņemama arī tā situācija, kas atklājusies Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kad «VID darbinieki iesaistās ēnu ekonomikā». Tādiem darbiniekiem, viņaprāt, VID nav vietas. Vienlaikus prezidents atzina, ka pašam ir radušās problēmas ar VID, jo ir pienācis laiks iesniegt valsts amatpersonas ikgadējo deklarāciju, kuru nav paguvis sagatavot.

Pēc atgriešanās darbā prezidents pastiprināti pievērsīs uzmanību tam, ko jaunā valdība ir izdarījusi. «Mēnesis ir pagājis, valdībai ir jābūt rīcības plānam,» sacīja R. Vējonis, kurš izglītības un zinātnes ministram K. Šadurskim paģērēs, lai līdz mācību gada beigām būtu skaidrs pedagogu algu modelis. Izglītības ministra K. Šadurska uzstāšanās Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē trešdien liecināja, ka šajā ziņā viņš ir tādās pašās domās. «Jo dumjāka ziņa aiziet, jo vairāk visi to atkārto,» pašvaldību vadītājiem sacīja K. Šadurskis, noraidot baumas, ka reformas nebūšot. «Reforma būs, un tā sāksies no 1. septembra,» uzsvēra ministrs.

Uz jauno izglītības un zinātnes ministru cerīgi raugās arī premjers M. Kučinskis, kurš LPS domē teica: «Ministrs ir profesionāls, un tur mēs kopīgi varam ķerties pie darba.» Arī premjers ir tādos pašos ieskatos kā Valsts prezidents, ka ir jābūt reformām gan izglītībā, gan veselības nozarē, vienlaikus abās ministrijās veicot finanšu auditu, lai izvērtētu, cik efektīvi ir izlietots finansējums. Abos gadījumos reformas īstenošana nebūs vienas ministrijas kompetencē, bet visas valdības kopīgs uzdevums, uzsvēra premjers. Valsts prezidents R. Vējonis diplomātiski izvairījās atbildēt, vai ir apmierināts ar visiem M. Kučinska aicinātajiem ministriem. Tāpat viņš vēl nebija gatavs atklātāk izstāstīt, kā notikusi premjera izvēle, jo «katras valdības veidošanas process ir noslēpums».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?